Afbeelding
Foto: Pexels
Foto: Pexels
Na zo lang aan je boek te hebben gewerkt, is het soms moeilijk om het proces af te ronden. Wanneer is je non-fictie boek eigenlijk af? En hoe ga je om met het gevoel dat je nog zoveel meer te vertellen hebt? Dat het nog beter kan? Veel auteurs voelen een soort weerstand om met hun werk naar buiten te treden. Hoe kan je dat overwinnen? In dit artikel vind je een aantal wetenswaardigheden en tips.
Ben ik er al? Een checklist:
• Je voelt dat je tegen het einde van je schrijfproces zit.
• Je hebt verteld wat je wilde vertellen, je hebt je boodschap gedeeld.
• Alle hoofdstukken zijn ingevuld en zijn liefst ongeveer even lang.
• Ieder hoofdstuk heeft een kleine introductie en een afsluiting.
• Alle losse notities die je had, hebben een plekje gekregen.
• De illustraties zitten in een aparte map en je hebt goed aangegeven op welke plek ze in het boek moeten komen.
Er zijn geen regels voor hoeveel pagina’s een goed boek moet hebben. Het gaat niet om het aantal woorden dat je hebt geschreven. Het allerbelangrijkste is dat je jouw boodschap duidelijk op papier krijgt. Schrijf niet meer, schrijf ook niet minder.
Uit ervaring weet ik dat het toch handig is om een soort richtlijn te hebben, dus hier komt ‘ie: meestal is de lengte van een (papieren) boek tussen de 40.000 en 100.000 woorden.
Als je veel meer te zeggen hebt, zal het boek te dik worden, wat sommige lezers kan afschrikken. Een dik boek zelf uitgeven is bovendien duurder om te editen, vormgeven, printen en verzenden. Je kunt een boek met veel woorden enigszins comprimeren door een kleiner lettertype en minder witruimte te gebruiken, maar dat kan het boek minder aantrekkelijk maken. Je zou een groot onderwerp eventueel ook op kunnen splitsen en er een serie van een aantal kortere boeken van kunnen maken.
Wees niet bang om een dun boek uit te geven, zolang de inhoud maar waardevol is. Vergeet niet dat iedereen het druk heeft, zowel jij zelf als ook je lezers. Korte verhalen worden de laatste jaren steeds populairder. Op Amazon bestaat er voor deze boeken zelfs een speciale categorie (Short-Reads).
Als je weinig woorden/pagina’s in een papieren boek hebt, kunnen de lezers (ten onrechte) het gevoel krijgen dat ze weinig waar voor hun geld krijgen. In dat geval zou je ontwerper het boek wat kunnen ‘opblazen’ door een groter lettertype toe te passen, meer witruimte te gebruiken en bijvoorbeeld wat illustraties toe te voegen. Je hebt eigenlijk nooit te weinig woorden voor een e-boek. Een (e-)boek kan ook slechts 5000 woorden bevatten.
Kortom, richt je in eerste instantie niet op het aantal woorden of pagina’s, maar op het overbrengen van de kennis die je wilt delen...
Heb je weleens gehoord van de Pareto-analyse, ofwel de 80-20-regel? Het komt erop neer dat je 80 procent van het werk in 20 procent van de tijd kunt doen. Maar als je van 80 procent naar 100 procent wilt, gaat die laatste 20 procent je 80 procent van je tijd kosten. Streef dus naar 80-90 procent voor je boek, niet naar 100 procent. Dat kleine verschil kan je enorm veel tijd en energie besparen. Dit geldt overigens niet alleen voor het schrijven van een boek, maar voor elk project dat je kunt bedenken!
Iets naar buiten brengen wat voor jouw gevoel nog niet perfect is, kan een tegenstrijdig gevoel geven. Wat voor jou echter een ‘conceptversie’ is, kan voor anderen al waardevol zijn. Wat is belangrijker: doorgaan om die laatste 10 procent perfect te krijgen (wat wellicht eeuwig kan gaan duren), of jouw waardevolle inbreng direct, nu al aan anderen beschikbaar stellen?
Perfectie is onhaalbaar. Het is beter om een 'goed genoeg' boek uit te geven dan met een bijna perfect boek nét niet de finish te halen. Je bent het jezelf en je volgers, je lezers verschuldigd om jouw idee, jouw boek de wereld in te krijgen.
Esther Jacobs is internationaal spreker, auteur van 30 boeken (o.a. ‘Zo schrijf je een boek!’) en organisator van schrijfweken op exotische plekken. Je kunt bij haar terecht voor online coaching, workshops, een Schrijvers Mastermind of manuscriptbeoordelingen.
Esther wordt ook wel de ‘No-Excuses Lady’ genoemd omdat ze voor alles een onconventionele oplossing vindt. Zo ook voor het schrijven van een boek. Haar Reverse Writing methode daagt je uit om met je achterflap te beginnen en al promotie voor je boek te maken terwijl je nog aan het schrijven bent.
Geen idee waar te beginnen? Download Esther’s 10 ideeën voor een succesvol non-fictie boek.
In iedere editie van tijdschrift Schrijven Magazine delen we tips, trucs & adviezen van bekende auteurs en schrijfdocenten. Leerzaam!
Nog geen abonnee? Meld je aan!
JA GRAAG GEEF CADEAU
Anya Niewierra schreef geschiedenis: met 5 boeken op de bestsellerlijst. Wat is het geheim van de auteur van De camino?
Dit nummer niet missen? Neem vóór 15 november 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!
Kathy Mathys hoopt dat je van herschrijven gaat houden met haar handige tips.
Sommige schrijvers tikken moeiteloos heel wat woorden weg in korte tijd. Hoe doe je dat zelf?
Dit nummer niet missen? Neem vóór 15 november 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!