Lid sinds

15 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Verkochte exemplaren

Ik ben een beetje aan´t rekenen. Ik weet hoeveel exemplaren schrijvers verkopen. Via mijn ervaring bij uitgevers heb ik daar wel een erg goed beeld op. Maar hoeveel exemplaren verkopen jullie als je in eigen beheer uitgeeft? Aan welke aantallen moet ik dan denken? 30? 100? 300? Of nog meer? Een klein rekensommetje: duizend exemplaren laten drukken kan voor 2.000 euro. Redactie en vormgeving erbij, nog eens 2.000 euro. 1000 exemplaren verkopen levert, afhankelijk van de prijs, zo´n 18.000 euro op. Zo simpel zou het moeten zijn natuurlijk, als je die 1000 exemplaren maar verkoopt. (Even ervanuitgaan dat de koper de verzending betaalt, en dat je promotie enkel free publicity is.) Zelfs met 250 verkochte boeken kom je dan al uit de kosten. Is deze berekening realistisch? Wie haalt me uit mijn droom? Wie heeft al eens op eigen houtje 1000 exemplaren verkocht? Ik weet, 250 boeken verkopen is al knap lastig. Maar het moet toch te doen zijn? Deze vragen zonder het idee om rijk te worden met een eigen boekje - meer omdat ik me afvraag of men zich niet blindstaart op die paar cent comissie die uitgeverijtjes bieden, terwijl het ook op een andere manier kan..

Lid sinds

16 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Ik geef niet in eigen beheer uit, en ik moet de verkoopresultaten ook nog maar afwachten hihi. Maar even realistisch gezien. Je moet geld investeren in jezelf, dat moet je a. financieel kunnen en b. willen. Daarnaast doet een uitgever meer dan je denkt, denk ik dan he. Zoals bij mij het regelen van de boekpresentatie, drukken van flyers en posters. Het regelen van interviews. Het positioneren van je boek en als een serie succesvol is en jij daarbij aansluit, maak je toch net iets meer kans. 1.000 exemplaren verkopen is volgens mij geen makkie. HOe zorg je ervoor dat de boekhandelaren je boek kopen? En dan landelijk?

Lid sinds

19 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Ik denk dat 1000 boeken verkopen met free publicity niet haalbaar is. Dus dat gaat geld kosten. Van mijn eerste columnboekje dat ik onder pseudoniem uitbracht verkocht ik er redelijk makkelijk meer dan 250. Daarmee was ik dus helemaal uit de kosten en ik kon er ook nog mijn tweede boekje van financieren. Het ligt er maar net aan of je een onderwerp en een boek kunt verzinnen dat 'zichzelf verkoopt', denk ik. Maar waarom mensen als Carry Slee en zo met een imprint bij een uitgever blijven hangen, dat vraag ik me wel eens af. Die heeft voor elk boek dat ze uitbrengt een gegarandeerde verkoop.

Lid sinds

16 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Tja ik denk dat Carry haar naam wil houden. Stel je voor er staat groot in de krant. Carry Slee breekt contracten met uitgevers en gaat haar boeken zelf uitgeven. DAt kan goed uitpakken, maar ook zeker verkeerd. Bovendien kost het veel tijd en als je het kan laten doen, is dat toch ook wel makkelijk.

Lid sinds

15 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Ja ik snap de moeilijkheden. Zelf denk ik dat 250 zoals je zegt best te doen is. De vraag is: heb je het ervoor over om alles zelf te regelen. Overal achteraan te bellen. Om de rest van die stapel weg te krijgen. En ik heb het ook niet over een reguliere uitgever. Want die doet dit soort zaken natuurlijk. Ik heb het over de eigen-beheer-uitgeverij. Die gaat niet alle boekhandels afbellen om zoveel mogelijk boeken te verkopen. Ook daar zul je het zelf moeten doen, maar is je winst maar een klein percentage. Als je daar naartoe stapt, en je weet dat je 250 exx kúnt verkopen, dan kun je het dus net zo goed zelf doen. Elk exemplaar vanaf 251 gaat 100% jouw zak in... En die reststapel, daar kun je twee, drie jaar mee doen. Niemand die je die exemplaren nog afneemt. Bovenstaande berekening hoef je ook geen slecht werk af te leveren, je schakelt een goede vormgever in, een bureau voor manuscriptbegeleiding, en een goede drukker. Nou, een persoon heeft die 250 al gehaald. Wie nog meer? Carry Slee zou dat best kunnen. En het gaat niet om haar naam. De moeilijkheid is de distributie en de promotie regelen. Daar heeft ze natuurlijk helemaal geen zin in. Maar ook dat kun je laten regelen. Je betaalt een mannetje voor een jaar, die de verkoop, productie en distributie regelt. En je regelt freelance redacteuren voor de tekst. Helemaal niet zoveel werk bij twee, drie boeken per jaar. En uiteraard verkoopt mevrouw Slee evenveel als bij haar reguliere uitgever.

