Lid sinds

17 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

oproep ervaringen schrijfwedstrijden voor artikel

OPROEP ERVARINGEN SCHRIJFWEDSTRIJDEN 2013 Hallo collega-auteurs, Ik heb dit jaar aan veel (55) schrijfwedstrijden meegedaan. Ik zou graag mijn ervaringen willen bundelen in een samenvatting en deze online zetten. Omdat het wat eenzijdig is om zo'n verslag op alleen míjn ervaringen te baseren, zou ik het leuk vinden om ook jullie ervaringen te kunnen meenemen. Mogelijk komt er wel een topwedstrijd uit de bus, waaraan we iedereen kunnen adviseren mee te doen. Ik vond er namelijk een aantal heel positief uitspringen en een aantal hebben puur en alleen voor eigen gewin de wedstrijd georganiseerd. Zaken die ik wil behandelen in het verslag zijn bijv onderstaande items. Suggesties voor meer beoordelingsitems, welkom. - IS het wel een wedstrijd? Veel dingen worden gebracht als wedstrijd maar voldoen eigenlijk niet aan de definitie van wedstrijd. - Hoe was de cRommunicatie. - Kreeg je een ontvangstbevestiging - Hoe was de naleving van de reglementen door de wedstrijdorganisatie. - Wist je wie er jureerde - Moest je je bijdrage anonimiseren. - Werden de wedstrijdregels gedurende het proces aangepast? - Dan over het plaatsen van verhalen op sites of in bundels en de wel of geen redactie erover. - Krijgt de auteur wel of niet een gratis exemplaar als er sprake is van publicatie (in een bundel) - Was er een prijsuitreiking Afijn, roept u maar! Maar dan wel graag aan RoosBoum@RoosBoum.nl, liever geen afkattopic.

Lid sinds

13 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Je beperkt je tot wedstrijden die in 2013 zijn georganiseerd? Hoe strikt ben je daarin: - deadline in 2013? - bekendmaking winnaar in 2013? Aangezien je insteek lijkt te zijn dat anderen er van leren: wil je van alle wedstrijden feedback, of alleen van wedstrijden die vaker georganiseerd worden (of van organisatoren die vaker een wedstrijd op touw zetten)?

Lid sinds

14 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
  • Moderator
Ik heb dit jaar aan veel (55) schrijfwedstrijden meegedaan. Ik zou graag mijn ervaringen willen bundelen in een samenvatting en deze online zetten.
Mooi initiatief. Waar ben je van plan je bevindingen online te zetten?

Lid sinds

14 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
Ik begrijp wat haar bedoeling is. Er is namelijk een uitgeverij niet helemaal correct bezig geweest. Behalve ik, hebben anderen daar ook kritisch op gereageerd. Nu krijg ik alles over me heen. Geen punt, want ik heb een punt gemaakt. Ik weet niet of het de bedoeling is dat ik hier uitgebreid over vertel of dat ik een nieuw topic moet aanmaken. Graag hoor ik dit van de moderators. Wat ik begrijp is dat Roos Boum graag wil weten hoe jullie de wedstrijden waaraan je hebt meegedaan hebben ervaren. Heb je het gevoel dat er het er eerlijk aan toe ging of niet? Het zal haar niet alleen over 2013 gaan. Door mijn opmerkingen over die wedstrijden ben ik nu de Zwarte Piet. Maakt mij niet uit. Via anderen kreeg ik een bericht (niet voor mij zichtbaar) dat het wel op zijn plaats was als ik mijn excuus aanbood. Waarvoor? Omdat ik mijn twijfels had en dit aan de kaak stelde? Ik ben nog zo netjes om geen naam te noemen. Als dit wel verwacht wordt, doe ik dat. Roos vraagt jullie ervaring dus niet voor niets.

Lid sinds

14 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
  • Moderator
Ik heb de indruk dat dit een algemene oproep is, Tja. Als het niet zo is zou Roos inhoudelijk haar topic anders moeten inrichten.

