Start » Nieuws » Yoga voor schrijvers

Yoga voor schrijvers

15 Mei 2016

Iedere zondag heeft Schrijven Online een yogaoefening voor schrijvers voor jou. Yoga kan helpen om controle te krijgen over je lichaam, gevoel en geest. Erg handig voor schrijvers, bijvoorbeeld als je geen inspiratie hebt voor een nieuw verhaal of juist vastzit halverwege. Schrijven Online gaf de afgelopen weken elke zondag een yoga pose, gecombineerd met een schrijfoefening, die helpt bij het schrijfproces en die iedereen kan doen. Deze week de laatste in de reeks: de Chair Pose.

Chair Pose (Utkatasana)

Deze houding is vrij zwaar, maar heeft meerdere gunstige effecten. Zo versterk je de ruggengraat en stretch je de schouders en de borst. Verder werkt het stimulerend voor de organen in je buik. In andere woorden: deze houding is ideaal voor schrijvers die in een ietwat in elkaar gedoken houding schrijven of typen.

1. Ga rechtop staan met je voeten tegen elkaar en adem helemaal uit.

2. Op een inademing breng je je gestrekte armen omhoog, tot je vingers naar het plafond wijzen. Houd je handpalmen tegen elkaar aan. 

3. Buig op een uitademing je knieën zover als mogelijk is, zonder dat je hielen van de grond af komen, alsof je op een stoel gaat zitten. Je rug mag licht hol zijn.

4. Trek je schouders niet op naar je oren, maar houd ze laag.

5. Probeer 10 diepe ademhalingen in deze houding te blijven staan. Krijg je last van je rug? Kom dan op een inademing rustig rechtop en laat op een uitademing je handen weer langs je lichaam zakken.

Oefening

Na deze oefening zullen je benen waarschijnlijk ietwat verzuurd zijn. Tijd dus om ze even te strekken! Maak een kleine wandeling door de stad, het park of het bos en vergeet je notitieboek niet. Gebruik tijdens de wandeling al je zintuigen: wat ruik je, hoor je, zie je en voel je? Zoek halverwege je wandeling een plekje om te zitten en alles op te schrijven. Bij thuiskomst kun je de notities uitwerken tot een gedetailleerde omschrijving van de omgeving. 

« terug naar het nieuwsoverzicht

Gerelateerd nieuws:

- Yoga voor schrijvers
- Yoga voor schrijvers
- Yoga voor schrijvers
- Beter leren schrijven? Volg een schrijfcursus bij de Schrijven Online Academie


  • THEMA Kan schrijven je leven redden?
  • Hoe beschrijf je emoties?
  • Zo vind je een uitgever die bij je past
  • Zo belangrijk zijn de eerste 10 pagina's
  • Schrijftips van Anne-Gine Goemans
  • Schrijftechniek: vertellen en vertonen
  • Taaltips: taal en logica

Dit nummer verschijnt omstreeks 6 december oktober. Nog geen abonnee? Meld je aan vóór maandag 25 november 16:00 uur, dan krijg je dit nummer thuis!

Introductiekorting!
Schrijven

Iedere week het beste van Schrijven Online in je inbox? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief. Boordevol nieuws, tips, aanbiedingen en winacties!

Schrijf je in!