Lid sinds

19 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Precies, dat dacht ik ook. Ik kan het net zo goed zelf doen en steek de winst in mijn eigen zak. Het eerste boekje heb ik trouwens wel via Boekenbent gedaan, ik wist toen echt nog niet wat er allemaal bij kwam kijken. Zij hebben de drukker geregeld, het isbn, de drukproef beoordeeld enzovoort. Maar ik heb de stapel gefinancieerd en zelf verkocht. Dat is niet via hen gegaan. Dus alle winst was voor mezelf. Het tweede boekje heb ik gewoon zelf gedaan. Dat verkoopt ook goed. Ik denk dat rond de 300 nog wel te halen is met eigen verkoop, daarna stokt het, denk ik.

Lid sinds

17 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
Carry Slee verkoopt zichzelf echt niet hoor. Hoe weet het publiek dat er een nieuw boek uit is? Die gaan echt niet elke week in de boekhandel even kijken of er een titel is die ze niet kennen. Juist voor die grote namen moet heel veel reclame gemaakt worden, omdat ze een hele grote fanbase moeten bereiken. En dat kan ze echt niet zelf. Dan houdt ze geen tijd over om boeken te schrijven.

Lid sinds

19 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
  • Moderator
  • Administratie
  • Beheerder
Ik ben het wel met Micha eens. Ik denk dat je niet moet onderschatten wat er aan marketing wordt gedaan. Uitgeverijen zijn voor Carry Slee ook bereid om meer te doen dan voor een doorsnee schrijver. Als je de uitgever laat vallen ben je wellicht je vaste illustrator kwijt, moet je zelf gaan distibueren en met alle boekhandels(ketens) gaan overleggen, retouren regelen etc. Ik denk dat je nog los van de winst helemaal gek zou worden.

Lid sinds

15 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Drie maal hoera voor de uitgevers. :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: Ik denk heel simpel: laat uitgevers lekker uitgeven, dan kunnen schrijvers lekker schrijven.

Lid sinds

19 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
We dwalen wat af van de vraag van Lucatero, vrees ik. Maar ik denk niet dat iemand als Carry de uitgever nodig heeft voor haar verkoop. Als er een nieuw boek van haar uitkomt, zullen de media er over schrijven, omdat ze weten dat het publiek het wil weten. Uiteraard kan een uitgever dat sturen. Maar denk je dat bijvoorbeeld een Harry Potter niet zou verkopen als Rowling dat niet meer via een uitgever zou doen? Iederen is verplicht aan zichzelf om er over te schrijven. Elke boekhandel is verplicht om de boeken op voorraad te hebben. Anders tel je niet mee. Maar dan hebben we het over iets grotere grootheden dan dat wij zijn :nod: Maar het zal niet voor niets zijn dat dat soort schrijvers een eigen imprint in uitgeverijen krijgt/begint. Weet jij hoe dat zit met die imprints, Lucatero? Heeft een schrijver daarin meer inspraak en meer inkomsten?