Lid sinds

17 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Beste mensen, Er schijnt wat verwarring te zijn over wat mijn bedoeling met een dergelijk stuk is. Graag licht ik dat nog even toe. Ik heb dit jaar aan 55 schrijfwedstrijden meegedaan. Ik heb een aantal zeer beroerde ervaringen opgedaan op allerlei vlakken. Daarnaast heb ik ook aan een aantal wedstrijden meegedaan die werkelijk een pluim verdienen. Ik heb alles vanaf begin dit jaar bijgehouden in een spreadsheet. Ik was reeds lang van zins hier een rapport/artikel over te schrijven op mijn site. Via een auteur werd ik eergister meen ik, getipt op het topic van Tja op Facebook. Dit was voor mij een extra motivatie om het stuk daadwerkelijk te gaan schrijven. En nee, het gaat dus niet sec om die wedstrijd en het gaat er ook niet om dat ik een neersabelend artikel wil schrijven en zeker niet over één wedstrijd. Omdat ik niet wil dat het alleen op mijn ervaringen is gebaseerd, heb ik andere auteurs om hun meningen gevraagd inzake alle wedstrijden waaraan zij hebben deelgenomen. Mijn stuk zal een artikel zijn waarin ik sowieso de wedstrijden waar geen nadelig woord over gezegd wordt, met naam noemen en een veer in hun bips steken. Zaken die niet door de beugel konden zal ik noemen en ik weet wel dat ik hier enkele uitgevers/organisatoren in bij naam zal noemen. Ik wil graag dat het stuk een stuk wordt waar auteurs wat aan hebben en weten wat ze voor vlees in de kuip hebben als ze meedoen aan (terugkerende) schrijfwedstrijden en überhaupt waar ze op moeten letten als ze mee doen aan schrijfwedstrijden, wat normaal is en wat niet. Tevens en vooral hoop ik dat organiserende partijen er wat aan hebben. Er werd nog gevraagd of het strikt over 2013 gaat. Zo strikt hoeft het nu ook weer niet te zijn, ik wil in ieder geval beschrijven welke wedstrijden hun deadline in 2013 hadden. Dat is misschien een duidelijker criterium. Ik heb nu van een tiental auteurs meningen over schrijfwedstrijden ontvangen via mijn gewone emailadres. Ik moet zeggen dat het me gelukkig stemt dat zij precies hetzelfde hebben ervaren als ik. Gelukkig ben ik dus niet gek ;-) Graag wil ik nog meer ervaringen. Jullie input wordt anoniem verwerkt en je kunt ook via een anoniem emailadres je ervaringen insturen. Hartelijks Roos

Lid sinds

13 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Omdat ik op voorhand de wedstrijden waaraan ik deelneem (een enkele uitzondering daargelaten) goed doorlicht, heb ik eigenlijk enkel positieve ervaringen met wedstrijden (ook als het niet echt een wedstrijd is omdat er behalve publicatie niets te winnen valt, want dat weet ik dan op voorhand), heb je daar wat aan, Roos?

Lid sinds

10 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Ik vond die beschrijving van de Minnares-wedstrijd al erg vaag, dus ik heb niet meegedaan. Echt een heel interessant idee om dit allemaal te gaan opschrijven, want daar hebben vast veel mensen wat aan. Ik heb aan een paar wedstrijden meegedaan. Ik heb niet zoveel informatie bijgehouden, maar ik stuur je zo een berichtje met de informatie die ik heb. Succes, ik ben benieuwd naar het resultaat!

Lid sinds

17 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
@Hekate, Ja graag juist ook positieve ervaringen omdat andere organisatoren kunnen zien wat deelnemers al dan niet als prettig ervaren. Dus graag! Dank @Lethal Princess, ik heb je mail denk ik zien binnenkomen, ik ken alleen je pseudo. Ik hoop nog steeds op meer ervaringen om het geheel zo breed mogelijk te kunnen neerzetten. RoosBoum@RoosBoum.nl

