Start » Blog » Crowdfunding: het afronden van een succesvolle actie

Crowdfunding: het afronden van een succesvolle actie

Door Marcel Heunks
 op 23-11-2018
 - reacties: 0

crowdfunding boekGeweldig, fantastisch, kan niet beter. Je komt superlatieven te kort om je euforische gevoel te beschrijven. Je hebt immers je doelbedrag gehaald en niet alleen dat, je hebt zelf meer gedoneerd gekregen dan je had kunnen vermoeden. Wat een succes. Vergeet als onderdeel van dat succes niet om alle afspraken met je donateurs na te komen. Open deur? Dacht het niet.

De eerste klap is een daalder waard

Enthousiast ga je aan de slag om je donateurs te geven wat je in het vooruitzicht hebt gesteld. De bedankjes voor de donateurs die zonder tegenprestatie jou alle succes gunden verstuur je per e-mail en de boeken met boekenlegger en persoonlijk bedankje zijn afgeleverd bij het afgiftepunt voor een groot bezorgbedrijf. Tot dan toe gaat het geweldig, maar er zijn ook nog een paar donateurs die een workshop gaan krijgen en je zou nog wat lezingen geven.

De tweede (nog) niet

Die lezingen gaan nog wel. Hoewel, niet van een leien dakje, want de agenda’s lopen snel vol, maar uiteindelijk heb je voor alle lezingen een plek gevonden. Met de workshops is het lastiger. Dagdelen zijn nou eenmaal moeilijker te plannen en voordat je het weet wordt het op de lange baan geschoven. Er zijn intussen twee lezingen afgezegd, dus die moeten een andere keer.

Ja, maar zij zeggen af

Er is er maar één die de verantwoordelijkheid kan nemen om alle tegenprestaties vervuld te krijgen en dat ben jij. Soms moet je daarvoor creatief zijn, andere afspraken afzeggen of onderhandelen, maar te allen tijde moet je doorzetten. Niets is vervelender dan over een jaar op een onverwacht moment te horen krijgen: ‘ik dacht dat je nog langs zou komen’, terwijl jij denkt: ja, maar jij hebt al zes keer afgezegd. Dat is geen reden om het uiteindelijk niet te doen. Waarom niet? Omdat het om jouw naam en jouw reputatie gaat en niet om die van je donateur.

Crowdfunding is leuk en bestaat groefweg uit drie stappen. De voorbereiding, de uitvoering en de afronding. De eerste twee onderdelen zijn eindig. Juist dat laatste onderdeel heeft in zich dat het een gebed zonder eind wordt als je er niet zelf bovenop zit.

Lees ook:

Wat is crowdfunding en wanneer gebruik je het voor je boek?
4 belangrijke dingen om op te letten bij crowdfunding
Crowdfunding = Marketing voor je boek
Crowdfunding: hagel of strategie

Over de auteur

Marcel Heunks (1971) schrijft kinderboeken en geeft zijn boeken uit in eigen beheer. Om de drukkosten van zijn eerste boek, Justin en de boom van oorsprong, te financieren maakte hij succesvol gebruik van crowdfunding. Deel 2 in de Justin-reeks, Justin en de boekbewaarder, verscheen 1 november jongstleden. Meer weten? Kijk eens op www.marcelheunks.com.

« terug naar het blogoverzicht


Schrijven

Iedere week het beste van Schrijven Online in je inbox? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief. Boordevol nieuws, tips, aanbiedingen en winacties!

Schrijf je in!
  • De grootste uitdaging voor iedere schrijver: de erotische scène
  • Zo repareer je een haperend plot
  • 8 manieren om taalvouten te voorkomen
  • De 10 schrijfregels van Carolina Trujillo en Henk van Straten
  • Je debuutroman schrijven in New York, Bert Moerman deed het
  • Schrijftips van bestseller auteur Abdelkader Benali
  • Alles wat je moet weten over het schrijven van dialogen
  • De schrijfgeheimen van Ingmar Heytze
  • Waar let een bureauredacteur op?
  • Een nieuwe editie van ons literaire katern Alice met daarin o.a. de winnaars van onze schrijfwedstrijd 'De Bruiloft'

Als je je aanmeldt vóór maandag 25 maart 16:00 u. krijg je dit nummer thuis!

MELD JE AAN