6 tips om gemotiveerd te blijven

Elke schrijver stuit wel eens op het moment dat er niks uit de pen lijkt te komen. Misschien dat één van deze tips je dan kan helpen.

1.      Stel een deadline

Je hersens zetten een knop om als er sprake is van een deadline. Plots is de opdracht dringend. Dit werkt goed voor schrijvers die een uitgever of literair agent over hun schouder mee hebben kijken, maar voor schrijvers die alleen werken wordt het een moeilijkere zaak.

Als er geen nadeel aan het missen van een deadline kleeft, is de deadline nutteloos. Geef daarom waarde aan de deadline door jezelf te belonen als je de deadline haalt. Dit vergt flink wat zelfdiscipline. Dat kun je oefenen door bijvoorbeeld aan schrijfwedstrijden mee te doen. Ook kun je een vriend, kennis of coach inschakelen om je een duwtje in de rug te geven. 

2.      Zet passende muziek op

Veel schrijvers hebben een reeks nummers of albums van artiesten die nauw aansluiten bij hun ‘mindset’ tijdens het schrijven. Iets in de tekst, het ritme of de melodie zet je creativiteitsknop om. Als je afgeleid wordt door muziek tijdens het schrijven, kun je overwegen de muziek voor je schrijfsessie te luisteren.

Vind de muziek die voor jou bij schrijven hoort. Luister die muziek alleen als je aan de slag gaat, zodat de magie van de nummers niet verloren gaat.

3.      Stel jezelf al schrijvend voor

We visualiseren alles. Zo zullen we voorafgaand aan een speech onszelf op het podium zien staan, of stellen we ons voor in onze droombaan of -hobby. Schrijvers doen dit ook. Ze dromen over hun status als bestseller, of hoe het zou zijn als hun boek op de plank ligt.

Dit dagdromen zal je vaak van je schrijfwerk houden, maar het kan je ook motiveren. Stel jezelf niet in de toekomst voor, maar in het heden, al schrijvende. Visualiseer dat je achter je bureau zit en de woorden typt. De zin om te schrijven zal als vanzelf komen.

4.      Stel de scène voor

Als de motivatie niet komt door jezelf te visualiseren, kun je jouw gedachte ook richten op de scène waar je momenteel aan werkt. Waar staan de personages? Wat doen ze en hoe ziet dat eruit? Zijn er opmerkelijke details in de omgeving?

Probeerde scène eerst tot in de puntjes te visualiseren. Vang de meest sfeercreërende en spraakmakende elementen door ze stuk voor stuk op te schrijven. Gebruik vervolgens die fragmenten als de basis van je scène.

5.      Volg een schrijfles of -cursus

Vaak is luisteren naar iemand die praat over schrijftechnieken en zijn of haar schrijfervaringen genoeg om je motivatie te doen stijgen. Bij workshops kun je bovendien zelf aan de slag. Werken aan een ander project zorgt er bij veel schrijvers namelijk voor dat ze weer inspiratie voor hun eerste verhaal krijgen. Kijk hier voor een uitgebreid aanbod van schrijfcursussen en -trainingen.

6.      Zet jezelf aan het werk

Eén van de meest gehoorde tips is: ga zitten en schrijf. Hoewel dit makkelijker gezegd is dan gedaan, is het wel één van de meest effectieve methodes. Een schrijfbui komt lang niet altijd vanzelf; die roep je op.

Om jezelf op gang te helpen, kun je starten door vijf à tien minuten achter elkaar te schrijven. Let niet op spelfouten of grammaticaal incorrecte zinnen, maar blijf schrijven. Ook kun je middenin een scène beginnen als je het begin nog niet helder voor je ziet. De ontbrekende stukken kun je aanvullen zodra je op gang bent gekomen.

Door: Reinoud Schaatsbergen