Lid sinds

14 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Brave New Books: bol.com start self-publishing platform

Bol.com is i.s.m. Singel Uitgevers (Querido, Athenaeum, Nijgh & Van Ditmar, Leopold & Ploegsma) en Mijnbestseller.nl een self-publishing platform gestart: Brave New Books. Je kunt je boek als e-boek en gedrukt boek laten uitgeven, en via Singel Uitgevers evt. diensten inhuren op het gebied van redactie, vormgeving en promotie. Ook is het mogelijk om boeken in verschillende talen te publiceren. Ik ben zelf erg benieuwd hoe dit zich gaat ontwikkelen. Het zou leuk zijn als mensen die dit gaan uitproberen, hun ervaringen in dit topic zouden delen.

Lid sinds

10 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Voor Amazon (en Barnes and Noble en Kobo) werkt mensen zelf laten publiceren prima, het kost de schrijvers geen geld en als de mensen het niet willen lezen, kopen ze het niet. Het is alleen wel belangrijk dat ze duidelijk maken wat voor materiaal wel of niet geaccepteerd wordt en wat ze doen bij plagiaat o.i.d. "Onze filosofie is dat het voor iedereen mogelijk moet zijn om een boek uit te geven. Dat doe je zelf, met gebruikmaking van ons platform. Tegen betaling kun je gebruikmaken van extra diensten die je ondersteunen bij het publiceren en verkopen van je boek." Dus als je iets extra's wilt, moet je erbij betalen. Dat lijkt mij niet meer dan logisch. En als je boek al af is, dan is het zo te zien kosteloos. Ik heb alleen zo snel nog niet zien staan hoeveel % royalty ze aan doen en dat is toch ook wel handig om te weten.

Lid sinds

16 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Verder denk ik dat je als freelancer best mondig genoeg mag zijn om minstens het minimumloon uit een opdracht te slepen. Minder dan dit is bijna onder het armoedeniveau. Althans, voor freelancers die de klus serieus nemen en hun uren maken.
Ben ik met je eens. Dat mag je zijn. Zou je moeten zijn, zou ik haast zeggen. Maar bij literaire uitgeverijen kun je dan in de meeste gevallen wel de opdracht op je buik schrijven. Voor freelancers geldt het minimumloon niet, en ik denk dat de bedragen niet voor niets per 1000 woorden zijn in plaats van per uur: zoek zelf maar uit hoeveel uur je eraan besteedt. Ik vind het fijn om te lezen dat jij redactie zo serieus neemt en bereid bent er een goede prijs voor te betalen, maar je bent een van de weinigen. Stel, een uitgeverij heeft voor een opdracht de keuze uit tien redacteuren. Negen daarvan hebben daarnaast een baan/ een pensioentje/ een werkende partner/ studeren nog/ werken zwart enzovoort. Wat de reden ook is, ze zijn bereid om voor de lage prijs die de uitgeverij biedt te werken. Nummer tien is een freelancer die probeert te leven van zijn redactiewerk. Hij neemt zichzelf serieus, werkt wit en wil minimaal het minimumloon overhouden. Hij kan daarom eigenlijk niet werken voor de prijs die de uitgeverij biedt en vraagt om meer geld. Mag jij raden wie de uitgeverij kiest, en wie bij de volgende opdracht nog gevraagd wordt. Al is dit waarschijnlijk niet de plaats om daarover de discussiëren. @ myssica: :) Ik was niet van plan om een of ander POD-gebeuren op te gaan zetten, al heeft redactie voor particulieren zeker wel mijn interesse. Jammer dat we er waarschijnlijk niet achter gaan komen hoeveel mensen bereid zijn om voor de redactie via Brave New Books te betalen.

Lid sinds

15 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
@ Chunter: Er is een prijstabel op mijn bestseller.nl. Die wijkt wel iets af van die op de andere websites, maar geeft een goed beeld. Om te weten te komen wat specifiek jouw manuscript je gaat opleveren op een bepaalde website, kun je in no-time er een account aanmaken, de stappen doorlopen, het manuscript uploaden, op de rest oké en verder klikken tot je bij prijs komt. Ik vind het zichzelf wijzen. @Tja: je betaalt echt niets. Tenzij je een ISBN-nummer wilt. Of diensten afneemt. Aan de andere kant kun je ook diensten aanbieden op sommige websites.