Lid sinds

11 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Hallo, 55! Ik heb ook aan veel wedstrijden meegedaan dit jaar. Zoveel zeker niet. Mijn ervaring is, dat de leukste wedstrijden over het algemeen de wedstrijden zijn die je wint ;) Prettige wedstrijden vind ik onder andere de wedstrijden van Schrijven Online. Wat betreft eigen gewin van organisaties: ook de deelnemer heeft een belang. Ook die is in te delen: Schrijfervaring opdoen Een prijs Netwerken Naamsbekendheid -publicatie Juryrapport Zich meten met andere schrijvers Dat maakt ook de beleving per deelnemer anders. ik vind het een goed initiatief, er is wel iets waar ik nog iets over wil zeggen:
Graag wil ik nog meer ervaringen. Jullie input wordt anoniem verwerkt en je kunt ook via een anoniem emailadres je ervaringen insturen.
Ik zou dit alles juist zo transparant mogelijk houden. Anonieme ervaringen (vooral negatieve) geven misschien een vertekend beeld. wat is de drijfveer van een organisatie om een wedstrijd te organiseren? Dat kan ook naamsbekendheid zijn, niet per se geldelijk gewin. Een uitgeverij of een radioprogramma, een wasmiddelenfabrikant of een stichting. wat wilden zij bereiken met de wedstrijd - en is dat ook gelukt? Voor een volledig beeld zou ik per wedstrijd de organisatie, een jurylid, een deelnemer die niet won en de winnaar willen horen. Succes en groet :)

Lid sinds

17 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
@Mirandala, Dat zou een prachtig onderzoek zijn. Én de organisatie, én een jurylid, én een winnaar, én een niet winnende deelnemer. Ik heb 'slechts' aan 55 wedstrijden meegedaan. Er zijn er vast dit jaar wel meer dan 100 geweest. Dat zijn 400 mensen vinden en interviewen. Mwah, zo ver wilde ik het niet doorvoeren. Als jij daar zin en tijd voor hebt, graag uiteraard, maar dat is niet mijn intentie. Ik denk ook niet dat dat nodig is voor het stuk dat ik wil schrijven. Ik wil een ervaringsgerelateerd stuk schrijven vanuit het oogpunt van deelnemers. Ik wil niet alle wedstrijden bij naam noemen. Ik wil een generaal beeld schetsen en daarbij diverse onderdelen van wedstrijden beschrijven, (denk aan organisatie, prijsuitreiking, communicatie etc) en daarvan enkele uitschieters, zowel naar onder als naar boven noemen. Ik wil deze uitschieters alleen noemen als ook andere deelnemers ze identiek hebben ervaren. Vandaar jullie ervaringen gezocht.

Lid sinds

17 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
P.s. Transparantie. Nee, dat lijkt me niet handig over het algemeen. Ik kan me nog wel voorstellen dat er bij de positieve ervaringen transparantie kan zijn, maar bij de negatieve ervaringen, kan dit reputaties schaden van mensen. Verder denk ik dat auteurs mogelijk meer bereid zijn naar mij te mailen als ik garandeer dat hun naam niet in het stuk genoemd wordt en/of door uitlatingen in het stuk niet herleid kan worden over welke auteur het gaat.

Lid sinds

11 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
@Mirandala, Dat zou een prachtig onderzoek zijn. Én de organisatie, én een jurylid, én een winnaar, én een niet winnende deelnemer. Ik heb 'slechts' aan 55 wedstrijden meegedaan. Er zijn er vast dit jaar wel meer dan 100 geweest. Dat zijn 400 mensen vinden en interviewen. Mwah, zo ver wilde ik het niet doorvoeren. Als jij daar zin en tijd voor hebt, graag uiteraard, maar dat is niet mijn intentie. Ik denk ook niet dat dat nodig is voor het stuk dat ik wil schrijven. Ik wil een ervaringsgerelateerd stuk schrijven vanuit het oogpunt van deelnemers. Ik wil niet alle wedstrijden bij naam noemen. Ik wil een generaal beeld schetsen en daarbij diverse onderdelen van wedstrijden beschrijven, (denk aan organisatie, prijsuitreiking, communicatie etc) en daarvan enkele uitschieters, zowel naar onder als naar boven noemen. Ik wil deze uitschieters alleen noemen als ook andere deelnemers ze identiek hebben ervaren. Vandaar jullie ervaringen gezocht.
Mijn opmerking betrof de uitschieters. Verder denk ik, dat bij de meeste wedstrijden de organisatie hooguit quitte speelt of erbij inschiet en dat de juryleden er ook niet veel wijzer van worden, inderdaad de uitschieters daargelaten. Daarom leek het mij relevant waarom een organisatie een wedstrijd organiseert, of waarom een jurylid tijd steekt in jurering en hoe het hen is bevallen. Maar ik denk dat ik nu een beter beeld heb van jouw insteek. Nogmaals succes.

