Afbeelding

Schrijftips van schrijfcoach Thérèse Major.

Thérèse Major

Wanneer ben je een echte schrijver - 6 adviezen

6 adviezen om een echte schrijver te wordenIedereen die serieus schrijver wil zijn, heeft schrijverzelfbewustzijn nodig. Je moet weten: ik ben een schrijver. Dit voorkomt dat je ten prooi valt aan twijfels.Er zal namelijk altijd een stem zijn - in of buiten jezelf - die beweert dat het niet veel voorstelt wat je doet, maar dat je natuurlijk gerust wat mag prutsen. Zulke stemmen zijn funest voor je zelfbeeld en resultaten. Je brengt ze tot zwijgen met de onderstaande tips.

Zeg tegen jezelf: Ik, [naam], ben schrijver. Doe dit het liefst meteen bij het ontwaken. Herhaal de boodschap gedurende de dag enkele malen totdat je slapen gaat en verbind er schrijfactiviteiten aan, deze bevestigen wat je zegt. Het gaat erom dat je weet wie en wat je bent.

Wees dankbaar

Wees dankbaar voor het feit dat je lezen en schrijven kunt. Volgens de Stichting Lezen & Schrijven zijn er in Nederland 250.000 ongeletterde mensen. Dat is een grotere groep dan de gehele bevolking van Eindhoven. Daarnaast is er nog een enorme groep laaggeletterden (1,3 miljoen mensen), ongeveer Rotterdam en Den Haag samen.

Wees dus dankbaar, ook voor het feit dat er pennen, papier en opschrijfblokjes bestaan. Beloof dat je ze vullen zult met je meest persoonlijke teksten en dat je dat doet met de meest passende woorden die je ter beschikking staan. Beloof dit eveneens aan je laptop, iPad of smartphone.

Kijk nooit in de spiegel

Wanneer je in de spiegel kijkt, zie je een weergave van je voorouders. Vooral die mensen die absoluut geen schrijver waren, staren je aan en echoën genadeloos hun vergane boodschappen door: 'Zorg liever dat je een goed inkomen hebt.' 'Er heeft nog nooit iemand naar ons geluisterd, laat staan dat iemand onze verhalen lezen wil!'

En zelf ben je natuurlijk ook zeer gevaarlijk voor je spiegelbeeld: 'Maak je haar in orde.' 'Scheer je sik af.' 'Koop nieuwe mascara.'

Doe saaie dingen

De meest nuttige dingen die een mens doet in zijn leven zijn vaak routinehandelingen. Deze hebben een tweeledige functie: ze moeten gedaan worden omdat ze je leven en omgeving op orde houden (afwassen, wieden, je haar föhnen) en tegelijkertijd geven ze de geest rust.

Voor onaffe ideeën zijn saaie handelingen uitgelezen kansen om zich te voltooien. Dat heet dan inspiratie - maar je bent het zélf, de schrijver in jou die spreekt! Laat hem spreken en wees alert, zodat je, meteen nadat je je saaie karwei gedaan hebt - of liever nog: het aan de kant gegooid hebt - aan de slag kunt met je uitgewerkte idee.

Neem de tijd

Geef jezelf elke dag tijd om te schrijven; wees daar om te beginnen bescheiden in. Je kunt beter één zelfbeloofd halfuurtje effectief vullen dan een hele middag pikken van een ander, bijvoorbeeld van je partner of je kind. Die drie uur zul je duur betalen. Een halfuur gunt iedereen je wel. Langzamerhand zal het zich uitbreiden tot de tijd die je nodig hebt om te laten zien dat je serieus een schrijver bent en dan zal iedereen je ook zo zien. Jijzelf inclusief.

Vorm jezelf door de juiste voeding

Enerzijds verstrek je de juiste voeding aan jezelf door dagelijks te zeggen dat je schrijver bent. Anderzijds heeft je geest vitamines nodig die jou laten groeien totdat jij en de hele wereld ziet: kijk, daar staat een schrijver!

Deze vitamines haal je uit het pillenpotje dat internet heet. Maak het jezelf gemakkelijk en haal hier je dagelijkse schrijftip, totdat je denkt, voelt en handelt als een schrijver - dán ben je een echte schrijver met schrijverzelfbewustzijn!

Thérèse Major is auteur en schrijfcoach. Haar werk verscheen bij o.a. de uitgeverijen Querido en Nieuw Amsterdam. In het gelijknamige Drentse dorp, Nieuw-Amsterdam, houdt zij in de Taalwerkplaats Drenthe tweewekelijks Schrijverscafé waar schrijvers elkaar ontmoeten en van feedback voorzien. 
Zie ook www.theresemajor.nl

Techniek