Lid sinds

19 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
Uitgeverijtjes ... mannetjes ... de terminologie van Lucatero vind ik wel getuigen van weinig eer voor de zaak. Die uitgeverijtjes en mannetjes die je aan het werk zet, doen nu net precies datgene wat jouw vraag is: je boek in zo hoog mogelijke aantallen verkopen. In eigen beheer gaat je dat niet lukken en ook de berekeningen die je maakt, kloppen maar zeer ten dele. Natuurlijk kun je een redacteur inhuren voor - laten we zeggen - 1.000 euro. Natuurlijk kun je een vormgever inhuren voor eveneens 1.000 euro per boek. En een drukker wil voor 1.000 euro ook nog wel wat doen. Voor 3.000 euro heb je dan een stapel boeken op je zolder liggen. Maar een uitgever doet veel méér. Dat zul jij toch wel weten, zeker als je ervaring hebt in de uitgeverswereld. Wat dacht je van de kwartaalbrochures, de vertegenwoordigers, de correspondentie, de juridische bewaking van je rechten, de contacten met media en andere belangrijke instanties / personen, de beursbezoeken, de eventuele vertalingen ... deze lange rij is nog niet helemaal af. Als je dat allemaal in eigen beheer wilt doen - zonder naam - werk je je drie slagen in de rondte, zonder inkomen, alleen met uitgaven. En op een dag wil je toch naar de Aldi. :) Want dan heb je honger.

Lid sinds

16 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Een uitgeverij heeft net die ingangen die jij niet hebt. Maar ik vind het altijd wel leuk om op te zoeken hoe ver die deuren dan voor mij opengaan... en vaak is dat toch veeeeel meer dan een kier. :)

Lid sinds

17 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Vooropgesteld dat ik geen ervaring heb met uitgeven in eigen beheer (dus ik kan jouw vraag helaas net beantwoorden, Lucatero), kan ik wel zeggen dat ik het met Micha en MJ eens ben. De uitgever wordt hier ernstig tekort gedaan. Dat wat mijn uitgever allemaal voor mij doet, zou ik nooit zelf kunnen realiseren. Mooi voorbeeld is: ze zijn al een jaar bezig om mijn boeken bij De Bijenkorf/V&D te krijgen. Pas na een jaar, een flink aantal bezoeken, telefoongesprekken en slijmen (tja, zo gaat dat), lijkt het nu te gaan lukken. Dat had ik zelf nooit voor elkaar gekregen. En wat Micha zegt is natuurlijk de spijker op de kop. De folders, de inkoopbeurzen, de verkoopbeurzen, de vertegewoordigers, een marketing afdeling en de kennis en de contacten in de markt, zijn zo ongelooflijk belangrijk.

Lid sinds

17 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Er zijn er wel die veel verkopen, maar die hebben een echt gespecialiseerde doelgroep. Een postbode bracht een boek over de post uit met allemaal anekdotes erin. Het landelijk personeelsblad gaf er aandacht aan en hij verkocht er een paar duizend. Hier in Dalyan is een vrouw die heeft gestreden voor de zeeschildpadden hier. Richtte in haar uppie alle ogen van de wereld op het probleem. Als er nu een filmploeg of een stel journalisten komt, kunnen ze bijna niet om haar heen. Ze is inmiddels 85 en heerlijk excentriek en heeft in tien jaar ongeveer zevenduizend boeken verkocht. Niet slecht toch? Het kan wel maar met een roman lijkt me dat bijzonder lastig.

Lid sinds

15 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Luister, ik heb drie jaar bij een van de grootste uitgevers gewerkt, dus ik weet heus wel wat een uitgever doet. Het verhaal van Slee staat los van waar ik het over heb. Maar ik ben het helemaal met Zjors eens - Slee zou helemaal los van een uitgever hetzelfde succes hebben als ze nu heeft. Uiteraard gaat ze niet al dit werk zelf doen, maar ze zou het allemaal kunnen laten doen. schrijvers met een eigen imprint hebben ongetwijfeld meer rechten. Waarschijnlijk ook een hoger percentage royalties. Hoe precies, geen idee. Dat zal per geval verschillen lijkt me. Dan over het eigen-beheer-uitgeven. Ik vroeg me af, met bovenstaande berekening of het mogelijk was aan 250 (of meer) verkochte exemplaren te komen, en dan je boek mooi af te leveren. Niet om op eigen houtje Carrie Slee te worden. Ik weet zeker dat het wel kan. @ MJ. Mannetjes, uitgeverijtjes. Respect? Ik heb dondersveel respect voor al die lui. Veel van hen ken ik ook. Maar ik hoef niet tegen ze aan te kijken.

Lid sinds

19 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
[ ... ] Ik vroeg me af, met bovenstaande berekening of het mogelijk was aan 250 (of meer) verkochte exemplaren te komen, en dan je boek mooi af te leveren. Niet om op eigen houtje Carrie Slee te worden. Ik weet zeker dat het wel kan. [ ... ]
Wat let je dan? Doe het, en houd ons a.u.b. op de hoogte, want hier zullen we veel van kunnen opsteken. Misschien een idee voor een blog?

