Hoe bereid ik mij voor op NaNoWriMo? #2

Nog maar een week te gaan. Heb je jouw schrijfplan al klaarliggen? Spelen de scènes dag en nacht door je hoofd? Zo niet, dan hebben wij nog wat schrijftips voor je.

Zorg dat je computer en software in orde is

Niks zo vervelend als een tekstverwerker die crasht terwijl je de laatste puntjes op de i zet. Of de accu van je laptop die plots leegstroomt alsof er een dam is gebroken, en je na een half uur in het park zonder stroom zit. We zien problemen met technologie vaak over het hoofd, omdat het in eerste instantie weinig met schrijven te maken heeft. En omdat het verdorie gewoon hoort te werken!

Zie jouw pc of laptop als een goedgevulde pen en een stapel vellen papier. Werkt de software niet mee, dan is de inkt op of zijn de papieren verfrommeld. Check dus voor 1 november, het liefst nu al, of je werkstation in orde is. Is Windows up-to-date? Draaien er geen programma’s in de achtergrond die je besturingsprogramma vertragen? Doet je antivirusprogramma het naar behoren? Liggen de kabels van je computer niet open en bloot voor de nagels van de kat? Het lijkt triviaal, maar deze kleine dingen kunnen een probleem van grote proporties aannemen op de verkeerde momenten.

Houd je schrijfplek opgeruimd

Ben je voorbereid voor NaNoWriMo? Lees hier schrijftips van Schrijven Online.We zeiden het vorige week al: schrijf op de plek waar je in alle rust en vertrouwen kunt zijn. Niet minder belangrijk is de staat van die schrijfplek. Stoor jij je aan rommel? Begin dan nu al met opruimen en zorg dat er niks meer bij komt. Raak je snel afgeleid door naar buiten te staren? Verschuif je bureau totdat je geen uitzicht meer hebt op het raam.

Wees ook netjes zodra je aan de slag gaat. Schetsen, naslagwerken en broodkruimels kunnen nogal eens in het rond vliegen, dus plan na elke schrijfsessie vijf minuten in om je plek op te ruimen. Zo kun je de volgende dag met een schone lei weer aan de slag.

Verstop je bed

Je leest het goed. Wil je NaNoWriMo naar behoren afsluiten, dan moet je de grenzen van je concentratie opzoeken. Een dutje zal meer dan eens een welkome afwisseling zijn, dus haal dat bed uit zicht! Werk je in een andere kamer dan waar je bed staat? Sluit dan alle deuren. Werk je in dezelfde ruimte waar je slaapt? Zet dan een kamerscherm tussen jouw bed en bureau. Verstop het bed desnoods onder een laken, zolang het ding maar niet te zien is.

Wees goed voorbereid - maar niet té goed

Bureau opgeruimd, schrijfplan klaar, pen in de aanslag? Neem dan nu een weekje rust. Staar je niet blind op alle voorbereidingen en laat ook andere zaken dan alleen NaNoWriMo in je hoofd rondspoken. Het risico bestaat namelijk dat je te planmatig gaat schrijven, terwijl deze maand draait om intuïtie. Soms is een schets van een scène voldoende om een hoofdstuk te schrijven, zolang het maar als vanzelf komt. Zo voorkom je dat je niet na twee weken al door je ideeën bent.

Sluit een wedje af

Begint de angst in te slaan, nu de uitdaging voor de deur staat? 'Lukt me dit wel?' zul je wellicht denken. 'Wat als ik na een week geen inspiratie meer heb?' Het gaat je misschien vreemd in de oren klinken, maar een wedje afsluiten werkt als een stok achter de deur. Draai de rollen om als iemand zegt: ‘Dat lukt je nooit’. Vraag wat je ervoor krijgt als het je wel lukt. Vijftig euro, een fles wijn, een dagje schoonmaken in huis; hoe gek je het ook maakt, de weddenschap gaat je motiveren om te bewijzen dat je het kunt. En dat prijsje is natuurlijk mooi meegenomen.

Door: Reinoud Schaatsbergen