Ervaren redacteur Maria Genova deed voor Schrijven Online meer dan dertig manuscriptbeoordelingen. Lees haar tips in het komende nummer!
Hoe bereid ik mij voor op NaNoWriMo?
Het is weer zover. Over een paar weken dompelen vele schrijvers zich onder in hun creativiteit voor de National Novel Writing Month (NaNoWriMo). Het is dan ook de hoogste tijd om je voor te bereiden, en daar helpen we graag aan mee met deze schrijftips.
Maak een planning
Het lijkt vanzelfsprekend dat je een planning nodig hebt, wil je in een maand een roman schrijven. Waarom doen veel schrijvers het dan toch zonder? Zij schrijven liever impulsief en vormen hun ideeën tijdens het schrijven. Zo ontstaat er vanzelf een structuur, of die breng je aan in de herschrijffase. Toch leert de ervaring dat je zonder een schrijfplan al gauw leegloopt: de inspiratie is op, er komt niks meer uit de pen. En dan?
Door van te voren vast te stellen wat er in ieder hoofdstuk gaat gebeuren, kom je nooit zonder ideeën te zitten. En wil een scène dan niet vlotten, dan kun je altijd met een volgende aan de slag. Onthoud: met NaNoWriMo trachten we niet een perfect manuscript af te leveren. We schrijven enkel een eerste, ruwe versie.
Hoe maak je een schrijfplan? Dat verschilt per persoon. De één schrijft voor iedere scène een samenvatting, terwijl de ander alleen de rode draad van het verhaal uitwerkt. Het belangrijkste is dat je voor ogen krijgt hoe jouw verhaal begint, hoe het eindigt en welke ontwikkeling het hoofdpersonage doormaakt. Zo heb je een vangnet als je verhaal dreigt te ontsporen.
Nodig schrijfvrienden uit
Schrijven is eenzaam vak. Jouw man, vrouw, kinderen en/of sociale leven zullen dit vast gemerkt hebben als je eens wat minder aandacht te besteden hebt. Bij NaNoWriMo ligt dat anders. Een maand lang iedere dag schrijven is intensiever dan de schrijfgewoontes van de meeste schrijvers, waardoor de behoefte om je schrijfervaringen te delen ook sterker wordt.
Verzamel vrienden om je heen die dezelfde uitdaging aangaan, of overtuig hen mee te doen. Organiseer een bijeenkomst voor of na iedere schrijfsessie, of schrijf zo nu en dan in dezelfde ruimte. Dit werkt niet alleen motiverend, het is ook een uitlaatklep om ervaringen te delen en op adem te komen. Maar pas op: deze bijeenkomsten zijn niet alleen voor de gezelligheid; je hebt nog steeds je quotum van de dag.
Zorg voor een schrijfplek
Routine is een sleutelwoord voor schrijvers. Een vertrouwde omgeving om in te schrijven is dan ook onmisbaar. Of het nou in een bibliotheek, in het park of simpelweg in jouw slaapkamer is: zorg dat je er niet afgeleid kunt worden. Werk je thuis, ruim dan je bureau op, schakel internet uit en maak duidelijke afspraken met je familie of huisgenoten. Een 'niet storen'-bordje doet wonderen. Wat je ook doet, stel je directe omgeving op de hoogte van jouw deelname aan NaNoWriMo.
Weg met schuldgevoel
Veel van jullie zien de bui al hangen. Vrienden en familieleden die gepikeerd reageren en je keer op keer gaan herinneren aan je sociale verplichtingen. Laten we het niet mooier maken dan het is: wil je een roman in een maand schrijven, dan moeten die sociale verplichtingen maar wachten. Dat gaat lastig zijn, dus zoek mensen op die je hierin willen steunen. Wapen jezelf tegen schuldgevoel.
Bovendien, nu schrijf je jouw roman in een maand in plaats van in twee jaar. Daar moet je omgeving toch juist blij mee zijn?
Door: Reinoud Schaatsbergen
Dit nummer niet missen? Neem vóór 24 januari 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!
Mariken Heitman geeft tips! Meld je aan en ontvang dit nummer.
Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.
Topauteur Herman Koch geeft naar aanleiding van het verschijnen van zijn nieuwe boek advies aan jonge schrijvers. Meld je aan!