Afbeelding

Unsplash

Tips om de strijd tegen afleiding te winnen

Dankzij je noeste arbeid staat de woordenteller alweer op vijfhonderd woorden meer. Opeens voel je iets trillen in je broekzak. Je probeert het te negeren, maar na een paar minuten moét je toch wel even kijken waarom je telefoon trilde. En als je toch al je telefoon in de hand hebt, kun je net zo goed even op Facebook kijken. Vooruit, ook nog snel Twitter. En opeens staat de zon al laag aan de hemel, zonder dat je er erg in hebt.

Je aandacht bij het schrijven houden blijkt een hele klus, zeker aangezien je computer toegang biedt tot veel kanalen die ervoor gemaakt zijn je aandacht te vangen en vast te houden. Hoe ga je hiermee om?

Een gewoonte

Je grijpt nu eenmaal naar je telefoon als je even niet weet wat je moet doen. Dat kan in een wachtkamer of tussen treinoverstappen in, maar ook gewoon thuis. Het probleem is dat dit een gewoonte wordt, waardoor je er niet meer over nadenkt. Als je vastzit tijdens het schrijven, wat iedereen weleens gebeurt, dan wil je graag naar je telefoon grijpen. De vaart is er immers uit, dus nu moet je wachten op een nieuw idee. Maar dat idee vind je niet op Facebook. Uit de gewoonte om je telefoon te pakken bij het minst of geringste wachtmoment heb je zelf soms niet door dat dit de reden is dat je niet verder komt.

Nieuwe gewoonten leren

Gelukkig kun je jezelf niet alleen slechte, maar ook  goede gewoontes aanleren. Gebruik dit om de verleiding van afleiding te verminderen. Open bijvoorbeeld altijd je tekst wanneer je de computer start en lees de laatste paragraaf. Wanneer je dit elke keer doet, kun je hier een klein doel aan plakken. Open je tekst, lees de laatste paragraaf en schrijf er honderd woorden bij (grote kans dat het hier niet bij blijft).

Je kunt schrijven ook associëren met je andere gewoonten of interesses. Drink bijvoorbeeld alleen koffie wanneer je schrijft. Hetzelfde geldt voor (bepaalde) muziek luisteren. Zo kun je jezelf motiveren om meer te schrijven, omdat je jezelf beloont zodra je gaat schrijven.

Verwijder alles wat je afleidt

Het klinkt misschien logisch, maar toch doen we het niet. Soms overschatten we onze discipline en denken we echt wel met onze telefoon in dezelfde ruimte te kunnen werken. Maar zelfs als je je mobieltje uitzet, is je onderbewustzijn er nog mee bezig. Dus, telefoon uit de kamer en Wi-Fi uitschakelen. Als je het internet echt even wilt ontvluchten, kun je ook naar een plek zonder openbare Wi-Fi gaan en je telefoon gewoon thuislaten.

Social media verwijderen

Mochten bovenstaande tips niet werken en je uit frustratie overwegen Facebook en Twitter maar helemaal te verwijderen, denk hier dan goed over na. Het kan namelijk ook zorgen voor interactie tussen schrijver en lezer. Aangezien schrijven bij tijden eenzaam voelt, kan het voor de broodnodige interactie zorgen. Zorg alleen dat je er tijdens het schrijven niet zomaar bij kunt. Ook kan je in sommige browsers een tool inschakelen die specifieke websites voor een bepaalde tijd blokkeert.  Een effectieve, maar net iets minder drastische oplossing.

Bron: Writers Digest (mei/juni 2018)