3 redenen om een pauze te nemen van schrijven

Een pauze van schrijven?! Ja, echt. Hoe gek je ook bent op schrijven en hoe graag je ook aan je verhalen werkt, soms moet je een stapje terugnemen.

1. Pauzes kunnen een burn-out voorkomen

Onze levens zijn druk. Of je nu studeert en druk bent met huiswerk, een bijbaan en een sociaal leven, of werkt en verantwoordelijk bent voor het huishouden… Onze levens zijn druk! Ook als je al met pensioen bent, zit het leven zo vol. Tijd maken om te schrijven in zo’n druk leven kan daarom moeilijk zijn. Je kan het gevoel krijgen dat je alles op alles moet zetten om schrijftijd te creëren, maar als dit ten koste gaat je mentale gezondheid, dan moet je een stapje terug doen. Schrijven geeft vaak energie, maar niet als je er geen (mentale) ruimte voor hebt. Voel je niet schuldig om je verhaal dan te laten rusten. Beter pak je het later weer op, dan dat je jezelf in een burn-out schrijft.

2. Je voorkomt een writer’s block

Een pauze nemen als je lekker in het verhaal zit, dat voelt gek. Maar als je al je ideeën op papier hebt gezet, je flow helemaal hebt uitgeschreven, dan loop je vaak de volgende dag vast. Probeer eens een pauze te nemen halverwege, terwijl je nog weet waar het verhaal heen moet gaan. De volgende keer begin je met schrijven en weet je meteen wat je moet schrijven. En staar je niet naar een leeg scherm. Als je vaak moeite hebt met opstarten, dan krijg je sneller last van een writer’s block.

3. Je krijgt ruimte voor een nieuw perspectief

Elke schrijver zal je de tip geven om je manuscript te laten rusten voor je gaat herschrijven. Of je helemaal een pauze neemt met schrijven, of iets anders schrijft, dat is helemaal aan jou. Sommige schrijvers besluiten om een ander genre of een verhaal met een totaal andere toon te schrijven, zodat ze wel in de schrijversmindset blijven. Maar het huidige manuscript, die staat dan op pauze. Het kan ook veel ruimte voor perspectief geven als je juist niets schrijft, en besluit om even andere hobby’s op te pakken. Schilderen, wandelen of sporten bijvoorbeeld. Creatief of in beweging zijn, helpt ook bij een goede mindset.