Lid sinds

10 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
@ Elo-schrijft. Dat bedoelde ik ook: redactie voor particulieren. De rede voor mij om te kiezen voor een uitgeverij is juist de redactie en al het andere werk dat ze voor je doen. (Ik heb het commerciële inzicht van een goudvis.) Het heeft niets te maken met het feit dat ik me verheven zou voelen, zoals in dit draadje aangekaart wordt. *top geheim, niet doorvertellen en ik zal dit nooit meer benoemen, ik heb dyslexie en ik heb altijd ook voor mijn gewone werk samengewerkt met een rapporteur.* Ik kan iedereen verzekeren, die mensen zijn goud waard. Alhoewel mijn schrijven van een behoorlijk niveau is en inmiddels niet meer onderdoet voor gemiddeld Nederland, wil ik dat het perfect is. Ik begrijp niet goed dat anderen, (met de nodige spelfouten) daar zo lichtzinnig over denken. Ik ben het volkomen met jou en Schli eens. Feit blijft wel dat het voor mij veel geld is. (Het is hier nu zomervakantie. De musicals zijn voorbij. Mijn huis staat vol bossen bloemen, flessen wijn en dozen Merci, wat waarschijnlijk alles zegt over mijn commerciële inzicht. En daar kan ik natuurlijk geen redactie voor betalen. Ook ik maak dus gebruik van mijn netwerk hiervoor.) Ik zou dat echter wel graag anders willen. En ik denk dat er meer perfectionisten zijn. Mochten er Sol-ers zijn met ervaring op dit gebied en mij dan wel een ander willen helpen, houd ik mij aanbevolen. Ik meen dit oprecht. Ik vind BNB dan ook een goed initiatief. Ik zou er wel voor willen betalen, als ik het geld had. Ander punt: Ik vraag me af hoeveel mensen mijn ervaring delen. Ook ik heb een manuscript geschreven en opgestuurd naar de uitgever. Mijn ervaring is dat ze ruim binnen de gestelde termijn reageren. Ik heb een uitgebreid verslag gekregen. Wat er min of meer op neer komt dat zijzelf het een goed geschreven stuk vinden, maar denken dat hun publiek het niet zien zitten. Gezien de crisis willen ze graag suspense, thrillers, waarvan ze zeker weten dat die goed verkopen. Wat op zich natuurlijk logisch is. Maar ik ben bang dat het genre dat ik schrijf: suspense, thriller/horror, op z'n oer Hollands op sterven na dood is en ze daar geen commercieel heil in zien. Geldt dit voor meer mensen? Ik heb de indruk dat als het gaat over verbeeldingsliteratuur de meeste Sol-ers zich bezig houden met fantasie. Wat zijn jullie ervaringen met uitgevers? Ik ben ook zeer benieuwd naar de ervaringen van Sol-ers met BNB. Zou dit voor ons een goed alternatief kunnen zijn? Ik ben benieuwd jullie mening en ervaringen. Graag delen. Groeten

Lid sinds

11 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Ik ben een beetje bang dat hier hetzelfde probleem gaat spelen als bij Ten Pages: kaf en koren. Iedereen mag blijkbaar alles publiceren. Zie de pareltjes dan nog maar eens tussen de bagger uit te vissen...

Lid sinds

17 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Ik wil dit platform met een verhaal gaan uitproberen (zal volgende week worden, omdat ik er nog illustratie bij ga maken). Ik zie heel veel voordelen er in, maar wat Rasa noemt dat vind ik zeker het grootste nadeel.

Lid sinds

13 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Daarbij zou het jammer zijn als jouw parel, die je voor een paar duizend euro hebt laten oppoetsen, ook in de bagger verloren gaat.

Lid sinds

14 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
Een mailtje van bol.com gekregen en alles snel doorgelezen. Na aftrek van de drukkosten is de verdeling fifty fifty. Er wordt ook gezegd dat je zelf de prijs van je boek kunt bepalen, maar afgeraden wordt om een hoge prijs te noemen, omdat dit de mensen afschrikt. Ze maken ook kosteloos een site voor je. Ik ben benieuwd naar jouw ervaring, Calenzia. Als ik het goed begrepen heb, moet je zelf een ISBN-nummer aanvragen. Vreemd dat zij dat dan niet doen. Voor een habbekrats kunnen ze een hele serie krijgen. Maar misschien heb ik het verkeerd begrepen.

Lid sinds

10 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Ik denk dat mensen de parels tussen de zelfgepubliceerde boeken gaan zoeken op dezelfde manier waarop ze sowieso al zoeken naar boeken. Rondneuzen in het genre dat zij leuk vinden, kijken naar aansprekende titels of covers, door op trefwoorden te zoeken en uiteraard of de boekomschrijving hun aanspreekt. Als die dingen kloppen aan jouw boek of verhaal, zak je denk ik minder snel weg in de bagger dan iemand die even simpel in paint een boekvoorkant in elkaar heeft geknutseld. Als een zelfgepubliceerd boek bijvoorbeeld vol spelfouten staat, staan er vaak ook genoeg spelfouten in de omschrijving. Dan heb je geen inkijkexemplaar nodig om dat boek niet aan te schaffen.

