Lid sinds

18 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker

Jeugdige Leeservaringen.

7 januari 2007 - 20:10

De topic over Carry zette me aan het denken...
Welke boeken las je als kind en welke werden je voorgelezen?

Om zelf te beginnen, hier mijn leesautobiografie:
Mijn eerste leeservaringen heb ik natuurlijk niet bewust meegemaakt, dus alles wat ik nu schrijf heb ik voor een groot deel van mijn vader en moeder.
In het begin werden mij vooral veel boeken voorgelezen. In die tijd was Dick Bruna’s Nijntje erg populair bij mij, wat later vond ik vooral boekjes waar wat meer in te zien was (dan de simpele doch doeltreffende tekeningen van Dick) leuker. Zo is ‘Dribbels eerste verjaardag’ volledig stukgelezen.
Toen ik ongeveer 1,5 jaar oud was, was ik dol op “boeke lese” en kwam ik zelf al de boekjes aandragen. Het schijnt dat ik rond mijn 3e jaar het boekje ‘Wiele wiele stap’ zo ongeveer letterlijk uit mijn hoofd kende, hier kan ik me (helaas ;-p) niets meer van herinneren.
‘s Avonds voor het slapengaan lazen mijn ouders me vooral voor uit de bekende boekjes van Annie M. G. Schmidt, zoals Jip en Janneke, Pluk en de Petteflet en ga zo maar door. Ook de boeken van Paul Biegel, Guus Kuyer, Jaap ter Haar en Jacques Vriens vielen steeds vaker bij mij in de smaak. Ik werd in die tijd, dankzij mijn moeder, vaste klant bij de bieb.

Toen mijn moeder mij zelf wilde gaan laten lezen, ging dat niet zonder slag of stoot. In groep 3 en in het begin van groep 4 vond ik het veel te moeilijk om zelf te lezen. “Dat schiet niet op.” Mijn ouders moesten mij maar voorlezen. In het begin deden ze dat ook wel, maar na een tijdje moest ik het zelf ook maar gaan leren; mijn ouders lazen mij voor tot het spannend werd en daarna moest ik zelf maar verder lezen. Daar heb ik veel van geleerd, en zo is het balletje gaan rollen. Na een tijdje kreeg ik zelfs plezier in het lezen van steeds dikkere boeken. Na de nodige ‘Wipneuzen en Pimmen’ herinner ik me nog dat ik vooral hield van boeken van Roald Dahl zoals: ‘Matilda’ en ‘Sjakie in de Chocoladefabriek. Bij mij op 1 stond ‘De fantastische meneer Vos, ook van Roald Dahl. Dit was voor mij echt een geweldig boek, ik heb dit boek letterlijk meer dan 100 keer gelezen. Eigenlijk vond ik alle boeken wel leuk, ik las (lees) alles wat los en vast zat (zit). Zo heb ik zowat alle jeugdboeken van mijn ouders gelezen, die bij mij thuis in de kelder opgeslagen liggen. Van ‘Dik Trom’ tot ‘Bas Banning’ en van ‘De schippers van de Kameleon’ tot ‘Alleen op de wereld’ heb ik ieder boek minstens twee keer gelezen. Totdat ik naar de middelbare school ging, ging ik om de week naar de bieb en leende daar iedere keer weer opnieuw 10 boeken. Als ik die allemaal uit had begon ik aan de ‘Donald Duck’ en nadat ik ook die uit had, en mijn honger nog steeds niet gestild was, ging ik ten einde raad naar de kamers van mijn zusjes en plunderde ook hun boekenkasten. Ook kreeg ik regelmatig een boek kado.
De enige manier van lezen die me niet aansprak was het “samen lezen” op school. Steeds als ik een beurt kreeg, wist ik niet waar ik was, meestal omdat ik vooruit zat te lezen. Vandaar had ik al gauw een hekel aan het “samen lezen”. Vanaf groep 6 gingen we voor het verplichte lezen boeken lenen bij de schoolbieb. Ik vond dit veel leuker, iedereen had zijn eigen tempo en zijn eigen keuze.
Het enige probleem was dat de schoolbieb alle boeken bij onze lokale bieb leende, die ik eind groep 7 al bijna helemaal uit had. Na mijn griezelperiode, waarin ik me vooral specialiseerde in boeken van het Griezelgenootschap, kwam ik redelijk aan het eind van alle kinderboeken. Dus begon ik toen ik in groep acht kwam met het lezen van (door mijn moeder van tevoren gekeurde) boeken voor volwassenen.
Tot zo ver mijn ervaringen met jeugdliteratuur...