Lid sinds

17 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Aha @Mirandala, dat zou natuurlijk wel een optie zijn om de uitschieters om een reactie te vragen. Dat is zeker een goed idee. En dat een organisatie quitte speelt, hm, daar wil ik wel graag een boekje over opendoen in het artikel. Er zijn zeer goede voorbeelden die ik zeker zal noemen waar een organisatie duidelijk open kaart speelt hoe de financiële stromen bij zo'n wedstrijd gaan. Vandaar dat ingeschat kan worden waar andere organisaties mank gaan. En er zijn vele wedstrijden die absoluut georganiseerd worden vanuit een goed hart, waar velen zich vrijwillig voor inzetten. Ik ben zelf ook jurylid geweest en dat is erg veel (leuk) werk, waar je meestal geen financiële vergoeding voor krijgt. Ik heb inmiddels al weer meer reacties binnengekregen. Voor iedereen: Ik wil graag tot eind dit jaar wachten met het starten van het schrijven van het stuk, dan kan ik tot die tijd de reacties nog verwerken.

Lid sinds

11 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Of een wedstrijd goed is wanneer je wint, spreek ik tegen( je bedoelde het als grap, volgens mij). Bij Letterijn ging ik volledig onderuit, maar vond het een goede wedstrijd: het was volledig duidelijk hoe de procedure was en wat je kon winnen. Ik sta er niet in, maar de uitgever herkende mebij binnenkomst (presentatie bundel) en ik vond het al met al een prettige en leerzame ervaring Aan Fantastels doe ik niet mee, maar ook dat vind ik een mooie wedstrijd : procedure en winst zijn bekend. Van de uitreiking maken ze een feest en de juryleden zijn van kaliber TrekSagae is ook een goed voorbeeld: procedures wijken af van andere wedstrijden, maar ze zijn daar erg open over en is uit ideële overweging. 2 juryleden van sol en dat maakt het vertrouwd voor mij Er zijn wedstrijden waarbij de procedure niet duidelijk is: bijvoorbeeld Gerard Vermeersch daar was geen administratie en de reglementen stonden op de blog van een jongen die nergens iets van wist. Bij de uitnodiging hadden ze voor 1 dag iemand ingehuurd : de uitslag was in een kroeg in Ieper: als je niet aanwezig was, krijg je geen uitslag. De eisen van opsturen ed waren best hoog. Slechte wedstrijd en dat kon ik niet raden. Bij sommige wedstrijden kun je niks winnen. Bij 1 wedstrijd is het noemen op hun site de hoofdprijs , andere wedstrijden blijken achteraf stemwedstrijden te zijn. Kortom er gaat nogal eens wat mis en dat is op de wedstrjdenlijst niet te zien. Ik denk dat deze discussie goed is.

Lid sinds

17 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Hallo Nienke Pool, Dank ook hier voor je reactie. Ik heb ook deze opmerkingen genoteerd. Ik ben het zeker met je eens dat je niet hoeft te winnen om een wedstrijd leuk te vinden, ik denk ook dat Mirandala het als een grapje idd bedoelde. (anders had ik er niet 55 gedaan ;-) )

Lid sinds

11 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Natuurlijk. Er stond een knipoog achter. ;) Denk wel, dat een wedstrijd plots een stuk leuker is als jij die ene bent. Hoe de anderen die wedstrijd of uitreiking beleven is anders en er wordt niet bij elke wedstrijd iets voor de niet als eerste eindigende genomineerden gedaan, die dan soms van ver zijn gekomen. Als de insteek van de deelnemer dan is 'ik doe mee aan wedstrijden om schrijfervaring op te doen', bijvoorbeeld, is de appel al een stuk minder zuur. Dan win je altijd een beetje. Dat is ook een verschil bij wedstrijden: zijn er 25 plaatsen in een bundel te winnen of enkele awards/geldprijzen.

Lid sinds

13 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Wedstrijden winnen kan een flinke domper zijn, hoor. Als je je prijs niet krijgt bijvoorbeeld, of wanneer de prijs anders is dan voorgespiegeld.

Lid sinds

19 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Ik vind 55 verschillende wedstrijden eerlijk gezegd ook wel héél erg veel. Als ik een lijstje maak van de wedstrijden waar ik in 2014 eventueel aan mee zou willen doen, kom ik ook na lang nadenken niet verder dan een stuk of twaalf.

