Afbeelding
unsplash
unsplash
Denk jij bij een succesvolle schrijver aan een soort kluizenaar? Iemand die in een klein kamertje zit waar alleen een bureau, een stoel en wat schrijfspullen te vinden zijn? Een ruimte waarin het gekras van een pen of getik op een laptop de enige geluiden zijn die je hoort, omdat schrijven in absolute stilte het allerbeste is om te doen? Voor sommige mensen werkt dit juist totaal niet. Die worden heel kriebelig als ze denken aan totale stilte, en zetten graag muziek op als ze aan het werk zijn. Maar muziek luisteren is niet alleen handig om de stilte te doorbreken. In dit artikel lees je daarom hoe het je nog meer kan helpen tijdens het schrijven.
Een tikkende radiator, langsrijdende auto’s, pratende mensen in de buurt: misschien ben je iemand die om de haverklap afgeleid wordt door zulke omgevingsgeluiden. Wanneer je er niet aan kan ontsnappen door ergens anders te gaan zitten, kan het helpen om (achtergrond)muziek aan te zetten. Vind je muziek met zang ook afleidend? Dan kun je ook kiezen voor instrumentale muziek. Kijk wat voor jou werkt.
Er zijn schrijvers die bepaalde nummers of albums luisteren enkel en alleen als ze aan het werk zijn. Dit zorgt ervoor dat ze snel in hun flow zitten wanneer ze aan de slag gaan. Sommigen kiezen er zelfs voor om een lijst met tracks te maken per project waar ze mee bezig zijn, wat te maken heeft met associëren. En iedereen kent dat: soms is het horen van een eerste noot genoeg om teruggeslingerd te worden naar een bepaalde periode in je leven en allerlei details naar boven te laten komen. Dit kan je heel goed helpen tijdens het schrijven, zeker wanneer je meerdere boeken/artikelen tegelijkertijd schrijft, of als je werk een tijd heeft stilgelegen.
Het ene nummer maakt je vrolijk, een ander nummer geeft je een minder blij gevoel. Als schrijver kun je de emoties die loskomen tijdens het luisteren van muziek heel goed gebruiken bij het schrijven. Zeker als je lastige stukken aan het uitwerken bent, spannende en erotische scènes bijvoorbeeld, of een passage waarin een personage heel boos en/of verdrietig is. Zet een voor jou passend nummer op en je krijgt ongetwijfeld een bepaald gevoel, dat hopelijk ook beelden op je netvlies laat verschijnen.
De emoties en beelden die muziek bij je oproepen ontstaan onder andere door het ritme van een nummer. En wat betreft ritme gaan schrijven en muziek hand in hand. Met jouw tekst wil je eigenlijk hetzelfde bereiken als een muzikant: je wil mensen ontroeren, ze een bepaald gevoel geven en beelden oproepen. Schrijfster Marelle Boersma zegt bijvoorbeeld het volgende: ‘Schrijven moet klinken als levendige muziek, dus kies voor een lekker ritme. Schrijf je afwisselend lange en korte zinnen, dan maak je vanzelf muziek. De lezer luistert naar je.’ Wil je meer lezen over ritme in je verhalen? In het boek Schrijven is ritme vind je alle informatie die je nodig hebt.
Niet alleen de muziek zelf, maar ook de tekst van een nummer kan een grote inspiratiebron zijn voor een schrijver. Waar gaat het nummer volgens jou over? Voor wie/over wie is het geschreven? Wat voor personage past hierbij? En wat vindt jouw personage van dit soort muziek? Wat zegt de muzieksmaak van je personage over zijn/haar karakter. Misschien kun je zinnen die je mooi vindt in een dialoog verwerken: genoeg mogelijkheden!
Is schrijven met muziek aan toch niet echt jouw ding? Dan kan je het altijd nog gebruiken in je pauze. Dansen of meeblèren om te ontspannen, zodat je daarna met hernieuwde motivatie verder kan!
Dit nummer niet missen? Neem vóór 24 januari 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!
Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.
Topauteur Herman Koch geeft naar aanleiding van het verschijnen van zijn nieuwe boek advies aan jonge schrijvers. Meld je aan!
Ervaren redacteur Maria Genova deed voor Schrijven Online meer dan dertig manuscriptbeoordelingen. Lees haar tips in het komende nummer!
Mariken Heitman geeft tips! Meld je aan en ontvang dit nummer.