Lid sinds

18 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
7 januari 2007 - 20:47

haha :D Ik kende ook een 'griezelperiode' met boeken van het griezelgenootschap, Dolfje Weerwolfje en Kippenvel (en Klappertanden). Toen was ik een jaar of 9,10, 11. Maar wie kent die niet?? :wink:
Toen ik klein was, las ik ook Nijntje, Dribbel, 'de fee en de foem' die ik graag wou lezen maar hij was te makkelijk dus leende ik hem van de bibliotheek. Ik werd oa voorgelezen uit Paul Biegel en Annie M.G Schmid.
Later las ik ook oa Roald Dahl, want ook ik was fan van Sjakie en de Chocoladefabriek. Jacques Vriens en Henk Hokke las ik ook en de Olijke Tweeling. En Carry Slee en Thea Beckman. En die Vlinder-serie, en de boeken van Haye van der Heijden (die ik in het geheim las omdat ik eigelijk nog een hekel had aan seks maar het toch ook wel weer spannend vond. maar verder dan strelen was ik nooit gekomen)
Nou ja, meer schiet me eigelijk niet te binnen :P .

Lid sinds

17 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
7 januari 2007 - 21:02

Mijn ervaringen lopen deels gelijk.

Tot aan mijn zevende gaf mijn vader mij boeken om te lezen. Dat ging dan van pop-ups van Dickens, naar Lewis Caroll, de sprookjes van Andersen, tot de "IVO" reeksen, Pietje Puk werd ook gretig gesmaakt.

Daarna is mijn leesinvloed bepaald door de leerkracht van het 4e leerjaar (later overgeschakeld naar het 6e). Dat ging dan over boeken van Dahl, Horowitz, Van Loon, Orwell (Animal Farm) en Claes (Floere het Fluwijn, als je het mij vraagt beter dan Animal Farm).

Toen ik een jaar of 12-13 was, ben ik in de bibliotheek van mijn vader gedoken en las ik Kafka, Eco, Poe, maar ook de Grote Russische Schrijvers als Tolstoj (Hadzji Moerat) en Dostojevski (de dubbelganger) tot zelfs Goethe (Natuurlijke verwantschap).

Vanaf mijn 16e werd lezen verplicht, of zo voelde het. En "las" ik Hugo, Voltaire, Carrere (la classe neige) en Sybren Polet (iemand? "Mannekino" ik heb daarna nooit iemand geweten die ooit Sybren Polet kende, laat staan gelezen heeft), maar ook (hoera) Fitzgeral (Great Gatsby), McEwan (Cement Garden), Steinbeck (of Mice and Men).

Na dat verplichte lectuur gegeven ben ik dan aan de Nederlandse literatuur begonnen met Mulisch, Claus, Vandeloo, en toen is de waaier open gegaan.

Lid sinds

18 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
7 januari 2007 - 21:05

Ik las relatief vroeg al boeken voor volwassenen, dat vond ik gewoon leuker. Ik haalde de boeken uit de boekenkast van mijn ouders.
Qua kinderboeken vond ik Annie M.G. Schmidt en Roald Dahl fantastisch.

Daarnaast las ik ook veel 'zielige boeken', ik verslónd ze gewoon!
Elke keer weer een boek over een zielig meisje dat verlaten werd of aan de drugs raakte of wat dan ook.....

Mijn absoluut favoriete kinderboek ooit (dat heb ik wel 100x gelezen denk ik) was Ronja de Roversdochter.
Goh, wat grappig dat dat me nu zo weer te binnen schiet. Ik weet eigenlijk niet eens meer wie de schijver/schrijfster was. Ik zou dat boek best nog wel eens willen lezen, gewoon voor de lol. Wie weet doe ik dat wel!

Lid sinds

17 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
7 januari 2007 - 21:05

Voor zover ik weet ben ik niet voorgelezen, als het wel zo is dan ben ik het vergeten. Mijn moeder vertelde reuze mooie verhalen helemaal uit haar blote hoofd, iedere avond voor het slapengaan.