Lid sinds

17 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
@Schlimazlnik, wil je erover praten? ;-) Nee, geintje. Wil je je ervaring aan mij doormailen? En ja 55 wedstrijden is veel. En ik ben gestopt in oktober. Kun je nagaan. Mijn voornemen was het hele jaar aan wedstrijden meedoen. Maar... is het wel zoveel? Neuh, dat valt best mee. Ik denk dat van al deze wedstrijden het maximale aantal woorden zo rond de 150.000 woorden totaal lag. 150.000 woorden in tien maanden, is 15.000 woorden per maand. Dat is 500 woordjes per dag. Ik denk dat veel van jullie met me eens zijn dat dat peanuts is. En naar aanleiding van de ervaring van dit jaar, zou ik me voor volgend jaar ook slechts een stuk of 15 a 20 kunnen voorstellen waaraan ik zou mee willen doen. Maar ja, dat wist ik niet van te voren, welke wedstrijden ik beter kon mijden en welke goed zijn. Nu, dát, is nu juist wat ik graag in een stuk wil vatten. Want hoe kom je nu te weten of een wedstrijd goed of slecht georganiseerd is, of wat voor criteria je er ook aan hangt. Hóé kun je dat weten? Is er een keurmerk? Nee. Vandaar dat ik wil pogen e.e.a. op een heldere manier te verwoorden. Graag ontvang ik nog steeds jullie ervaringen, want ik heb natuurlijk niet aan alle wedstrijden meegedaan en mijn belevingen hoeven niet hetzelfde te zijn als die van anderen. Dus om een beter beeld te kunnen schetsen, lees ik jullie graag op RoosBoum@RoosBoum.nl

Lid sinds

11 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Hoi Miranda, ik had de knipoog idd wel gezien hoor. En die wedstrijden die je gewonnen had, waren werkelijk heel speciaal. Zelfs hier in Arnhem glom ik op afstand van blijdschap. Bij wedstrijden is het idd zo dat de procedure belangrijker is dan het winnen. Bij Paul H. bijvoorbeeld vind ik het raar dat de longlist niet bekend is gemaakt. Zij hebben die info: waarom niet gewoon doormailen? Als ik mijn stuk van toen doorlees weet ik zeker dat ik niet ver kom en het was fijn geweest als zo'n wedstrijd niet een jaar blijft doorsudderen. Deze wedstrijd winnen is voor de winnaar een grote opsteker en staat geweldig op je schrijverscv, maar ik schreef toen net een half jaar en als beginnend schrijver beoordeel ik die wedstrijd heel anders dan mensen die echt kans maken. Dus bij deze wedstrijd kan ik me voorstellen dat de bevindingen heel anders zijn aan de top dan bungelend onder de longlist. @ Roos. Misschien krijg je over meerdere wedstrijden verschillende bevindingen. dan zou je een oproepje kunnen doen voor die bepaalde wedstrijd in dit topic. Of mag dat niet? @Schli bij TS is de uitreiking een beetje summier. Ik doe toch niet mee en je kunt me gratis inhuren om alle winnaars een bloemetje en een kusje te geven. Hebben we het zwakke punt van jullie wedstrijd ook meteen om zeep geholpen :D :p

Lid sinds

17 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
@Nienkea, Het is mij ook door mijn gedachten geschoten om wanneer ik van bepaalde wedstrijden te weinig feedback krijg een gerichte oproep te doen. We zullen zien of dat noodzakelijk is. Je schrijft nog iets over TS. Wat is dat?

