Tien korte schrijfoefeningen om aan de slag te blijven

Nog even en het is weer Blue Monday, volgens sommige wetenschappelijke redeneringen de meest deprimerende dag van het jaar. Om deze derde maandag van januari te doorstaan is het belangrijk bezig te blijven, en hoe kun je dat beter doen dan door te schrijven?

Schrijven Online biedt tien korte schrijfoefeningen waar je direct mee aan de slag kunt. Even geen zin om aan het grote verhaal te schrijven? Kies er één uit om bezig te blijven. Of gebruik de oefeningen als voorbereidend werk op de microschrijfwedstrijd ‘Het einde van de wereld’.

  1. Trek het boek van je favoriete sprookje uit de kast of bekijk de film van het sprookje. Herschrijf het verhaal vanuit het perspectief van de bad guy.
  2. Schrijf een brief aan jezelf of een (fictieve) vriend. Vertel over jouw goede voornemens voor het komende jaar en/of jouw schrijfdoelen voor de komende maanden. Leg ook uit waarom je die hebt gesteld en hoe je te werk wilt gaan om ze te behalen.
  3. Bedenk een lijst van tien titels van boeken die je zou willen schrijven. Kies hier één uit en schrijf een synopsis van het verhaal zoals je die naar een uitgeverij of literair agent zou doen.
  4. Maak een personagebeschrijving met de voor jou ideale persoonlijke kenmerken, maar met uiterlijke kenmerken waar je niks van moet hebben.
  5. Schrijf de intro van een (fantasy)verhaal en beschrijf alles alsof je het voor de allereerste keer in je leven ziet.
  6. Pak een willekeurig boek van de boekenplank. Zoek een aantal beginzinnen en eindzinnen van hoofdstukken op (cliffhangers). Schrijf vervolgens een kort verhaal van niet meer dan 1.000 woorden met de twee zinnen als begin en eind.
  7. Ga in een openbare plaats zitten (treincoupé, café, restaurant) en luister een gesprek van onbekende mensen af. Gebruik hun gespreksonderwerp om een liefdesverhaal te schrijven. Omvormen van dialoog is toegestaan.
  8. Schrijf een gedicht over wat je vandaag mee hebt meegemaakt. Overdrijf waar nodig. De vorm van het gedicht is vrij.
  9. Beschrijf de werkdag van jouw droombaan. Beschrijf wat je moet doen, waarom je het moet doen en hoe je het doet.
  10. Kies één van de verhalen die je voor één van de bovengenoemde oefeningen hebt geschreven. Schrap, voeg toe en herschrijf waar nodig. Probeer het verhaal/gedicht vervolgens in een tijdschrift, op een website of op een blog te publiceren.

Door: Reinoud Schaatsbergen