Lid sinds

11 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
En toch is het een hoop ruis die je door moet als je gaat struinen. Bovendien: iemand kan briljant schrijven en een flut omslag hebben. En andersom. Als die Dappere Nieuwe Boeken slim zijn, maken ze zelf een soort selectie met 'redactietips' of iets dergelijks. Verder zouden ze minimum eisen kunnen stellen en zich het recht kunnen voorbehouden om boeken te verwijderen van hun site.

Lid sinds

11 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
En toch is het een hoop ruis die je door moet als je gaat struinen. Bovendien: iemand kan briljant schrijven en een flut omslag hebben. En andersom. Als die Dappere Nieuwe Boeken slim zijn, maken ze zelf een soort selectie met 'redactietips' of iets dergelijks. Verder zouden ze minimum eisen kunnen stellen en zich het recht kunnen voorbehouden om boeken te verwijderen van hun site.
En hier pak je denk ik de kern van het businessmodel Rasa. Want welke boeken zullen er in aanmerking komen voor de tiplijst? De boeken waar aan verdiend is door bnb, of .. het gratis gepubliceerde boek in de moddercategorie? Misschien hangt er aan een plaatsje op de tiplijst nog wel een prijskaartje. Promotiekosten, heet zoiets.

Lid sinds

15 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Laten we eerlijk zijn: BNB (zoals ook Tenpages e.a.) is er voor verliezers. Dat geldt helemaal voor POD. Ja, ook in hoge mate voor SOL = hangplek waar mislukte schrijvers hun wonden likken. Wel grappig dat grootmeester Rosenboom zijn steun verleent aan BNB, hoewel het hem waarschijnlijk om jouw geld is te doen en niet om het ontdekken / stimuleren van schrijvers (ter meerdere eer en glorie van iets hogers? De Nederlandse Literatuur?). Ergo: er gaat niets boven een echte uitgeverij. Fijn dat ze er zijn.

Lid sinds

11 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Als ze dat doen, dan kom je met bagger en genoeg geld nog een heel end daar...
Ja. Opgepimpte middenmoters.

Lid sinds

13 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Effe een rekenfoutje gemaakt, mensen, sorry. Ik zag daar plots 13.000 euro's (voor 100.000 woorden) staan ipv 1.300 :o Ik viel haast van mijn stoel. Maar, goed, het is nog altijd veel geld. Als je dan ook nog eens van al die andere diensten gebruik wilt maken (het moet nu eenmaal perfect zijn) dan ben je al heel gauw 2.000 euro kwijt. Je moet al heel wat boeken verkopen om die er terug uit te krijgen en wat als het boek dan toch niet aanslaat? Dan zit je daar met weliswaar een opgekuist manuscript en een mooie cover, maar wel 2.000 euro armer. Ik weet niet of ik dat risico wil nemen.

Lid sinds

13 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Ik weet niet of ik dat risico wil nemen.
Als jij weet dat je een ontzettend goed boek hebt geschreven, is dat geen risico. Als jij zelf al twijfelt aan het boek, wat moeten lezers er dan wel niet van denken? "Dit boek is slecht geredigeerd, omdat de schrijver twijfelde aan de kwaliteiten van het boek en dus niet wilde investeren." Goede marketing... not.

Lid sinds

10 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Dat risico neemt de uitgeverij normaal, maar nu is het dus de auteur die het neemt. Daar staat tegenover dat je wel hogere royalties (50%) dan bij een reguliere uitgeverij, ook al krijg je nu geen voorschot. Ik gok dat er overigens genoeg schrijvers zijn die worden uitgegeven bij reguliere uitgeverijen die ook in de ruis en bagger wegzakken. Dat gebeurt echt niet alleen als je zelf publiceert.

Lid sinds

13 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Dat risico neemt de uitgeverij normaal, maar nu is het dus de auteur die het neemt.
De vraag is in hoeverre je bij dit concept zelf de uitgever bent. En waarom je slechts 50% royalties krijgt, terwijl de "uitgever" eigenlijk niets voor je doet. Hun investering is nihil.

Lid sinds

14 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
Het is interessant om te weten wat een boek van ca. 250 blz. kost. Ik kan het wel vragen maar dan krijg ik ongetwijfeld vragen terug.

Lid sinds

10 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
In vergelijking met Amazon, dat 70% biedt (35% als je boek goedkoper dan $2,99 of duurder dan $9,99 is) en Barnes and Noble (65% tussen de 2,99 en 9,99) is het inderdaad aan de lage kant. Bij reguliere uitgeverijen liggen de royalties tussen de 5 - 15%. Verder heeft bol.com het voordeel dat ze wel één van de grote webshops voor boeken zijn. Met een succesvolle rivaal die meer royalties biedt wordt het mogelijk wat interessanter. Ze hadden ook een model kunnen doen waarbij je 70% royalties krijgt als je geen redactie of leesrrapport wil en 40% als je dat wel wilt, maar ja, dan worden de mensen die de redactie en leesrapporten doen ook niet betaald. Wat ook jammer is, is dat de Brave New Books in een apart hoekje worden gezet. Ik vraag me af of de gemiddelde bol.com bezoeker die Brave New Books dan wel gaat vinden.