Lid sinds

19 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Roos Boum schreef:
Nu, dát, is nu juist wat ik graag in een stuk wil vatten. Want hoe kom je nu te weten of een wedstrijd goed of slecht georganiseerd is, of wat voor criteria je er ook aan hangt. Hóé kun je dat weten? Is er een keurmerk? Nee.
Tja, 'The proof of the pudding is in the eating', om maar eens een Engels cliché uit de kast te halen, maar 55 puddingen en puddinkjes zouden mij toch al te zwaar op de maag liggen. Ik denk dat je bij veel van die wedstrijden informatie genoeg kunt verzamelen om in elk geval een eerste grove schifting uit te voeren. Bij mij vallen alle mij onbekende wedstrijden met vage, onvolledige of twijfelachtige voorwaarden sowieso meteen af. Daarnaast kijk ik op diverse fora (niet enkel SOL, maar bijvoorbeeld ook Woordenwoud) of er een topic over de wedstrijd is. Zeker als je wat mensen kent die daar hun ervaringen met zo'n wedstrijd delen, kom je daarmee een heel eind. En is er nergens een topic over een wedstrijd te vinden, dan zegt dat vaak ook genoeg, behoudens een enkele splinternieuwe wedstrijd die zich nog moet bewijzen.
Maar... is het wel zoveel? Neuh, dat valt best mee. Ik denk dat van al deze wedstrijden het maximale aantal woorden zo rond de 150.000 woorden totaal lag. 150.000 woorden in tien maanden, is 15.000 woorden per maand. Dat is 500 woordjes per dag. Ik denk dat veel van jullie met me eens zijn dat dat peanuts is.
Je hebt gelijk, als je het puur op het aantal woorden beoordeelt, valt het best mee. Maar als de helft van die wedstrijden achteraf niet de moeite waard bleek om aan mee te doen, denk ik dat je veel tijd die je daar in stak nuttiger en effectiever had kunnen besteden.

Lid sinds

13 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Ik ben het met Hay eens dat je op voorhand wel kunt bepalen of een wedstrijd de moeite waard is of niet. Van ongeveer de helft van de wedstrijden in het lijstje hier op SOL (en dan reken ik poëziewedstrijden niet mee) kan ik meteen zeggen dat het niets is. Als er van de "winnende" deelnemers geld wordt gevraagd voor het afnemen van bundels waarin hun verhaal komt, dan gaan mijn alarmbellen meteen rinkelen. Een fatsoenlijke organisator voorziet minstens één gratis exemplaar. Als de organisatie één of ander schimmig POD-bedrijf is, kun je je sowieso al vragen beginnen te stellen. Als er betaald moet worden voor deelname zonder dat je daar als deelnemer automatisch iets voor terug krijgt (een juryrapport, een bundel, ...), doe ik ook niet mee (daar heb ik me in het verleden eenmaal door laten vangen, niets meer over mijn verhaal gehoord maar kreeg wel een hele tijd ongevraagde reclame voor dure schrijfcursussen in Leuven in de bus :( ).

Lid sinds

11 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
TS is Trek Sagae. Dat is een fantasywedstrijd. Er was wat onduidelijkheid over de organisatie en over wat voor verhalen ze precies verwachtten. Daar ben ik een topic over begonnen en daar is door de organisatie goed op gereageerd. Er is veel duidelijkheid geschapen over hun verwachtingen en de procedure. Die wijkt enigszins af van andere wedstrijden: je kunt tussendoor je verhaal nog aanpassen nav kritiek/ suggesties van de jury. en het gaat in rondes. Hierdoor is niet alleen de deadline van insturen van belang, maar kan eerder of verspreid inzenden van je verhaaltjes voordeel opleveren. Ander uitgangspunt dus dan andere wedstrijden. Dat is helemaal niet erg als het maar duidelijk is. Ander voorbeeld. Sommigen van jullie weten dat ik mee heb gedaan aan de wedstrijd Droom voor de Koning (voor het dromenboek). er was van te voren gecommuniceerd dat een jury van bekende Nederlanders de stukken zou beoordelen. Iedereen kon stemmen. Ik werd door de organisatie uitgekozen en stond met stemmen 1 en dan weer 2. Van de ongeveer 300 genomineerden had ik veruit de meeste stemmen. Voor opname in de bundel ben ik nooit in aanmerking gekomen. de jury van bekende nl heeft mijn stukje zelfs niet onder ogen gekregen, begreep ik later. Die selectie was heel ondoorzichtig. Voor mij was het niet zo heel erg. Koningsgezind ben ik niet en over heb boek was uiteindelijk heel veel te doen. Overigens heeft dit stukje me heel veel publiciteit gebracht. Deelname was voor mij uiteindelijk belangrijker dan winnen. Wat me wel opviel dat de voorwaarden om te winnen leken te wijzigen tussentijds: dus wie beoordeelt, hoeveel winnaars etc. Het is echt goed dat we hier eens over praten. Het aantal wedstrijden waar je aan mee hebt gedaan, verbaasde mij ook wel. Ik heb ook meegedaan aan wedstrijden en het helpt je schrijven. Een leuke wedstrijd waar ik aan meedeed was van Literairwerk. Je kon een voorleesverhaal downloaden op hun site en anderen konden daarop reageren. De redactie zelf reageerde ook. Tot de deadline kon je de foutjes uit je werk halen en kijken wat de anderen hadden geschreven. De prijs was 250 euro voor de winnaar en de eerste drie werden voorgelezen door een acteur. Ik werd hier 2e en dat was natuurlijk erg leuk. Maar omdat het zo transparant was. vond ik het vanaf het begin een superwedstrijd.

