Afbeelding
Life Of Pix via Pexels
Life Of Pix via Pexels
Je loopt vast. Krijgt geen woord op papier. Terwijl je misschien genoeg ideeën hebt over wat er moet staan. Of misschien ook niet. In ieder geval, het stroomt niet maar je wil vandaag wel x aantal woorden schrijven, een blog posten of een andere deadline halen. Met andere woorden: writer’s block kicks in. Goed nieuws! Seth Godin zegt dat writer’s block een leugen is. En dat kan ik alleen maar beamen.
Misschien denk je: ‘Hoezo is dat goed nieuws? Ik krijg toch geen woord op papier, hoe noem je dat dan?’
Angst. Angst om slecht te schrijven noemt Seth dat. Vooral om je ‘slechte’ schrijven aan de rest van de wereld te laten zien. Angst dat zij oordelen. En dat is heel menselijk. We willen niet afgewezen worden of uit de groep gestoten worden. Dat zit in onze genen. In de oertijd wilden we namelijk altijd deel uitmaken van de groep. Gezamenlijk was de kans om te overleven veel en veel groter dan wanneer we in ons eentje erop uitgingen in de wilde woeste wereld. Die angst is dus heel menselijk en probeert ons eigenlijk te beschermen. Maar, het kan ons ook belemmeren. En dat is rete irritant, vooral als je een deadline hebt.
Writer’s block kan gebruikt worden als geldige reden om de confrontatie met jezelf uit de weg te gaan. (Herkenbaar?) Ik heb er weleens gebruik van gemaakt. Het bracht me alleen niets. Door het uit te stellen voelde ik me alleen maar slechter. Ook al was ik niet aan het schrijven, ik was er alsnog mee bezig, maar kwam niet verder. En die angst om slecht te schrijven? Die ging niet weg, het werd alleen maar erger.
Realisatiemoment: niemand schrijft perfecte teksten in één zit. Iedereen begint met een lelijke eerste versie. Ook profi’s. Ja echt! Die druk om in één keer de perfecte tekst uit je mouw te schudden, tja, die mag je dus wegnemen.
Check: Als jij last hebt van die zogenaamde writer’s block, weet je dan écht niet wat je wilt schrijven? Of voel je angst om ‘slecht’ te schrijven?
Het goede nieuws is dat we kunnen leren omgaan met de angst om slecht te schrijven. Twee dingen die daarbij helpen zijn: Voorkennis en vertrouwen.
Dat eerste, voorkennis, is makkelijk aan te pakken. Ga op onderzoek uit en schrijf de belangrijke details in je eigen woorden op. Bij het echte schrijven zul je merken dat het veel vlotter gaat. Wat ook handig is: schrijf bovenaan de tekst wat je hoopt dat de lezer van je tekst opsteekt. Houd dat als leidraad zodat de kern duidelijk is.
Vertrouwen klinkt misschien makkelijker gezegd dan gedaan. Vooral wanneer de angst voor het ‘slechte’ schrijven zo sterk aanwezig is. Wat kan helpen is jezelf toestemming geven om imperfect te schrijven. Schrijf een TUFD, The Ugly First Draft, zoals Ann Handley dat mooi noemt. Geef je eraan over. Niemand hoeft het te zien. Wat ook werkt als een boost voor je zelfvertrouwen, verzamel alle goede feedback die je tot nu toe hebt gekregen in één document. Heb je last van ‘writer’s block’ of ontbreekt het eigenlijk aan vertrouwen? Lees de positieve woorden die anderen al eerder over je werk zeiden.
Dat stukje vertrouwen in jezelf kun je oefenen. Net als het ‘slechte’ schrijven. Seth zegt dat tussen al die lelijke woorden, het mooie uiteindelijk tevoorschijn komt.
Ps. Dit begon ook met een TUFD.
Corine Overvest schrijft voor verschillende websites als ID.nl en Indeed. Daarnaast schrijft ze voor het onderwijs en is ze binnenkort te vinden in haar lokale krant. De focus in haar schrijfwerk ligt vooral bij het helpen van de lezer: moeilijkere onderwerpen neemt ze onder de loep om ze makkelijker en begrijpelijker te maken. Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan? Bekijk haar Linkedin.
Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.
Door ervaren, professionele redacteuren. Goed én betaalbaar!
Elk nummer een nieuw schrijfthema.
55% korting voor abonnees van Schrijven Magazine!