Ik las zelf van Van der Hulst tot Tonke Dragt. Nou ja, ik las eigenlijk alles wat ik te pakken kon krijgen, zelfs hagelslagpakken :D .

Lid sinds

18 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
7 januari 2007 - 21:09

Haagje wrote:
Mijn absoluut favoriete kinderboek ooit (dat heb ik wel 100x gelezen denk ik) was Ronja de Roversdochter.
Goh, wat grappig dat dat me nu zo weer te binnen schiet. Ik weet eigenlijk niet eens meer wie de schijver/schrijfster was. Ik zou dat boek best nog wel eens willen lezen, gewoon voor de lol. Wie weet doe ik dat wel!

Haagje,

Ronja de Roversdochter is van Astrid Lindgren.

Lid sinds

18 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
7 januari 2007 - 21:10

Sigyn wrote:
zelfs hagelslagpakken :D .

Hihi, wat grappig... ik ook! Ik moest (moet) ook alles lezen! :lol:

Lid sinds

18 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
7 januari 2007 - 21:15

Horowitz!!!
Ja, op die school!
Ik weet het allemaal niet meer precies, maar die heb ik ook gelezen in ieder geval.

@ Fré...
Als je Goethe en Tolstoj las op je 13e, geniet je vanaf nu af aan mijn eeuwige, onverminderde respect...
;)

Al eens Nietzsche gelezen?

Lid sinds

17 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
7 januari 2007 - 21:23

Nietzsche nooit gelezen nee. Ik denk wel dat ik er van zou kunnen houden, en in de bib van Antwerpen heb ik hem vaak vast gehad, maar nooit gelezen. Ik weet niet precies waarom.
Op de unief heb ik hem uiteraard wel gezien, maar dat was maar heel summier.

Lid sinds

17 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
7 januari 2007 - 21:25

Fré wrote:
Nietzsche nooit gelezen nee. Ik denk wel dat ik er van zou kunnen houden, en in de bib van Antwerpen heb ik hem vaak vast gehad, maar nooit gelezen. Ik weet niet precies waarom.
Op de unief heb ik hem uiteraard wel gezien, maar dat was maar heel summier.

Wat Goethe betreft, mijn vader was ook een groot bewonderaar van Boudewijn Buch, die op zijn beurt een groot (zoniet de grootste) kenner van Goethe is. Dus dankzij Buch heb ik Goethe ook weten apprecieren.

Lid sinds

19 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
7 januari 2007 - 23:55

Mijn moeder las vroeger elke avond voor uit De soete suikerbol van W.G. van der Hulst. 7 delen (of waren het er 5?), 1 bladzijde per dag. En als alles uit was, begonnen we weer opnieuw. Mijn moeder kon dat geweldig spannend voorlezen, en de personages uit dat boek spraken enorm tot de verbeelding.
Het leuke was dat dit boek aan mijn moeder zelf was voorgelezen door haar schoolleraar, toen ze klein was, in de jaren 50.

Mijn vader las ons toen we nog uk waren Karel ende Elegast voor, Macbeth en dergelijke oude verhalen. Dat vind ik achteraf nog steeds heel tof, dat hij zich qua repertoire helemaal niet aan onze leeftijd aanpaste :D

Als we op vakantie gingen kregen we toen we klein waren Pixi-boekjes - om een poosje braaf te zijn in de auto. Kent iemand die kleine vierkante boekjes nog? Er is er eentje die mij heel regelmatig nog bij staat: Het vrouwtje met de eieren (voor degenen die weten wat ik bedoel :wink:).
Later kregen we Suske & Wiskes, met hun onvergetelijke taalgebruik en originele scheldwoorden.

Roald Dahl, Thea Beckman, Jan Terlouw, Rita Törnqvist, Ole Lund Kierkegaard, W.G. van der Hulst, Enid Blyton, de Saskia en Jeroen-boeken, en die ene reeks van dat meisje met haar Chimpansee: allemaal verslonden als kind. Ik vond het altijd jammer dat we maar 7 boeken per keer mee mochten nemen uit de bieb.

Als tiener las ik voor de lijst Nederlands graag de "zware boeken", als Sara Burgerhart, Camera Obscura, Van oude mensen en de dingen die voorbij gaan.
O, en Het Guinness book of records was ook een favoriet van mij :wink:

Lid sinds

18 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
8 januari 2007 - 0:00

Ik was verslaafd aan paardenboeken

-Romana & Ragebol
-Jody
-Bianca
-Ponyclub de Bokkesprong
-De Zwarte Hengst.

