De linker- en de rechterhersenhelft

28 november 2007 - 23:42
Weet iemand nog hoe dat zat met de linker- en de rechterhersenhelft, en het taalgevoel of -vermogen? Er was iets dat kruislings werkte. En aan de ene kant zat dan het menselijk mathematisch vermogen en aan de andere kant de taalaanleg. En dan... nu ja, hoe zat dat?

Lid sinds

18 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
30 november 2007 - 16:56
Het is een te vage term. Het asperger syndroom alleen al heeft ontelbare symptomen. De stempel "autisme" zegt bitter weinig over iemand, helaas weegt het stigma wel door, terwijl dat volgens mij helemaal niet moet.

Lid sinds

19 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
30 november 2007 - 17:04
Er zijn verschillende gradaties in autisme. Mensen met het syndroom van Asperger hebben een heel milde vorm, maar er bestaan natuurlijk ook mensen die echt geen contact met de buitenwereld kunnen maken. Ik weet van mezelf dat ik een heel lichte vorm van Asperger heb; voor een vrouw heb ik extreem mannelijke hersenen en ik ben ook enigszins contactgestoord (m.n. sociale vaardigheden). Toch durf ik mezelf een gevoelsmens te noemen. Bijna niemand is in een hokje te plaatsen. :) Dwalen we nu eigenlijk niet een beetje ver van het oorspronkelijke onderwerp af?

30 november 2007 - 17:10
Mensen gooien sowieso raak met begrippen die de lading niet dekken. Het woord 'respect' bijvoorbeeld, dat hier ergens op de site eens genoemd is, werd daar 'leeg' genoemd en Balkenende zou daar de oorzaak van zijn. Ik zelf denk niet dat 'respect' een leeg begrip is, en ook niet dat Balkenende het leeg heeft gepeuterd. Ik denk dat 'respect' betekent: afstand. Iemand doet iets waar jij je niet mee verbinden kunt, maar je laat het zoals die ander het ziet, of vindt, of wil. Je neemt voor jezelf afstand van wat die ander ziet, vindt, of wil. Je doet daar niet aan mee. Dat noemen we 'respect'. Maar als die ander iets doet, wat naar jouw idee tegen alles ingaat wat goed is, kún je niet op afstand blijven. Dan spring je in de bres. Voor je eigen normen en waarden. Dat mag. Dat is niet betuttelend, niet demagogisch, en ook niet dictatoriaal, om het woord maar weer eens te gebruiken. Dus de grens van 'respect' ligt daar waar jouw normen en waarden overschreden dreigen te worden. De vraag is alleen: hoe denken jij en ik over normen en waarden? Misschien zijn ze geheel verschillend. En hoe kun je elkaar in de eigen waarde laten zonder dat de jouwe geschaad worden? Over autisme is veel geschreven. Er zijn veel varianten en er is voortschrijdend inzicht. In de jaren '70 van de vorige eeuw werd iemand met wie je op geen enkele wijze communicatief contact kon maken, beschreven als een 'autist'. Ik herinner me het voorbeeld van iemand die een zeer traumatische ervaring had gehad en daarna geen contact meer met de buitenwereld kon/wilde maken. Deze persoon was een 'autist'. Je kunt dus autist worden. Je hoeft niet zo geboren te zijn. In de jaren die volgden, werden nuanceringen in de beschrijving van de aandoening en de oorzaak aangebracht. Op het laatst kan iedereen iets van een autist in zichzelf herkennen. Om 'autist' te zijn, heb je denk ik een diagnose van een psychiater nodig. Een medicus die gespcialiseerd is in zielkunde. En zelfs die kan het wel eens mis hebben. Ik bedoel met dit hele betoog te zeggen: het lijkt er haast op dat ieder zijn eigen etiket ergens vandaan kan halen en het daar opplakken waar hij het geschikt acht. Een gevolg van toenemende kennis en individualiteit. Niet van het leeghalen van begrippen.

Lid sinds

17 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
30 november 2007 - 17:38
Het is ook zo dat geneeskunde en psychologiestudenten vaak de symptomen krijgen waarover ze lezen (of denken te krijgen). Ze herkenning zich in een aantal regeltjes, en hop! Ik geloof pas in de mentale gesteldheid van iemand als ik het bevestigd zie door twee afzonderlijke psychiaters.

Lid sinds

19 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
30 november 2007 - 17:46
Sommige mensen vinden het natuurlijk ook reuze interessant om iets te 'mankeren'. Die verzinnen de hele wereld bij elkaar. Ik bedoel iets anders dan hypochondrie.

Lid sinds

18 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
30 november 2007 - 17:51
Het is prettiger te verzinnen dat je helemaal niets mankeert. Goed voor het zelfgenezende vermogen van het lichaam. Juist het snel grijpen naar medicatie omdat we geen tijd hebben om ziek te zijn verstoort de boel.

Lid sinds

17 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
30 november 2007 - 17:54
Om 'autist' te zijn, heb je denk ik een diagnose van een psychiater nodig. Een medicus die gespcialiseerd is in zielkunde. En zelfs die kan het wel eens mis hebben.
Dat klopt. Die heb ik ook, van 8 december 2001. Autisme. Maar de nieuwe, on-officiële diagnose is Asperger. Vind ik veel leuker om te horen dan autist.

Lid sinds

19 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
30 november 2007 - 22:04
Ha, leuk. Als ik naar het plaatje kijkt draait ze met de klok mee. Lees ik de tekst ernaast dan gaat ze snel de andere kant op draaien. Maar als ik haar dan wil betrappen en haar aankijk, draait ze meteen weer goed. Gek!!

Lid sinds

17 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
1 december 2007 - 1:24
De danseres draait met de klok mee. @Aart en Fré: Mijn oudste zoon heeft PDD-nos. Is verwant aan autisme. Dat geeft bij vlagen extreme reacties. Als opvoeder moet jij eraan wennen, de ander kan zich niet aanpassen, jij wel.

1 december 2007 - 9:22
Dat verklaart dan waarschijnlijk dat je inderdaad allebei de kanten hebt ontwikkeld.

Lid sinds

17 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
1 december 2007 - 9:39
Ha Ellis! Daarom heb ik mijn (v)-echtgenoot erbij geroepen en toen zagen we haar SAMEN alle kanten opdraaien. Tegelijkertijd dezelfde kant op. Vreemd!

Lid sinds

17 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
1 december 2007 - 10:16
Ik zie haar met de klok meedraaien. Ja, even de andere kant op maar toen ik weer goed keek draaide ze weer met de klok mee... en dat bleef zo :? @Fré: en wat is een moleskine nou eigenlijk? woordenboek.nl kent t niet @Mara: mijn broertje heeft MCDD, een vorm van PDD-NOS. Maar sinds hij medicijnen gebruikt heeft hij nog maar weinig extreme reacties. @Pluis: allebei zagen jullie haar precies tegelijk dezelfde kant op draaien? Dan werken jullie hersenen wel heel hetzelfde zeg!

Lid sinds

17 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
1 december 2007 - 11:26
Moleskine is een gebonden notitieboekje met lederen kaft en werd gebruikt door Picasso, Hemingway, e.a. Het is het hippe boekje voor schrijvers. Op dit forum kan je er wel een topic over vinden.

Lid sinds

17 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
1 december 2007 - 11:42
Dus dat is nou moleskine... vroeg het me al af bij dat topic over dat boekje. Einstein had ook kleinere hersenen dan normaal. Ik heb wel eens iets gehoord over dat de verbindingen in de hersenen dan beter werken ofzo... dan had Einstein gewoon geluk.