Mariken Heitman geeft tips! Meld je aan en ontvang dit nummer.
NaNoWriMo tips - de tweede week
De tweede week van de National Novel Writing Month staat ook wel bekend als de ‘helweek’. Na een week enthousiast je inspiratie te hebben gespuid komt er geen woord meer uit je vingers, waardoor die mijlpaal van 50.000 woorden ineens onbereikbaar lijkt. Tijd om je focus te hervinden en je schrap te zetten voor wat komen gaat.
Doe een stapje terug
Het enthousiasme van de eerste week neemt af, je komt iedere dag moeilijker aan je woordenaantal en andere projecten worden erg aantrekkelijk. Om te voorkomen dat je nu al door je creatieve reserves brandt, is het verstandig even een stapje terug te doen en op adem te komen.
Probeer het volgende: zet je toetsenbord aan de kant en pak een leeg vel papier. Schrijf nu op hoe je ervoor staat. Ben je op schema? Loopt het verhaal zoals je wil? Heb je nog genoeg ideeën om mee vooruit te kunnen? Stel jezelf zoveel vragen als je maar kunt bedenken en probeer die zo helder mogelijk te beantwoorden. Door te evalueren wat je tot nu toe gedaan hebt, krijg je namelijk een overzicht van wat er al gedaan is en wat je nog te wachten staat. Deze methode spreekt je relativeringsvermogen aan waardoor je duidelijke afspraken met jezelf kunt maken die je weer energie geven.
Herschrijf niet; lees
Het vooruitzicht om na een lange dag school of werk aan je bureau te gaan zitten wordt steeds minder aangenaam. Om weer in je verhaal te komen kun je teruglezen wat je de voorgaande dagen geschreven hebt, maar dat wekt onvermijdelijk de neiging tot herschrijven.
Pas hiervoor op, want je hebt akelig weinig tijd om aan die 50.000 woorden te komen. Idealiter kijk je geen seconde terug, al helpt het lezen van je eigen verhaal doorgaans wel. Spreek dus het volgende met jezelf af: herlees alleen wat je gisteren hebt geschreven. Pak vervolgens je schrijfplan erbij en kijk alleen vooruit. Wat geschreven is, hoe onnodig het ook is voor het uiteindelijke product, is in deze maand mooi meegenomen. Zo herstart je jouw gedachten zonder dat je jezelf vastzet.
Je kunt trouwens ook een pdf maken van alles wat je tot nu toe hebt geschreven. In een pdf kun je namelijk niks aanpassen, wat wellicht helpt je neiging tot herschrijven in toom te houden.
Negeer andere (boek)ideeën
Soms helpt zelfs het teruglezen van je eigen verhaal niet. In het ergste geval krijg je ineens een prachtig idee voor een ander verhaal. De inspiratie stroomt door je heen en wast alle NaNoWriMo-gedachten weg. Als je deze 'ontsporing' van gedachten niet goed opvangt, loop je het risico alle motivatie voor deze uitdaging kwijt te raken.
Doe het volgende: ga niet in op dit nieuwe idee, gooi het ook niet in de prullenbak, maar schrijf het beknopt op en bewaar het ergens. In je bureaula, op je nachtkastje, als geeltje bij je computer, wat je maar wil. Zo stop je het idee in een figuurlijk doosje dat niet verloren kan gaan, en dat creëert rust. Rust die je hard nodig hebt voor je huidige project.
Houd je verhaal geheim
Als je goed op gang begint te komen en jouw personages zowaar beginnen te leven, wil je het verhaal natuurlijk delen met je omgeving. Niet doen. De kans is groot dat je feedback krijgt van de lezers, en in dit stadium kan dat je hele plan op zijn kop zetten. Wat als iemand voorstelt dat ene plotelement aan te passen? Of vindt dat het eerste hoofdstuk wel wat sterker kan? Voor je het weet, ben je het verhaal aan het herschrijven, terwijl dat pas een taak voor na november is.
Houd het plezierig
Helpen deze adviezen niet en kom je simpelweg niet verder? Leek deze uitdaging je eerst een fluitje van een cent, maar blijkt die nu een literaire marteling? Bedenk dat je aan NaNoWriMo bent begonnen voor je plezier, dus zet die 50.000 woorden voor nu uit je gedachten. Nu ga je ontspannen.
En ontspannen kan best door te blijven schrijven. Denk aan een ander verhaal dat zich in dezelfde setting afspeelt als je NaNoWriMo-verhaal. Of misschien wel in een ander genre. Of schrijf de achtergronden van je personages uit - of in het geval van de meer fantastische verhalen: de wereld. Hierdoor breng je de nodige afwisseling toe, maar wijk je niet af van het project zelf. Voor je het weet krijg je daardoor juist de spurt die je nodig hebt.
Door: Reinoud Schaatsbergen
Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.
Topauteur Herman Koch geeft naar aanleiding van het verschijnen van zijn nieuwe boek advies aan jonge schrijvers. Meld je aan!
Ervaren redacteur Maria Genova deed voor Schrijven Online meer dan dertig manuscriptbeoordelingen. Lees haar tips in het komende nummer!
Dit nummer niet missen? Neem vóór 24 januari 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!