Afbeelding

Vrouw die heel druk is met werk of studeren

energepic.com

Hoe combineer je schrijven met je drukke leven?

Soms ben je zo druk met school, werk of andere activiteiten dat je geen tijd meer over lijkt te hebben voor schrijven. Maar je boek schrijft zich niet van zelf. Als je het echt wil, dan zal je er toch tijd voor moeten maken. Wij geven jou een paar tips om dit makkelijker te maken. 

1.    Plan vooruit

Het is zonde om de tijd die je hebt om te schrijven, te spenderen aan het staren naar een wit document. Plan van tevoren uit wat je wil gaan schrijven. Begin je een nieuw hoofdstuk? Weet dan wat er gaat gebeuren. Zo kan je gelijk aan de slag en verspil je minder tijd aan staren en nadenken.

2.    Schrijf één vast uur per dag

Creëer routine door elke dag op een vaste tijd een uur te besteden aan je verhaal. Of dat nou schrijven, plotten of editen is maakt niet uit. Zorg ervoor dat je in dat uur geen afleidingen hebt. Leg je telefoon weg, zorg dat niemand je stoort en concentreer je volledig op het schrijven. 

3.    Doe schrijfsprints 

Zet je timer op bijvoorbeeld vijfentwintig minuten en schrijf zoveel mogelijk woorden voordat hij afgaat. Het maakt niet uit als het niet heel goed is, je kan altijd nog terug om het te verbeteren. De druk van de timer drijft je om minder na te denken en gewoon te schrijven. Zo kan je effectiever je schrijftijd besteden.

4.    Maak het een prioriteit

Soms laten we andere dingen voor schrijven gaan. Schrijven is immers een hobby, morgen kan het ook nog. Maar dat is niet de juiste mindset. Zorg ervoor dat je het niet zomaar kan afzeggen. Maak het een belangrijke prioriteit, door het bijvoorbeeld in je agenda te zetten als afspraak. Anders kan je elke dag een excuus verzinnen om het niet te doen.

5.    Zorg voor verantwoording

Vind in je omgeving of online een schrijfvriend. Je kan bijvoorbeeld een middag inplannen die je samen besteed aan schrijven. Of samen doelen stellen om elkaar aan te houden. Een schrijfvriend zorgt voor die extra laag verantwoording die je moet afleggen. Als je een week lang niet geschreven, heb je niks te bespreken bij je wekelijkse check-up. 

6.    Probeer niet perfect te zijn

Wees redelijk in de doelen die je stelt. Weet dat het lastig is om op een drukke dag tweeduizend woorden te schrijven. Zet kleine, haalbare doelen. Dit motiveert je elke keer als je die haalt. En probeer bij alles wat je schrijft het niet meteen perfect op papier te zetten. Sta het jezelf toe om rommelig te zijn. Het belangrijkste is dat je schrijft. En ook al voelt het misschien nog niet als je beste werk, van alles wat je schrijft, leer je.
 

Service