En na mijn 12e las ik niet zoveel meer, dat heb ik weer opgepakt rond mijn 16e.

Lid sinds

18 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
8 januari 2007 - 0:09

Er was ook iets dergelijks voor jongens denk ik, maar vond er niet zoveel aan. De naam ben ik dan natuurlijk ook al lang weer vergeten. Verder ben ik altijd Roald Dahl trouw gebleven.

Lid sinds

18 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
8 januari 2007 - 0:11

Kent iemand trouwens de animorphs? Over een groepje jongeren, Jake, Rachel, ... die/dat in dieren kon(den) veranderen. Vroeger veel gelezen. Geen literatuur natuurlijk, maar wel enorm spannend.

Lid sinds

18 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
8 januari 2007 - 2:11

Fré wrote:
Iemand die de Tiny-boeken of Babysittersclub las?
Zulke boeken had je voor jongens niet, geloof ik, wel?

Babysittersclub, die las ik ja!
En verder nog een hoop wat hier ook al genoemd is. Ook ik heb een griezelperiode gehad, de boeken van Haye van der Heyden las ik graag, Annie M. G. Schmidt, Jacques Vriens, en echt nog een hele hoop andere dingen.

Lid sinds

17 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
8 januari 2007 - 9:57

Siroun wrote:
Pixi-boekjes - om een poosje braaf te zijn in de auto.

Ja! Ik had er ook een paar. Iets over een kip met kuikens...en dan had je ook nog die serie boekjes met een gouden bies op de rug. Ik had De Kladderkatjes.
En Van der Hulst, daar hadden we thuis zo ongeveer alles van (lekker degelijk :wink: ). Van In den Soete Suikerbol een heleboel delen, De hele serie voor de kleintjes, Groot Voorleesboek, Gouden Voorleesboek, noem maar op. Sommige van die boeken dateerden nog uit de dertiger jaren. Ik heb ze stukgelezen voor zover ze nog niet stuk waren.

En ik las De Olijke Tweeling (Elles en Thelma???). En Cissy van Marxvelt, al was dat in mijn jeugd al een beetje ouderwets, vond ik ook leuk om te lezen.

Ik won ooit bij een radioprogramma het boek Verhalen van de Tweelingbroers van Tonke Dragt. Toen was ik een jaar of tien. Dat was zo anders dan wat ik kende, maar helemaal geweldig. En De gebroeders Leeuwenhart...goh, ineens komen er allemaal herinneringen boven...grappig!

Leuk topic!

Lid sinds

18 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
8 januari 2007 - 10:04

SIROUN!!!! Dat meisje met die chimp heette Lotte!!! En ze woonde in artis. Helemaal mijn favoriet! Dierenboeken. Volgens mij heette die aap Mark. Ik heb nog een titel in mijn hoofd Lotte, Mark en Matti... En ik had niet eens de hele serie.

Verder KIWI!!! Ja de zwarte hengst BENTO. Heette hij! Ik hoop hem ooit weer te bezitten...

Verder
Pinkeltje.

Pietje Bel (ja sorry ben over de 40)

De olijke tweeling. (Weet een kind tegenwoordig nog wat olijk is? Vandaar dat ik ergens schreef over snel verouderen van kinderboeken.)

Schoolidyllen, Iets met de 5 van enid blyton inderdaad. (detective achtige boekjes die mijn bodem voor liefhebben van Agatha Christie hebben gevormd)

Polly boekjes. Tuurlijk met veel paarden erin.

Pitty op de kostschool de hele serie

Billy Bradley geloof ik dat die serie heette. Soort vervolg op Pitty

Finn de wolfshond

Dat is wat me zo even te binnen schiet. Maar Bento was favoriet!

Voor een ieder kijk eens op jeugdsentiment. Een geweldige site!

Lid sinds

18 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
8 januari 2007 - 10:19

OH GEWELDIG. Ja Siegje je hebt helemaal gelijk. LOTJE heette ze. Ach wat leuk! Waren die tekeningen er in niet van Rien Poortvliet?

Lid sinds

17 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
8 januari 2007 - 10:24

Ja, Rien Poortvliet, net als in Saskia en Jeroen. Half Nederland heeft zijn kind toen vernoemd naar die kinderen.
Jaap ter Haar heette de schrijver...

