Afbeelding
Photo by Luca Nardone
Photo by Luca Nardone
Het is voor iedereen wel eens moeilijk om gefocust te blijven tijdens het schrijven, zeker als je al een tijd bezig bent met hetzelfde verhaal. Daarom geven we je 5 wetenschappelijk onderbouwde manieren die je helpen om aan het schrijven te blijven.
Je werkplek is niet altijd de grootste bron van inspiratie. Wees daarom niet bang om er eens op uit te gaan! Fiets even een rondje of maak een wandeling in de buurt. Je zult zien dat je hoofd er weer wat leger van wordt en je weer ruimte hebt voor nieuwe ideeën. Een groene omgeving levert gezondere hersenen op. In de Japanse filosofie is er zelfs een term hiervoor: ‘shirin yoku’. Voor schrijfinspiratie kun je natuurlijk ook altijd een bezoekje plegen aan de bibliotheek of aan een kennis met wie je ideeën uit kunt wisselen.
De beste ideeën ontstaan onder de douche. Maar hoe kan dat eigenlijk? Om een idee te vormen leggen je hersenen verbindingen tussen verschillende stukken in je geheugen. Psycholoog Carsten de Dreu vertelt aan GezondNU: “Dat gebeurt vooral als je tot rust komt. Afstand nemen van je probleem, dat is het beste.” Het is dus niet gek dat je zoveel inspiratie krijgt als je onder de douche staat. Zorg er wel voor dat je een manier hebt om je spontane ideeën ergens vast te leggen, anders ben je ze zo weer kwijt.
Muziek kan je helpen om een specifiek gevoel op te roepen, en dat kan heel handig zijn bij het schrijven van je verhaal. Met behulp van een verdrietig lied kom je bijvoorbeeld beter in de stijl van een emotioneel verhaal. Je kunt ook herinneringen ophalen door muziek terug te luisteren, op die manier kun je ook weer de draad oppakken als je niet meer weet hoe je verder moet met je verhaal. Door steeds dezelfde muziek te luisteren wanneer je schrijft, kom je makkelijker weer in diezelfde ‘flow’ terecht.
Iedereen weet dat het belangrijk is om uitgerust te zijn als je productief bezig wil gaan, maar hoe pak je dit aan? Een gezond slaapritme kun je kweken door elke dag ongeveer op dezelfde tijd op te staan, en naar bed te gaan. Dat is moeilijker dan het lijkt, want je slaapritme raakt al snel weer overhoop wanneer je in het weekend langer uitslaapt en later naar bed gaat. De rust die je krijgt van een gezond slaapritme werkt hetzelfde als die van een douche: tijdens het slapen verdwijnt informatie uit je hoofd die er niet toe doet, waardoor er een stuk meer ruimte is voor creativiteit in je brein.
Het is nooit goed om je blind te staren op een tekst. Dragiem Group deed in 2019 onderzoek naar de beste structuur van een werkdag, en daar kwam uit dat pauzes cruciaal zijn in je werk. Geef je hersenen de ruimte en ga even een tijdje ergens anders mee bezig. Misschien zelfs met een ander verhaal, in een totaal ander genre. Op deze manier blijf je jezelf uitdagen, ondanks dat je je huidige verhaal even op pauze zet. Je kunt ook tijdelijk een andere hobby proberen, die je weer nieuwe perspectieven brengt. Maak jezelf in deze tijd even los van een systeem waar je inzit en probeer wat plezier te maken. Als je gelukkig bent werken je hersenen ook weer beter.
Elk nummer een nieuw schrijfthema.
55% korting voor abonnees van Schrijven Magazine!
Abonnees profiteren van extra voordelen.
Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.
Door ervaren, professionele redacteuren. Goed én betaalbaar!