Afbeelding

Bron Pixabay

Wat is crowdfunding en wanneer gebruik je het voor je boek?

crowdfunding boekJe staart naar je laptop. Daar staat ‘ie dan. Je manuscript. Helemaal klaar om omgezet te worden naar een boek en aan de wereld te tonen. Je wil je manuscript uitgeven in eigen beheer. Dat betekent redactie, correctie, een cover, het binnenwerk, het drukwerk en misschien ook nog illustraties. Je hoeft geen rekenwonder te zijn om te bedenken dat je een hoop geld kwijt gaat zijn als je je boek professioneel op de markt wil brengen. Afhankelijk van de aard en de omvang van je boek ben je voor een oplage van bijvoorbeeld driehonderd stuks zomaar ergens tussen tweeduizend en drieduizend euro kwijt.

Financieren van je boek

Natuurlijk kun je je spaarvarken stukslaan. Misschien heb je gespaard voor het moment dat je je manuscript wil laten transformeren tot boek. Dat is prima, maar mocht je niet in staat zijn om te sparen of is je spaargeld net opgegaan aan de vervanging van je vijftienjarige auto, dan moet je een alternatief bedenken.

De eerste mogelijkheid is een gul familielid dat jou het geld, renteloos of tegen een geringe vergoeding, kan lenen. Daarnaast is het natuurlijk mogelijk om een persoonlijke lening af te sluiten. Over het algemeen is dat duur en het is nog maar de vraag of je het terugverdient met de verkoop van je boek. Je moet erop rekenen dat het rentepercentage na volledige aflossing ruim boven de twintig procent uit kan komen. Geen kattenpis.

‘Als iedereen mij een euro zou geven…’

Als alle hiervoor genoemde financieringsvormen om een of andere reden niet haalbaar zijn, denk dan eens aan crowdfunding.

Deze vorm van financieren gaat letterlijk uit van de crowd, de massa. ‘Als iedereen mij een euro zou geven, dan was ik zo miljonair.’ Deze zin heb je vast eens gehoord. Hoewel dat niet snel zal gebeuren, is het wel het idee achter crowdfunding. Je vraagt de massa om je een klein bedrag te geven om je project, in dit geval het realiseren van je boek, te kunnen financieren. Mensen die jou geld geven lopen nauwelijks risico en jij hebt uiteindelijk het bedrag bij elkaar dat je nodig hebt.

Durf te vragen

Is het niet eng om aan mensen geld te vragen? Zeker wel. Je moet voor jezelf over een drempel, want het lijkt in eerste instantie alsof je op een winkelcentrum met een lege doos staat met daarboven een bordje: Help mij mijn boek te realiseren. En jij maar smekend kijken.

Aan de andere kant: veel mensen zijn er gecharmeerd van als iemand zijn nek uitsteekt en durft te laten zien dat hij iets te bieden hebt. Kwaliteit en durf worden nog altijd zeer gewaardeerd. Ervan uitgaande dat je een kwalitatief goed manuscript hebt geschreven, hoef je alleen nog maar te durven. Meer niet.

Nog even op een rijtje. Crowdfunding…

  • is een serieus alternatief naast andere financieringsvormen;
  • is zeer geschikt voor boekprojecten (vanwege de relatief geringe bedragen);
  • vereist durf, maar is leuk om te doen.

Voor crowdfunding heb je verschillende platformen op internet die jou kunnen helpen je project te beheren. Zij vragen daarvoor een vergoeding, maar ze nemen je ook veel uit handen. Over deze platformen vertel ik in de volgende blog.

Lees ook:

4 belangrijke dingen om op te letten bij crowdfunding
Crowdfunding = Marketing voor je boek
Crowdfunding: hagel of strategie
Crowdfunding: het afronden van een succesvolle actie

Over de auteur

Marcel Heunks (1971) schrijft kinderboeken en geeft zijn boeken uit in eigen beheer. Om de drukkosten van zijn eerste boek, Justin en de boom van oorsprong, te financieren maakte hij succesvol gebruik van crowdfunding. Deel 2 in de Justin-reeks, Justin en de boekbewaarder, komt 1 november a.s. uit. Meer weten? Kijk eens op www.marcelheunks.com.