Afbeelding

korenveld

Shutterstock

Je schrijftalent vergroten, hoe doe je dat?

Zoals een rivier niet breder kan zijn dan de zee waarin hij uitmondt, zo kan een schrijver niet meer presteren dan waar zijn talent hem toe in staat stelt. Toch? Of…? Waar houdt het water op rivier te zijn en waar wordt het zee? Met andere woorden: hoe kun je als (beginnend) schrijver verder komen dan waar je op dit moment staat? Hieronder zeven tips.

1. Beschouw je talent als een start

Het helpt, te bedenken dat je schrijftalent geen eindpunt is, maar een start. Met je talent leg je het fundament van je schrijfcarrière. Op dat fundament kan van alles verrijzen: van een kleine vertelling tot een vuistdikke, gelaagde roman. Bepaal van welk type literatuur je op dit moment de schrijver kunt zijn. Denk daarbij niet te klein over jezelf, maar overschat jezelf ook niet.

2. Neem je tijd

Het is zeer begrijpelijk dat je als beginnend schrijver graag wilt debuteren; het is misschien je vurigste wens. Wees je er echter tegelijkertijd van bewust dat je maar één keer kunt debuteren. Doe het daarom goed en houd publicatie terug zolang je nog in de leerfase zit. 

3. Ga in de leer  

Je kunt veel leren van mensen die verder in het proces zijn dan jij. Als het mogelijk is, zoek dan contact met zulke mensen en vraag hen om feedback. Hier op Schrijven Online hebben we een expertpanel. Plusleden kunnen er gratis gebruik van maken.

4. Bouw een solide basis

Lees en leer over de technieken van creatief schrijven. Het aanbod is enorm, en er komen steeds meer boeken bij, evenals blogs, webinars, cursussen, workshops. Sinds kort is er zelfs een tv-programma over creatief schrijven. Gun jezelf de ruimte om je basis te bouwen; het zal niet in een paar dagen gaan.

5. Wees selectief in het meedoen aan schrijfwedstrijden 

Als beginnend schrijver ontwikkel je je het best met feedback op je werk door deskundigen. Kies daarom schrijfwedstrijden uit waarbij een gerenommeerde jury respons geeft op je inzending. Daar heb je op dit moment meer aan dan aan een geldprijs of zelfs publicatie in een bundel (zie punt 2).

6. Participeer in schrijfactiviteiten die je verder helpen

Hetzelfde geldt voor schrijfcafés en literaire avonden. Vaak is er een open podium. Check of deze bijeenkomsten georganiseerd worden door mensen van wie je kunt leren. Breng je werk mee, laat het zien of horen en vraag om feedback. Zo breid je je vaardigheden uit en tegelijkertijd bouw je op een veilige manier aan een band met je publiek.

7. Ken jezelf

De enige limiet aan je ontwikkeling stel je zelf. De grens aan kunstzinnigheid bestaat niet. Als je meent, deze toch bereikt te hebben, denk dan aan het water in de rivier wanneer het de zee bereikt. Precies op dat punt wordt de rivier groter dan zichzelf.

Precies daar waar jij niet verder kunt zonder door de branding te gaan, daar trek je je niet terug uit angst, onzekerheid of beschermende hoogmoed (‘ik kan alles al, ik weet alles al, ik heb alles al geprobeerd, heus’), maar je zet er een volgende stap in je ontwikkeling. Zo vergroot je je talent - totdat je écht aan publiceren toe bent. Succes!

Door Thérèse Major 

Thérèse Major is auteur en schrijfcoach. Haar werk verscheen bij o.a. de uitgeverijen Querido en Nieuw Amsterdam. Bij Schrijven Online verzorgt zij de cursus Literair proza schrijven, kun je dat leren? en Ieder kind kan verhalen schrijven. In de Taalwerkplaats Drenthe organiseert zij o.a. elke eerste zondag van de maand een Schrijverscafé.