Lid sinds

19 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
@Nienkea Transparantie, open communicatie. Juist, dat zijn de zaken waar ik ook het eerst naar kijk en waar het helaas nog wel eens aan schort.

Lid sinds

17 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Goed dat jullie zo bewust zijn van het feit dat er goed en slecht georganiseerde wedstrijden zijn. Ik was me daar totaal niet van bewust. Ik heb wel gekeken wat voor soort organisatie erachter zat, of wat voor uitgever en uiteraard wel van te voren geconstateerd dat er veel onderscheid is tussen de diverse. Toch heeft me dat niet tegengehouden als ik de opdracht uitdagend genoeg vond. Ook ben ik niet (meer) op schrijffora aanwezig (behalve nu voor dit topic) en dus zie ik niet de onderwerpen over wat goed en slecht is. Ik denk dat er meer auteurs meedoen aan schrijfwedstrijden en niet op sol aanwezig zijn. En of het zonde was van mijn tijd om aan zoveel schrijfwedstrijden deel te nemen, of ik mijn tijd nuttiger en effectiever had kunnen besteden? Hm. Nee, het was niet zonde van mijn tijd. Ik heb enorm veel geleerd. Iedere wedstrijd was een uitdaging en een schrijfoefening voor mij. Gewone schrijfoefeningen boeien me niet zo, als er wat te halen valt wel. Tja, zo zit ik in elkaar. Ik vind een worst voor mijn neus wel prettig. Alhoewel ik ben veganist ;-) Daarnaast, over tijd nuttiger of effectiever besteden. Hm. Nee, ook dat was niet van toepassing omdat ik speciaal geheel 2013 uitgetrokken had voor schrijfwedstrijden. (Overigens heb ik daarnaast nog een roman uitgebracht en twee kinderboekjes geschreven) Het heeft mij heel veel goeds gebracht, dat ik niet had willen missen.

Lid sinds

11 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Oh Roos het is geen kritiek op jou; schrijfwedstrijden zijn gewoon goed om te oefenen in bijvoorbeeld: aantal worden; direct zorgen dat je verhaal aantrekkelijk is; kop midden en staart evenveel aandacht geven; niet teveel karakters; helder en vlot schrijven. Alles is bij mij nog in ontwikkeling en die wedstrijden zijn erg goed voor deze ontwikkelingen. Je leert meer dan je je van te voren bewust was. Het blijft alleen vervelend dat in deze moeilijke markt slechte praktijken de kop opsteken waar we ons niet van bewust waren. Ik weet niet of het voor jou ook geldt, maar sommige schrijvers stellen hier vragen die ik nog nooit gedroomd had, waar ik het gevaar nog niet eens van had bevroed. Daarom is het goed, ik zeg het nog maar een keer, dat je dit onderwerp bent gestart. Voor de goede orde; een goede wedstrijd hangt niet af van de prijs die je kunt winnen; die weet je immers van te voren. Vind je het niks, hoef je niet mee te doen. Ik heb meegedaan aan Monument of Life. Dat vind ik een leuke vriendelijke site. Je wint een publicatie in hun volgende bundel en de jury is hijzelf. Ach, als het maar duidelijk is voorafgaand aan de inzending en je input. @Roos leuk al die publicaties. Wat ben je productief. Ik volg het op FB!

Lid sinds

17 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
@Nienkea, klink ik in mijn kuif gepikt? Dat was zeer zeker niet de bedoeling, hoor. Ik vind deze discussie zeer helder en leerzaam en ik geloof zeker dat beginnende schrijvers en 'naïevelingen' als ik, hier veel van kunnen leren. En ach, productief, als schrijven een verslaving is, valt het nog wel mee ;-)