Afbeelding

Boek marketing instagram

Foto: Pexels

Zo gebruik je Instagram om je selfpub boek te promoten

Instagram is een gratis app om digitale foto`s of video’s uit te wisselen via je mobiel. Maar wist je dat er op Instagram ook een groeiende groep lezers en recensenten actief zijn die boekentips uitwisselen? En dat kan heel goed van pas komen voor de promotie van een selfpub boek. Hoe pak je dat aan? 


1. Presenteer foto’s van je boek 

Plaats foto’s van het omslag van je boek op je persoonlijke Instagram-account. Wees origineel. Wek de interesse van potentiële lezers door jouw boek in een omgeving te fotograferen die iets toevoegt aan de buitenkant of de binnenkant van jouw boek. Denk aan locaties, mensen of voorwerpen die iets te maken hebben met jouw boek. Vergeet niet een duidelijke foto te plaatsen van de flaptekst achter op je boek. 

2. Maak een videoclip

Presenteer jezelf met je boek in een videoclip. Hou het kort, niet langer dan een minuut. Mensen zijn altijd benieuwd naar het gezicht en de stem van de auteur.

3. Ga op zoek naar jouw doelgroep

Zoek op Instagram naar lezers en recensenten die boeken presenteren op hun Instagram-account in hetzelfde genre als jouw boek. Maak een lijstje van potentiële geïnteresseerden en let er ook op hoeveel volgers ze hebben.

4. Stuur een bericht via Instagram

Vraag lezers en recensenten of ze jouw boek willen lezen. Biedt een gratis boek of e-book aan in ruil voor een recensie. Als het boek bevalt, fotograferen de Instagram-recensenten jouw boek op een unieke wijze en plaatsen die op hun eigen Instagram-account. Onder de foto zetten ze dan hun recensie van jouw boek, die ook regelmatig gedeeld wordt op een persoonlijke blog. Deze blog kun je openen via het Instagram-account van de recensent. 

5. Reacties

Vaak krijg je reacties van andere lezers en recensenten op Instagram over de recensie van jouw boek. Op die manier krijgt jouw boek steeds meer bekendheid.

6. Recensie naar wens? 

Vraag de recensent op Instagram dan om de recensie te delen op grotere boekensites, zoals Bol.com, Hebban.nl en Goodreads.

Over de auteur

Karin Driegen is schrijfster. Haar debuutroman met de titel Waarom moet ik u tegen jou zeggen? verscheen in februari 2020 en stond deze zomer - dankzij recensies op Instagram - in de top 100 van de grootste boekensite van Nederland en Vlaanderen: Hebban.nl. Voor meer informatie zie haar website.