Afbeelding

Beeld Jolanda Pikkaart

10 tips om weer in de schrijfflow te komen

Je hebt tijd in je agenda gereserveerd, je schrijfplek is schoon en er staat een muziekje aan. Je boek of verhaal is er helemaal klaar voor. Alleen hoe kom jij nu weer in de flow bij het schrijven?

1. Morning pages

Begin je dag met het schrijven van morning pages. Vaak is je hoofd erg vol. Je moet nog zoveel. Als je hoofd leeg is, is er veel meer ruimte voor je boek of je verhaal. Begin vandaag nog. Schrijf 3 A4’tjes met alles wat in je opkomt. Het is niet belangrijk wat je schrijft. Wat is het doel hiervan? Je maakt je hoofd leeg en stopt dat vervelende stemmetje dat je steeds maar corrigeert.

2. Schrijfplek

Creëer een fijne schrijfplek en rituelen die bij jou passen. Misschien werk jij het liefst in de tuin of juist aan je keukentafel. Die plek is tijdens het schrijven echt van jou. Zet bloemen of kaarsen neer en kies muziek die jouw flow ondersteunt.

3. Regelmaat

Schrijf elke dag. Al is het maar een kwartier. Zo word het een routine. Je blijft ook dicht bij je onderwerp en vaak zul je over het kwartier heengaan.

4. Zorg voor focus

Sluit je tijdens het schrijven af. Laat je niet afleiden. Zet je mobiel uit en negeer social media. Of gebruik een programma om dit te doen en negeer alle verleidingen tijdens je schrijftijd.

5. Maak notities

Stop een notitieboekje in al je tassen. Noteer goede ideeën of verzamel ze digitaal, bijvoorbeeld met de app Evernote. Maak foto’s, spreek boodschappen in of neem geluiden op. Noteer alles wat je later weer kunt gebruiken in je verhaal of boek.

6. Kill your darlings

Loopt je hoofdstuk stroef? Is je verhaal veel te lang of onsamenhangend? Kijk eerst eens naar de structuur van je verhaal of boek. Ga daarna lekker schrappen. Gooi die trage zin of die laatste alinea gewoon weg als het niets toevoegt. Dit geeft weer ruimte voor nieuwe dingen.

7. Lees om te schrijven

Schrijven is ook veel lezen. Laat je inspireren door boeken van anderen. Lees boeken over schrijven. En vraag je steeds weer af: Waarom laat ik mij door dit boek meevoeren of waarom wil ik dit boek wegleggen? Neem dit mee in je eigen verhalen.

8. Maak een schrijfplan

Ga je een boek schrijven? Dat is een groot project. Hak dit in kleinere stukken. Stel een deadline en maak een schrijfplan. Bepaal wanneer je boek af is en hoeveel woorden of tijd je elke dag wilt schrijven. Begin met de opzet van de structuur.

9. Kies voor een cliffhanger

Stop midden in een verhaal of hoofdstuk met schrijven of schrijf alvast de eerste alinea van het volgende hoofdstuk. Dan gebruik je de spanning weer voor je eigen flow. En zo zit je morgen meteen weer in de flow, want je hebt je verhaal op het hoogtepunt afgebroken.

10. Heb je last van een writer’s block?

Ga iets anders doen dan schrijven. Ga douchen, dompel je onder in bad, ga hardlopen, wandelen in de natuur, dans door de kamer of mediteer. Of kies eens een andere schrijfplek. Wat denk je van in het zonnetje, op een terras, tegen een boom in het bos of gewoon in de trein?

Wat doe jij om in de flow te komen?

Door Jolanda Pikkaart

Jolanda Pikkaart is schrijfcoach boeken schrijven en boekpromotie. Ze brengt schrijven en de natuur graag bij elkaar. Ze is schrijver van het boek ‘Met je smartphone het bos in’. Gratis online trainingen, checklists en schrijftips vind je op haar site www.jolandapikkaart.nl. Voor meer inspiratie, en schrijven in de natuur kijk je op haar andere site www.schrijvenindenatuur.nl.

Techniek