Lid sinds

18 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
8 januari 2007 - 10:37

De gebroeders Leeuwenhart. kinkt heel bekend, maar waar ging het ook al weer over?

Pietje Bel ja, ook wel. Oude boekjes van mijn vader.

Pinkeltje! ook erg veel van gelezen! Dick Laan :)

Lid sinds

18 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
8 januari 2007 - 10:45

Stropjudas, Pinkeltje? JIJ? Maar jij bent toch rond de 20? Ik ben een generatie ouder en toen was Pinkeltje helemaal in. Maar was het 10 jaar geleden dan nog in? Grappig...

Lid sinds

18 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
8 januari 2007 - 10:48

Ja, ben 18. Maar het waren ook veel oude boeken die ik uit de kast van mijn ouders haalde. Het was zeker niet ín.
Net zoals Bas Banning en Dik Trom en Pietje Bel (of die iets minder). Best oud, in ieder geval voor mijn tijd.
Ook alle boeken over de schippers van de Kameleon heb ik gelezen. Nee, ik hield/houd me niet zo aan de leesmode.

Set

Lid sinds

19 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
8 januari 2007 - 12:55

Quote:
Pietje Bel (ja sorry ben over de 40)

Ik ben 23 en las alles van Pietje Bel, evenals Dik Trom.
En wat betreft Pinkeltje: veel gelezen en mijn nichtje van zeven leest ze nu ook...

Lid sinds

18 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
8 januari 2007 - 13:13

Annie M.G Schmidt, waarvan Pluk en Wiplala mijn favorieten waren. Astrid Lindgren waarvan Ronja de Roversdochter en De gebroeders Leeuwenhart mijn favorieten waren, maar ook De kinderen van Bolderburen en Pipi natuurlijk. Verder letterlijk de hele jeugdbibliotheek uitgelezen. Thea Beckman, Jaap ter Haar, Evert Hartman, Anke de Vries, Jan Terlouw (heb ik als kind eens mogen interviewen), Roald Dahl, Guus Kuijer, Anneke Bloemen, Miep Dickman, Mischa de Vreede, Rita Tonqvist, Levende bezems (Liza Tertzner?), De meester van de zwarte molen (Otfried Preusler?)
Maar ook Wipneus en Pim. Kameleon serie, Olijke tweeling serie Pinkeltje vond ik saai, steeds hetzelfde.
De boeken van Enid Blyton heb ik ook gelezen, maar werd ook voorspelbaar. Dacht als kind heel lang dat Enid Blyton niet de schrijver was, maar de uitgeverij, zoveel boeken waren er. :)
Als mijn biebboeken op waren begon ik aan de jeugdboeken van mijn ouders. De Bob Evers serie, Joop ter Heul, Kruimeltje enz.
Toen ik elf was, had ik zo ongeveer alles gelezen wat ik te pakken kon krijgen en begon ik aan boeken voor volwassenen, die ik overigens vaak niet echt begreep. Maar ik had zo'n leeshonger, ik moest lezen, lezen, lezen. Veel boeken las ik meerdere malen.
Je ziet het, ik was en ben een echt leesmonster.

Lid sinds

18 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
8 januari 2007 - 16:27

Van het begin weet ik helemaal niks en mijn moeder is even niet thuis, dus kan het niet vragen, maar vanaf mn vijfde las mijn moeder boeken voor als:

Pinkeltje
Harry Potter
Kruistocht in Spijkerbroek
Alleen op de wereld

Zelf was mijn eerste boekje: De Drieste Drieling

En verder las ik tussen mijn vijfde en zevende heel veel Wipneus en Pim.

In groep 4/5 las ik al de series uit:
Cindy
Floortje (ofzo)
De olijke tweeling
Heartland

In groep 6 en tot nu lees ik:

Harry Potter
Hoe overleef ik...
Carry Slee
en vele andere!
:)

Lid sinds

17 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
8 januari 2007 - 17:50

Die kruistocht in spijkerbroek is een klassieker, denk ik, die las ik ook. Iemand de film al gezien?
Nog een klassieker (denk ik) is Ed Franck's Glazen masker. Ik vraag me eigenlijk af waarom.
Brandpreventie of het anders zijn integreren?