Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.
Negen problemen en oplossingen voor startende schrijvers
Als schrijver stuit je dagelijks op obstakels die je belemmeren in het schrijfproces. Je wordt afgeleid, je begint te piekeren, je hebt geen zin; al dit stapelt zich op tot één grote last op je schouders. Lees hier negen van zulke problemen en onze tips om er wat tegen te doen.
1. Tijd tekort
Je wil schrijven, maar door je werk, sociale leven en andere hobby’s heb je er geen tijd voor. Los dit op door jezelf aan een simpel schema te houden. Plan hoeveel tijd je per dag of week hebt om iets voor jezelf te doen. Prik een moment als jouw schrijftijd en houd je hieraan. Elke dag 500 woorden schrijven, elke dag minstens 30 minuten aan de slag; wat voor jou maar werkt.
2. Uitstellen
Je gaat zitten, rammelt wat op je toetsenbord, en staat weer op. Nog even dit, nog even dat. De oplossing? Zelfdiscipline. Begin niet elke dag op een willekeurig moment, maar houd je aan een schema. Zet desnoods een wekker klaar. Zolang je jezelf maar dwingt om op dat moment aan de slag te gaan en niet te stoppen.
3. Concentratieverlies
Ben je eenmaal goed bezig, begint iemand een gat in de muur te boren. Zorg ervoor dat je schrijft in een rustige en aangename omgeving. De bibliotheek is een klassiek voorbeeld. Of als je niks tegen muziek hebt: doe een hoofdtelefoon op, zet het volume op max (afhankelijk van de soort muziek) en ga aan de slag. En wederom: houd je aan een schema en breng naasten hiervan op de hoogte.
4. Writer’s block
Probeer niet te snel toe te geven aan een writer’s block. Veel schrijvers geven dit fenomeen de schuld als ze nog maar één dag niks weten te schrijven. Los dit op door ideeën op te doen: lees een boek, kijk een film, ga een gesprek aan met vrienden. Of, wat vaak het beste werkt, zet het werk van je af en ga kort met iets anders verder, bijvoorbeeld jouw blog.
Als de inspiratie alsnog niet wil komen, stel dan een doel. Wat wil je schrijven? Wat betekent dit voor jouw personage(s)? Hoe verloopt de situatie en, nog belangrijker, hoe loopt het af? Beantwoord deze vragen en je hoeft enkel de lege stukken op te vullen. En dat betekent: schrijven, schrijven, schrijven. Schrappen komt later wel.
5. Zelfvertrouwen
‘Waarom zouden mensen mijn werk willen lezen?’ Je hebt het je vast wel eens afgevraagd. Sta echter eens stil bij enkele grote namen, zoals J.K. Rowling. Haar idee van tovenaarsleerling Harry Potter ontwikkelde ze in 1990, in 1997 werd het eerste boek gepubliceerd na enkele afwijzingen en in 1999, na drie gepubliceerde boeken, begon Harry Potter pas bekendheid te verwerven. Het sleutelwoord: doorzettingsvermogen. Ga ervoor en laat je niet afleiden door dat kleine stemmetje.
6. Spel- en taalfouten
Om het maar gezegd te hebben: je hoeft niet perfect Nederlands te kunnen om goed te schrijven. Jouw verhaal moet natuurlijk niet vol taalfouten staan (in dat geval zijn er genoeg cursussen te volgen), maar je hoeft ook geen literaire studie te hebben gevolgd. Stel jezelf de vraag: is dit wat je wilt schrijven? Is dit verhaal het vertellen waard? Zo ja, laat jouw vertelvermogen het dan verkopen, niet jouw taalvaardigheid.
7. Tunnelvisie
Veel schrijvers zitten zo diep in hun verhaal, dat ze vergeten dat lezers soms meer informatie nodig hebben. Vooral bij overgangen kan dit de lezer op de zenuwen werken. Wees bereid een stap terug te doen. Bekijk jouw werk door het oog van de lezer en zoek uit wat er aan scheelt. Vind je dat lastig? Laat het lezen door een vriend, kennis of collega en vraag of hij/zij het snapt (of zet het verhaal op het gratis feedbackplatform Proeflezen).
8. Versimpeling
Het tegenovergestelde komt ook voor: dat je als schrijver bang bent dat de lezer niet snapt wat je bedoelt. Onderschat de lezer niet. Je mag best ingewikkelde verhaallijnen en subplots toevoegen. Geef de lezer wat om over na te denken, dat houdt hem of haar vaak beter vast dan als je het verhaal voorkauwt.
9. Ergernis
Niets is zo vervelend als met tegenzin schrijven. Als die tegenzin om aan de slag te gaan blijft, vraag jezelf dan af waarom je het doet. Veel schrijvers schrijven om het resultaat: hun boek in de vitrine. Maar dat is een minuscuul onderdeel van het hele traject. Zie in plaats daarvan het schrijven zelf als beloning. Schrijven moet immers leuk blijven. Hou van wat je schrijft; pas dan kan je de plezier van het schrijven overbrengen naar de lezer.
Door: Reinoud Schaatsbergen
Zelf aan de slag? Probeer één van onze schrijfoefeningen.
Gerelateerd
Techniek
Dit nummer niet missen? Neem vóór 24 januari 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!
Topauteur Herman Koch geeft naar aanleiding van het verschijnen van zijn nieuwe boek advies aan jonge schrijvers. Meld je aan!
Mariken Heitman geeft tips! Meld je aan en ontvang dit nummer.
Ervaren redacteur Maria Genova deed voor Schrijven Online meer dan dertig manuscriptbeoordelingen. Lees haar tips in het komende nummer!