Afbeelding

7 tips tegen uitstelgedrag bij schrijven

Beeld Shutterstock

7 tips tegen uitstelgedrag bij schrijven

7 tips tegen uitstelgedrag bij schrijvenDe grootste vijand van de schrijver is uitstelgedrag. Wat doe je er tegen? Nog even het schrijven uitstellen en tips zoeken om uitstellen te voorkomen natuurlijk.

Terwijl ik dit artikel schrijf, ben ik aan het chatten, heb ik echt nog een nieuw glas drinken nodig, rek ik me nog eens goed uit, zie ik dat ik nieuwe mail heb (ik beantwoord de mail niet, maar bekijk hem wel) en kom ik toevallig op een website terecht met grappige kattenplaatjes. Hoe kom je van soortgelijk uitstelgedrag af?

Tips

1.    Deel het schrijven op in kleine taken
2.    Maak een tijdlijn met deadlines
3.    Weet wat je doel is
4.    Wacht niet op de juiste tijd
5.    Ontkoppel je van het internet, je mobiel en andere afleidingen
6.    Praat met inspirerende mensen die weten van aanpakken
7.    Help elkaar om uitstelgedrag te voorkomen en doelen te bereiken

De toepassing

Schrijver, acteur en komiek Jerry Seinfeld (co-schrijver en co-maker van de televisieserie Seinfeld) is al jaren succesvol en daar heeft hij een strategie voor. Hij raadt iedereen aan een grote muurkalender te kopen en die op een prominente plek op de muur op te hangen.

Voor elke dag dat je schrijft, zet je een groot rood kruis op de kalender. Na een paar dagen heb je een ketting van kruisjes. ‘Je gaat het leuk vinden om die ketting te zien groeien,’ zegt Seinfeld, ‘vooral na een paar weken, als hij lang is. Je enige zorg is om die ketting niet te verbreken.’

Het gaat niet om resultaten, inspiratie of motivatie bij deze methode . Het enige wat er toe doet, is dat de ketting niet wordt verbroken. Dat je er een gewoonte van maakt om te schrijven.

Om dat te bereiken moet je een schrijfgewoonte maken die je iedere dag kunt volhouden. Want als je een schrijver wil worden, dan moet je schrijven. Al is het maar een zin per dag.

Dus stop met uitstellen, sluit je browser af en open je tekstverwerker.

Door: Elisabeth Hunting

Techniek