Afbeelding

Snel een boek schrijven

Foto: Pexels

Meer tijd om te schrijven? Ontdek hoe je in korte tijd een boek kunt schrijven

Jeugdboekenschrijver R. L. Stine schreef 300 boeken, Stephen King staat erom bekend dat hij elke vrije seconde aan het lezen of schrijven is en Mary Higgins Clark had 51 boeken op haar naam staan toen ze overleed. Veel schrijvers zijn gewend om in korte tijd een boek te schrijven. En jij kan dat ook!


1. Maak geen stappenplan

Je zou denken: een stappenplan geeft je houvast, dus ben ik productiever. Vaak is dat niet zo. Een boek schrijven is een proces, verhaallijnen en personages veranderen gaandeweg en je stappenplan moet keer op keer aangepast worden. Dat kost alleen maar tijd en haalt je uit het creatieve proces. Dus doe het niet en begin gewoon met schrijven!

2. Elke dag één uur doorschrijven!

Zet je wekker op een uurtje en schrijf dat hele uur dóór. Kijk in dat uur vooral niet terug om zinnen te herschrijven, maar blijf in de flow. Het zal je verrassen hoeveel woorden je in een uur kan schrijven als je in één keer doorgaat. Let er wel op dat je niet te lang schrijft, anders raakt je creativiteit op!

3. Zet een schrijfdoel

Tijdens National Novel Writing Month (NaNoWriMo) doen hordes aan schrijver het: 50.000 woorden in schrijven in de maand november. Jij kan dat nu ook doen. Schrijf 1500 woorden per dag. Of 2000. Of 2500. Het klinkt als veel, maar als je in korte tijd een boek wil schrijven, dan zal je woordendoel per dag hoog moeten zijn. Een boek van tweehonderd pagina’s bevat al snel zo’n 50.000 woorden. Een rekensommetje: met 1500 woorden per dag, schrijf je dat in iets meer dan een maand! In anderhalve maand kan je dus een hele roman schrijven. Dan komt natuurlijk nog een herschrijffase, maar de eerste versie van je manuscript heb je dan zo afgerond.  

4. Vermijd afleiding

Misschien heb je de kinderen thuis of ligt er een berg was naast je bureau. Of beide. Probeer je toch niet te laten afleiden. Zorg voor een plek voor jezelf, sluit je internet af  en zet dat kookwekkertje. 

5. Zet je innerlijke redacteur uit

Onthoud: je schrijft een eerste versie. Het oppoetsen van je verhaal gebeurt tijdens het herschrijven. Als je tijdens je eerste versie al gaat herschrijven, kom je niet verder in het verhaal. En als later blijkt dat hoofdstuk 1 helemaal opnieuw moet, terwijl jij al urenlang hebt zitten herschrijven toen je net aan het boek begon, is dat alleen maar zonde van je tijd dus. 

6. Begin nu!

Stop met lezen, zet een doel, stel een wekker in en begin met schrijven. Over anderhalve maand is de eerste versie van je manuscript af!

Schrijver