Afbeelding

Beeld Shutterstock

Yoga voor schrijvers

Elke zondag geeft Schrijven Online je een yogaoefening voor schrijvers. Yoga kan helpen om controle te krijgen over je lichaam, gevoel en geest. Erg handig voor schrijvers, bijvoorbeeld als je geen inspiratie hebt voor een nieuw verhaal of juist vastzit halverwege. Schrijven Online geeft je de komende weken elke zondag een yoga pose, gecombineerd met een schrijfoefening, die helpt bij het schrijfproces en die iedereen kan doen. Deze week een Tree pose (boom).

Tree pose (Vrksasana)

Deze oefening lijkt op het eerste gezicht gemakkelijk, maar niets is minder waar. De pose vergt veel concentratie en rust om vol te houden. Erg handig als opwarmer om gefocust te kunnen schrijven!

1. Ga met je voeten naast elkaar en tegen elkaar staan. Je rug is recht en je strekt je kruin naar het plafond.

2. Je verschuift je gewicht naar je rechtervoet.

3. Op een uitademing zet je: je linkervoet tegen je rechterenkel, je linkervoet tegen je rechterkuit of je linkervoet tegen je rechterbovenbeen. Het is heel belangrijk dat je de linkervoet niet vastklemt. Hij moet losjes tegen het rechterbeen aanleunen.

4. Breng nu je handen tegen elkaar en voor je hart. Focus je blik op een stilstaand punt recht voor je.

5. Blijf voor 10 ademhalingen in deze houding staan. Probeer niet te wiebelen. Als je uit de houding valt begin je de oefening weer rustig vanaf stap 1.

6. Na de laatste ademhaling kom je rustig en beheerst uit de houding. Adem een keer diep in en uit. Herhaal de oefening op je andere been: je gewicht leunt nu op links en je rechtervoet steunt tegen je linkerbeen.

Schrijfoefening

De opgedane concentratie kan goed gebruikt worden in een oefening met wat meer detail. Je gaat een persoon omschrijven. Geef deze persoon het karakter van iemand die je niet graag mag, maar de uiterlijke kenmerken van iemand die je juist erg graag mag. Gebruik niet meer dan 100 woorden. Inzendingen kunnen onder dit artikel in het reactieveld geplaatst worden. Er zal geen redactionele feedback gegeven worden.