Lid sinds

17 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
Het verhaal van Slee staat los van waar ik het over heb. Maar ik ben het helemaal met Zjors eens - Slee zou helemaal los van een uitgever hetzelfde succes hebben als ze nu heeft. Uiteraard gaat ze niet al dit werk zelf doen, maar ze zou het allemaal kunnen laten doen.
Net zoals nu gebeurt bedoel je?

Lid sinds

15 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
@ Marriejeanne - Uiteraard wordt ik ook liever uitgegeven door een reguliere uitgever. En dat gaat ook gebeuren in de toekomst. Nog even doorschrijven. Maar er zijn misschien onderwerpen waar ik over wil schrijven die ik ook in eigen beheer wil uitgeven - of waar geen uitgever iets in ziet. Op dat moment zou ik dan niet overwegen bij onze grote vrienden de pod-drukkerijtjes aan te kloppen, maar inderdaad een oplage voor mezelf te verzorgen. Ik vroeg me hier af of er schrijvers waren die dat idee konden ondersteunen. @ Micha - volgens mij heb je geen idee wat ondernemen inhoudt. Carry Slee zal ongetwijfeld erg goed zitten bij die uitgeverij. Alles wordt voor haar verzorgd. Dat is wat uitgevers moeten doen, en dat is voor een schrijver erg prettig. Maar er zijn mogelijkheden om voor jezelf te beginnen. Iets wat hollywoodsterren bijvoorbeeld geregeld doen (Clint Eastwood, Coppola onder anderen): een productiemaatschappij beginnen. Ze regelen een crew en stoppen de winst in eigen zak. Uiteraard met aftrek van alle kosten voor die werknemers. Bij een heel enkele schrijver zou dat mogelijk moeten zijn in Nederland. Misschien alleen bij Slee of bij Kluun. En uiteraard verzorgen een of twee van die werknemers dat de pers erover schrijft. Uitgeven is niet moeilijk, er komt alleen veel bij kijken. Maar als je de mogelijkheden hebt om iemand te betalen die al deze dingen voor je regelt, dan is veel mogelijk. Maar uiteraard begrijp ik de auteurs die gewoon lekker bij hun uitgever blijven. Geen omkijken, en wel verkopen. Enkel schrijven om over na te denken.

Lid sinds

17 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Is het niet zo dat Carry Slee een eigen uitgeverij had opgericht en daar haar laatste boeken heeft uitgegeven? Of ben ik nu erg in de war?

Lid sinds

19 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Een imprint heeft ze volgens mij. En er was eens een rel vorig jaar omdat ze ergens weg wilde en contractueel niet mocht. Maar heel precies weet ik het niet meer.

Lid sinds

15 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Is misschien een hele domme vraag, maarre... wat is een imprint? *** kan nooit dé domste vraag zijn, want dat is die ene die niet gesteld wordt ***

Lid sinds

17 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
Een label van een uitgeverij. Bijvoorbeeld, uitgeverij Unieboek geeft zijn kinderboeken uit onder de naam Van Holkema en Warendorf en zijn prentenboeken onder de naam Kitt. Dat zijn dan imprints. Een hokje, zeg maar.

Lid sinds

17 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Wordt er binnen een uitgeverij een imprint speciaal voor een auteur gemaakt? Of voor een bepaalde stroming? Ik meen dat ze bij Meulenhoff een aparte crime afdeling hebben. Is dat verstanding om binnen een uitgeverij verschillende imprints te hebben?

Lid sinds

19 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
[ ... ] Is dat verstanding om binnen een uitgeverij verschillende imprints te hebben?
Of het dat IS, weet ik niet, maar als je het vergelijkt met andere ondernemingen, dan hebben er vele 'imprints', andere afdelingen, bijvoorbeeld de kruidenier die T-shirts verkoopt en de benzinepomphouder met zijn bloemen. Ook verkoopt onze dierenwinkel nu snoepgoed. (Ik koop dat daar zelden, omdat ik twijfel of ze die Mars nu ook al speciaal voor honden hebben ontwikkeld, en die Nuts voor vogeltjes). Het zal wel een commerciële bedoeling hebben: de markt bedienen. En in die zin is het verstandig.