Lid sinds

14 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
Ik begrijp niet waaraan die gerenommeerde uitgevers hun steun verlenen. Wat hebben ze eraan als je je boek in 'eigen beheer' uitgeeft?

Lid sinds

10 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Hmm net vrolijk op BOL.com gekeken en diverse zoekwoorden ingetoetst. Hij hoest allerlei boeken op behalve die van BNB. Beetje jammer dat je alleen in beeld komt als iemand de titel intoetst en dus niet als men zoekt op het genre van je boek. Wat heb je hier dan aan? Dat "miljoenen publiek" moet dus wel de titel of je naam als schrijver weten. Gemiste kans lijkt me. Het heeft nu iets weg van het verdomhoekje bij BOL. En zij verdienen de helft? Hummm ik zie ruimte voor verbetering.

Lid sinds

13 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Hmm net vrolijk op BOL.com gekeken en diverse zoekwoorden ingetoetst. Hij hoest allerlei boeken op behalve die van BNB.
Zijn er dan al boeken uitgegeven via BNB?

Lid sinds

14 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
Ja, ik kreeg een aantal te zien in het mailtje. Even een paar titels opgezocht: De uitgeverij, De vervloekte farao, Zwarte vlinder, De gijzeling.

Lid sinds

10 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
@ Schli. ja hoor, er zijn er al een paar met een heuse top zoveel. Gisteren al, zoals ik ergens bovenin schreef zonder recensies nog en zonder inkijkversie dus ik kan achter mijn computer de kwaliteit niet beoordelen. Vandaag maar de proef op de som genomen en gekeken hoe deze pioniers te voorschijn kwamen in de zoekmachines. Niet dus. Heel jammer. Van beide zaken. Ik denk dat een inleesversie belangrijk is. Dan kan je de kwaliteit beoordelen voor je iets koopt. (In dit geval essentieel lijkt me, als je verkocht wil worden. Wie koopt er nu een boek als je niets van de kwaliteit weet. ) En het voordeel die je als schrijver zou moeten hebben is dat als je boek bij BOL staat je in hun zoekmachine te voorschijn moet komen. Dus ben benieuwd hoe het hen vergaat. Wie was er ook als weer zo dapper om dit deze week te gaan testen? Ben benieuwd.

Lid sinds

11 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Raar. Dat is nou net het enige dat je voor het afstaan van die 50% royalties zou moeten terug krijgen: het miljoenenpubliek van Bol.

Lid sinds

11 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
Raar. Dat is nou net het enige dat je voor het afstaan van die 50% royalties zou moeten terug krijgen: het miljoenenpubliek van Bol.
Mee eens. Anders kan je net zo goed je (e-)book op je eigen website aanbieden. Daar ziet ook bijna niemand het. :\\

Lid sinds

14 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
Een paar voorbeelden van prijzen: De vervloekte farao - 113 blz. - € 14,99 De uitgever - 102 blz. - € 14,99 - E-book - € 9,99 De gijzeling - 174 blz. - € 14,95 Ayurvede - 138 blz. - € 19,50

Lid sinds

17 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Ik heb gisteren uitgeprobeerd voor een prentenboek van uiteindelijk 40 blz (verplichte minimum). De ISBN kosten moet je inderdaad zelf betalen, maar of die 12,75 zo'n grote kostenpost zijn om het dan maar niet te doen? Ik struikelde over iets waardoor ik mijn boek uiteindelijk niet geplubiceerd heb. BIj de stap prijs wordt deze voor je berekend. Je hebt een lijstje waar de prijs netjes opgedeeld is en je precies ziet wat de kosten zijn. Uiteindelijk zou mijn boek 21,95 zijn. Dan kun je je afvragen wie voor die prijs een prentenboek van een onbekende schrijver zou kopen als de populaire Nijntje 6 euro, Dikki Dik 8 euro en Bobbi 7 euro zijn. Dan vallen de kosten die jezelf maakt mee (alleen die 12,75 voor ISBN zijn verplicht de rest is vrijblijvend en kun je ook zelf doen of een goedkoper alternatief voor zoeken), maar als je dan een boek moet publiceren dat zo duur is dat je vantevoren al weet dat niemand het gaat kopen. De prijs kun jezelf bepalen en je kunt er mee omlaag, maar als je dat doet zou je geld bij moeten gaan leggen voor elk verkocht boek. Voor die 21,95 zouden mijn verdiensten drie euro zijn en die van brave new book ook drie euro.