Lid sinds

19 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Contract aangeboden voor twee boeken

11 juni 2007 - 16:13
Er is mij een contract aangeboden bij een grote uitgever voor twee boeken. Ze hebben het eerste alleen gelezen, het tweede is in wording. Hun motivatie is dat ze hiermee aangeven serieus met mij in zee te willen gaan en extra hun best zullen doen om er een suc6 van te maken. Heeft iemand hier ervaring mee? Is het wijs hierop in te gaan of beter een 'gewoon' contract voor een boek ondertekenen?

11 juni 2007 - 18:38
Volgens mij teken je sowieso per boek apart, niet per twee tegelijk. Het lijkt me inderdaad een intentieverklaring naar jou toe.

M

Lid sinds

17 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
11 juni 2007 - 19:14
Wat leuk! Ik heb er helemaal geen ervaring mee, dus ik kan je geen advies geven, maar ik wil wel melden dat ik dit een heel leuk bericht vind! Van harte.

Lid sinds

18 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
11 juni 2007 - 19:52
Dit is zeker een felicitatie waard. Dat betekent dat ze toekomst in je zien. Heel goed. Mijn uitgever biedt contracten per boek aan. Ze hebben me gevraagd om een serie te schrijven en toch krijg ik per deel een contract. Ik had het daar laatst met mijn uitgeefster over. Ik vroeg haar: ´Stel dat deel 1 een ongelooflijk succes wordt en ik loop weg naar een andere uitgever, wat dan?' Zij moest lachen en vroeg of ik dat dan zou doen. Toen ik 'nee' zei, antwoordde ze. 'Daarom bieden we je een contract aan per boek. Het risico dat je wegloopt is erg klein en lopen we graag.' Het is wel zo dat er uitgevers zijn die succesvolle schrijvers of schrijfsters wegkopen. Maar dan heb je het denk ik alleen over de top.

Lid sinds

19 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
12 juni 2007 - 0:30
Hartstikke leuk!! Wat schrijf je voor boeken? Welk genre?? Op zich is een contract voor 2 boeken vreemd, vind ik. Maar het geeft je ook de mogelijkheid om je volledig op de inhoud van je boek te richten. je hoeft je niet meer druk te maken over hoe je het straks weer ergens gaat onderbrengen. Van belang is uiteraard wel wat er in het contract staat. Wat zijn je inkomsten? Waneer krijg je betaald? Krijg je een voorschot? Wanneer gaan ze je boeken uitgeven, hoeveel tijd zit daar tussen. Dat soort dingen. Als het een grote uitgever is die goed bekend staat lijkt me dat je deze kans moet grijpen als de voorwaarden goed zijn. Als je het niet allemaal op het forum wilt zetten mag je me eventueel ook een persoonlijk bericht sturen (als je op mijn naam klikt). Heb je het standaardcontract al gedownload om te kijken of ze negatief afwijken? Dat is vast wel te vinden in deze site ergens voorop.

Lid sinds

19 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
12 juni 2007 - 11:01
Bedankt voor jullie felicitaties. Het is allemaal nog pril, maar ik heb er een goed gevoel over. Alleen de zakelijke kant... Tja, daarin ben ik meer het 'ogen dicht en springen'-type. Dus dacht ik; laat ik eens advies vragen. En Zjors: ik schrijf romans en korte verhalen voor volwassenen. Goede ingezonden trouwens brief deze maand in Schrijven Magazine! Ik ben helaas niet zo vaak op het forum als ik zou willen. Zodra ik meer zekerheid over uitgave van mijn debuut heb, laat ik het natuurlijk weten.

Lid sinds

17 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
12 juni 2007 - 11:48
Hallo Helena, goed zeg! Mij hebben ze ook voor één boek een contract aangeboden. (Ik ben nu met het tweede bezig, het eerste is al uitgebracht.) In principe schijnt een uitgever een 'relatie' met zijn auteur aan te gaan. Niet zo vrijblijvend. Dus in zoverre vind ik twee boeken in een contract niet zo raar. Ze denken al wat verder. Schrijf ze!

Lid sinds

18 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
12 juni 2007 - 12:51
Alvast gefeliciteerd! Zolang de uitgever geen Gopher of iets dergelijks heet, lijkt het me een fantastisch aanbod. Maar hou je ogen wijd open hoor, om goed de kleine lettertjes te lezen. Succes!

Lid sinds

17 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
17 juni 2007 - 17:57
Wat ik me nu afvraag, stel dat bijvoorbeeld blijkt dat hun promotieplannen echt bagger zijn en je boek veel minder goed verkoopt dan je realistisch gezien zou kunnen verwachten, dan zit je voor dat tweede boek aan die uitgever met z'n magere plannetjes vast... Gewoon iets dat ik me afvraag ;) Niet om je bang te maken of zo.

Lid sinds

18 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
17 juni 2007 - 19:09
Aan de andere kant, met een slap promoprogramma hebben ze alleen zichzelf. En ze zegt ´grote uitgeverij. ´Die hebben ervaring, dus ze zullen niet meteen gaan stuntelen. Zolang het idd gopher niet is denk ik dat het een mooie start is. Economisch gezien is het handiger om een boek te pluggen terwijl je weet dat er een tweede komt, dat kan je meenemen in je presentatie en budgetplannen. Hoe dan ook, gefeliciteerd!

Lid sinds

17 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
18 juni 2007 - 11:25
Geniet van je succes, niet teveel over piekeren, je doet het voor sommigen toch nooit goed genoeg. Als het maar voor jezelf goed genoeg is, toch?

Lid sinds

17 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
1 September 2007 - 8:28
Het is op zich wel gebruikelijk dat een uitgeverij (zeker bij een debutant) een contract voor twee boeken aanbiedt; het verhaal dat ze erbij vertellen, is inderdaad dat ze alvast naar de toekomst kijken. Elke uitgeverij hoopt dat een auteur een oeuvre gaat opbouwen, het is voor hen nogal zinloos om te investeren in een eendagsvlieg. Ik zie het inderdaad als een teken van vertrouwen: ze geven de auteur de rust en de tijd om zich te ontwikkelen. Ze hebben ook de ervaring dat veel schrijvers pas na een paar romans goed op stoom komen. Of niet, dat kan natuurlijk ook, maar dat is het risico dat ze altijd lopen. Zelf kreeg ik bij mijn debuut ook een contract voor twee boeken. Later ben ik er toch nog onderuit gekomen, omdat mijn uitgever met pensioen ging en mijn redacteur naar een andere uitgeverij vertrok. Niets bond mij meer aan deze uitgeverij, emotioneel gezien dan, want contractueel zat ik er nog wel aan vast. Daar viel dus best een mouw aan te passen. Zoals elke uitgeverij de vrijheid heeft om een boek - óók als er al een contract is getekend - alsnog af te wijzen (zie: de kleine lettertjes in het contract), zo heeft elke schrijver de mogelijkheid om zijn werk op elk moment terug te trekken. Uitgeefcontracten zijn, zoals ik het zie, vooral bedoeld als teken van vertrouwen en dat geldt voor beide partijen. Maar juridisch ligt er weinig vast, juist omdat de uitgeverij zich tot niets verplicht (zolang het boek niet van de drukpers is gerold). Als je ooit al voor de rechter zou verschijnen met zo'n vrijblijvend contract, sta je dus heel sterk.