Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.
3 manieren om bestaande verhalen te gebruiken als inspiratiebron
Veel schrijvers denken dat elk nieuw boek compleet uniek en origineel moet zijn. We hebben slecht nieuws voor je: bijna alles is al eens geschreven. Maar bestaande verhalen kun je altijd gebruiken als inspiratie voor je eigen werk, ook zonder plagiaat te plegen. We geven je 3 manieren om een bestaand boek te gebruiken als inspiratiebron voor een nieuw verhaal.
1. ‘Ontvoer’ bijpersonages
Elk verhaal heeft, naast de hoofdpersoon, nog extra personages. De broer van-, de collega van-, de ex van-, noem maar op. Wanneer ze goed geschreven zijn, kunnen deze personages soms (bijna) net zo fascinerend zijn als de hoofdpersoon. Vraag je je weleens af wat een bijpersonage doet, nadat hij naar huis gegaan is? Hoe ziet zijn leven eruit wanneer hij niet meer in het huidige verhaal figureert? In een nieuw verhaal kun je verder schrijven aan dit personage. Je kunt het werkelijke personage gebruiken, maar waarschijnlijk moet je hiervoor eerst toestemming krijgen. Maar je kunt ook aan de haal gaan met fascinerende karaktereigenschappen, je eigen draai aan zijn bestaan geven en zo een nieuw (vergelijkbaar) personage ontwikkelen.
2. Plottwist
Als je aan de slag wil met een bestaand verhaalidee, kun je hem eigen maken door een plottwist toe te passen. Is personage X vermoord? Probeer je dan eens in te denken welke opties de auteur heeft laten liggen. Het personage kan bijvoorbeeld zijn eigen dood in scène gezet hebben. Hiermee kun je weer verder fantaseren. Waarom zette hij zijn dood in scène, hoe heeft hij dat gedaan, wie hielpen hem? Wat ging hieraan vooraf? Zo ontstaat er een compleet nieuw verhaal.
3. Perspectiefwisseling
Hoe zou het verhaal eruit zien vanaf de andere kant? Alles wat we waarnemen is interpretatief, wanneer de ene persoon een landschap bekijkt heeft hij andere associaties dan iemand anders. Zo kun je bestaande verhalen ook benaderen. In Het meisje in de trein van Paula Hawkins zien we het verhaal vanuit het perspectief van een onbetrouwbare verteller die elke dag een stelletje ziet vanuit de trein. Wat als je het verhaal eens probeert te vertellen vanuit de ogen van dit stel? Ze zien elke dag een meisje naar ze staren vanuit een langsrijdende trein. Wat zouden ze daarvan denken? Waar kan dit starende meisje allemaal toe leiden?
De Nederlandse Harry Potter?
De verborgen universiteit van Natalie Koch wordt vaak vergeleken met Harry Potter: een toverschool in Engeland, waar een selectie mensen met magische krachten op toegelaten wordt terwijl men probeert de tovergemeenschap verborgen te houden voor de buitenwereld. Ondanks deze vergelijkbare kernen, zijn het twee totaal verschillende boekenseries. Zo zie je maar: een verhaal hoeft niet 100% uniek te zijn, als het maar onderscheidend is.
Het is niet gemakkelijk om een compleet nieuw en uniek verhaal te verzinnen. Maar er zijn altijd nieuwe manieren om naar een bestaand verhaal te kijken, die dan jouw fantasie en creativiteit weer op gang kunnen brengen. Wees wel altijd op je hoede voor plagiaat, want een verhaal of personage stelen is absoluut niet oké. Afkijken mag, maar zorg dat het echt jouw eigen werk wordt.
Bron
Gerelateerd
Techniek
Service
Door ervaren, professionele redacteuren. Goed én betaalbaar!
Elk nummer een nieuw schrijfthema.
55% korting voor abonnees van Schrijven Magazine!
Abonnees profiteren van extra voordelen.