Lid sinds

19 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Het is marketingtechnisch erg slim. Ik schrijf bijvoorbeeld boeken voor Nino. Dat is een begrip in een bepaalde sector van de kinderboeken. De uitgever is echter SWP. Daar heeft men in kinderboekenland nog nooit van gehoord. Die is groot in boeken voor opleidingen in de hulpverlening en dergelijke. Het merk Nino verkoopt in kinderboekenland beter dan het merk SWP. Intern versterken die twee elkaar, de kinderboeken liggen ook op het raakvlak van hulpverlening of inzicht geven aan kinderen. Deels overlappen de verkoopkanalen elkaar ook wel. Maar deels ook niet. Dus zet je als uitgever twee producten in de markt met ieder een eigen marketingstrategie. Zo heeft Roos Boum daar bijvoorbeeld Valse Salie uitgegeven bij SWP/imprint Scrivare en haar kinderboek over hetzelfde onderwerp bij SWP/imprint Nino. Overigens doet het bedrijfsleven dat ook. Een Daihatsugarage kan ook heel wel een Suzukiafdeling hebben en beide merken apart in de markt zetten. Alleen noemen we het dan geen imprint.

Lid sinds

15 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Zou het ook niet helpen wat voor (free) publicity je kunt aanboren? Ik kan me zo maar voorstellen dat Miep op de hoek veel meer moeite heeft om ergens een interview te regelen om haar boek onder de aandacht te brengen, dan iemand met de juiste contacten. Bij POD wordt ook niet echt veel meer aan marketing gedaan, dan je boek op hun website zetten. Uiteraard is het werk dat een reguliere uitgever doet niet te vergelijken met met een drukkerij/uitgever, maar volgens mij was dat ook niet de insteek van Lucatero. Persoonlijk vind ik dat je bij een POD uitgeverij alsnog een hoop zelf moet doen en daar maar een relatief (te) klein percentage voor krijgt.

Lid sinds

19 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
[ ... ] Uiteraard is het werk dat een reguliere uitgever doet niet te vergelijken met met een drukkerij/uitgever, maar volgens mij was dat ook niet de insteek van Lucatero. Persoonlijk vind ik dat je bij een POD uitgeverij alsnog een hoop zelf moet doen en daar maar een relatief (te) klein percentage voor krijgt.
Mijn grootste bezwaar van een POD-uitgeverij is dat zij de verkoopprijs bepalen, en die is veel te hoog in vergelijking met de uitgaves van een reguliere uitgeverij, reden waarom je niet veel zult verkopen, én reden waarom een POD-uitgeverij pas begint te printen bij een bepaalde minimumafname. Tenminste, zo ver reikt mijn kennis inmddels over een van de grootste POD-uitgeverijen, FM. Het beste lijkt mij om net zo lang te zoeken en offertes op te vragen tot je de goedkoopste vormgever / drukker hebt gevonden en vervolgens je eigen prijs te bepalen. Dan bereken je ook gemakkelijk je eigen marges en ben je vrij. Maar 250 exemplaren van één titel zien te verkopen, vóórdat je aan je winst toekomt, lijkt mij een uitputtende onderneming. Misschien dat je juist mét die 250 exemplaren je hele markt voorzien hebt. Oké, dan heb je een markt bediend, maar je hebt nog geen winst - waaruit je je volgende publicatie kunt / moet financieren. Efficiënter lijkt het me dan, om met meerdere auteurs - of titels - dit te doen, en een fonds samen te stellen. En dan ben je een uitgeverij. :)

Lid sinds

15 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
...een uitgeverij van Schrijven Online leden... :!:

Lid sinds

19 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
[ ... ] Van mijn eerste columnboekje dat ik onder pseudoniem uitbracht verkocht ik er redelijk makkelijk meer dan 250. Daarmee was ik dus helemaal uit de kosten en ik kon er ook nog mijn tweede boekje van financieren. [ ... ]
Hoe vond je daar de markt voor, Zjors? Hoe deed je het met bv portokosten en andere bijkomende kosten? Hoe deed je de pr? Ik denk dat dat interessant is voor Lucatero (en ook voor anderen, bijvoorbeeld mezelf) om te weten.