Yoga voor schrijvers

Elke zondag geeft Schrijven Online je een yoga oefening voor schrijvers.Yoga kan helpen om controle te krijgen over je lichaam, gevoel en geest. Erg handig voor schrijvers, bijvoorbeeld als je geen inspiratie hebt voor een nieuw verhaal of juist vastzit halverwege. Schrijven Online geeft je de komende weken elke zondag een yoga pose, gecombineerd met een schrijfoefening, die helpt bij het schrijfproces en die iedereen kan doen. Deze week de Halve Kameel.

De Halve Kameel (Ardha Ustrasana)

Deze oefening is bijzonder handig als je kampt met een writer's block. Het zorgt ervoor dat je de controle loslaat en je overgeeft aan het grote geheel.

1. Ga op je knieën zitten met een rechte rug.

2. Adem in en kom, vanuit de kniehouding, omhoog op je knieën.

3. Spreid je armen omhoog en licht naar achteren, terwijl je je schouderbladen naar elkaar toebrengt.

4. Kijk daarbij richting het plafond, maar gooi je hoofd niet helemaal naar achteren.

Houd deze houding ongeveer 10 ademhalingen vast. Je opent op deze manier je borst, laat de controle los en stelt je open voor het grote geheel.

Schrijfoefening

Laat tijdens de houding je gedachten de vrije loop. Het kan zijn dat je dit in eerste instantie lastig vindt. Probeer het dan later nog eens. Als het helpt kun je ook je ogen sluiten.

Houd papier, pen en stopwatch bij de hand. Zodra je uit de houding komt, schrijf je in 3 minuten tijd alles op wat in je hoofd opkwam tijdens de houding. Leg het papier dan weg en ga voor een paar uur iets anders doen: de hond uitlaten of een rondje hardlopen bijvoorbeeld.

Gebruik wat je hebt opgeschreven ter inspiratie voor een kort stuk van niet meer dan 50 woorden. Dit stuk mag alle vormen aannemen, van gedicht tot boodschappenlijstje. Inzendingen kunnen onder dit artikel in het reactieveld geplaatst worden. Er zal geen redactionele feedback gegeven worden.

Techniek