Afbeelding

Door Michiel Hendryckx - Eigen werk, CC BY-SA 4.0

Schrijfwandeling: Gentse Geheimen

Schrijven Online geeft je een schrijfwandeling door Gent. Het zonnetje schijnt eindelijk weer, de temperaturen worden aangenamer en alles en iedereen wordt een stukje mooier. Kortom: de zomer komt er weer aan. Tijd om naar buiten te gaan en je te laten inspireren. Wandelmagazine Op lemen voeten zet in samenwerking met Schrijven Online  iedere zondagochtend een nieuwe wandeling met schrijfopdrachten voor je klaar. Deze week: de literaire geheimen van Gent.

Start: Vrijdagmarkt

De wandeling begint in het hart van Gent, op de Vrijdagmarkt. Hier bevindt zich een bijzondere, literaire stichting: het Poëziecentrum. Het centrum beschikt over een enorme collectie aan primaire (gedichten, essays, bloemlezingen) en secundaire literatuur (essays, knipselarchieven et cetera). Bovendien publiceert het centrum ook af en toe debuutbundels van jonge dichters die bij commerciële uitgeverijen niet aan de bak komen. Het centrum organiseert regelmatig poëzieavonden op de oude zolder van het gildehuis. Ook brengt het Poëziecentrum twee keer per maand de poëziekrant uit, een tijdschrift uitsluitend gericht op poëzie.

Opdracht:
Observeer het pand, een oud gildehuis van de leerlooiers, waar het Poëziecentrum in gevestigd is. Gebruik al je zintuigen om stil te staan bij een element wat jouw aandacht trekt. Schrijf dit op. Schrap dan allereerst al het overbodige, tot je alleen nog kernwoorden overhoudt. Hiermee schrijf je een zintuiglijk gedicht, waarbij jijzelf op de achtergrond raakt en alle aandacht gaat naar de zintuiglijke waarneming.

Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde

Loop de Kammerstraat uit tot de Koningstraat, waar je op nummer 18 de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde vindt. Deze is ondergebracht in één van de mooiste rococohuizen van de stad.

Dit is hét centrum voor letterkunde in Gent. Er worden lezingen gehouden, boeken uitgegeven en er is een bibliotheek. Bovendien rijkt de Academie ook vijf vijfjaarlijkse prijzen uit voor poëzie, proza, essayistiek, podiumkunsten en de studie van de oudere taal, literatuur en cultuur.

Opdracht:
Fantaseer hoe jouw ultieme boek eruit zou zien. Welke bindwijze wordt gebruikt, welk soort papier, welke kleuren en wat moet het boek uitstralen? Welke illustratie worden er gebruikt op de kaft? Teken je idee uit en neem het mee als je je eerste/volgende boek aan gaat bieden bij een uitgever.

Trommelstraat: Herman Brusselmans

Loop dezelfde route terug naar de Vrijdagmarkt. Deze straat gaat over in het Grootkanonplein, welke afbuigt naar rechts. Aan het einde van deze straat sla je linksaf de Zuivelbrugstraat in, welke je over het water volgt tot je op de kruising bij Kraanlei en Oudburg komt. Hier sla je rechtsaf Oudburg op en meteen linksaf de Rodekoningstraat in. Deze straat loop je uit, waarna je in de Trommelstraat staat.

De Trommelstraat is het territorium van Gents meest beruchte hedendaagse schrijver: Herman Brusselmans. In zijn roman Een dag in Gent schrijft Brusselmans over zijn leven in het Patershol (de Gentse naam voor deze wijk) en zijn toenmalige hondje Woody:

“‘Elke dag kakt Woody in de Trommelstraat. Noteer dat maar. Niet in de Zeugstraat, niet in de Drongenhof, maar in de Trommelstraat. Die is genoemd naar alle trommelaars die er vroeger woonden. Die zijn verhuisd, geen hond die weet waarom. Zelf ben ik een drummer.’”

Brusselmans is meester in het schrijven van dolkomische stukken over eigenlijk niets. Een dag in Gent gaat over hoe Brusselmans een dag in Gent doormaakt. Er gebeurt heel weinig, maar dat is juist de aantrekkingskracht van Brusselmans: hij kan van niets iets maken.

Opdracht:
Schrijf zelf een stukje over wat je vandaag in Gent meegemaakt hebt. Ook al is het niets, probeer er toch iets van te maken à la Brusselmans. Schrijf zo dat je iemands aandacht vast kunt houden: gebruik herhaling, grapjes, thema’s of uitdrukkingen waar je mee kunt variëren.

Graslei: Paul Van Ostaijen

Loop terug door de Rodekoningstraat en sla aan het eind rechtsaf de Kraanlei op. Aan het eind ga je rechtsaf de Geldmunt op en meteen weer linksaf de Rekelingestraat op. Steek met het bruggetje de rivier over en sla daarna linksaf, de Jan Breydelstraat in. Deze loop je af tot het bruggetje bij de Korenlei.

Hier kijk je uit over één van de beeldbepalende elementen van Gent: de rivier de Leie, met de Graslei links (stadskant), en de Korenlei rechts. Hier is een deel van de poëzieroute aangebracht rond de beroemde Vlaamse dichter Paul van Ostaijen. Over beide kademuren is het gedicht Melopee van Van Ostaijen aangebracht, met de bekende woorden: ‘Onder de maan schuift de lange rivier / Over de lange rivier schuift moe de maan / Onder de maan op de lange rivier schuift de kano naar zee’. De woorden drijven net boven het water van de Leie tegen de kademuur. Steen en woord worden één, de stad slurpt de letters op. Interessant aan Van Ostaijens beroemde gedicht is dat vooral het eerste deel een soort zinsdeelherhaling is - steeds weer komen dezelfde elementen uit dat ene zinnetje in andere volgordes en vormen tevoorschijn. Regel 1 en 2 maken samen 3.

Opdracht:
Ga op zoek naar een lange zin waar je verschillende onderdelen uit kunt halen, die je telkens in andere volgordes en variaties neer kunt zetten. Je kunt de zin zelf bedenken (bijvoorbeeld over Gent), maar je kunt hem ook uit een meegebracht boek halen. Kopieer, varieer en schuif net zo lang binnen deze zin tot je een variant op de zin uit Melopee hebt gemaakt.

Hotsy Totsy: Hugo Claus

Loop de Jan Breydelstraat af en sla rechtsaf de Drabstraat op. Deze loop je uit tot je overgaat op de Poel. Bij de kruising met de Sint- Michielsstraat sla je rechtsaf. Volg de Sint-Michielsstraat tot je linksaf de Oude Houtlei in kunt slaan. Hier ga je bij café Hotsy Totsy naar binnen.

Hugo Claus kwam vaak in Hotsy Totsy, ook omdat zijn broer Guido de eigenaar was. Nu heeft de huidige eigenaar er een artiestencafé van gemaakt. Kies een plekje uit en begin, onder het genot van een hapje en een drankje, je opdrachten van vandaag uit te werken.

Deze wandeling werd oorspronkelijk geschreven door Louis Stiller. 

Techniek