Afbeelding

Social media apps

Photo Mix via Pixabay

Hoe kan je Pinterest inzetten als schrijver?

Veel schrijvers maken gebruik van sociale media als Instagram en Facebook voor boekmarketing. Daarnaast is ook Pinterest een handig platform om te gebruiken als schrijver. Wil jij nieuwe lezers introduceren aan jou als schrijver en jouw boeken, lees dan verder hoe Pinterest je hierbij kan helpen.


Voordat je met Pinterest kan beginnen, steek je tijd in het bouwen van een profiel. Maak een zakelijk account, zodat je toegang krijgt tot verschillende tools zoals inzicht in je statistieken en advertenties. Bouw een profiel op dat iets zegt over jou en jouw schrijfprojecten, zodat potentiële lezers geïnteresseerd raken en meer willen weten. Link ook gelijk je andere sociale media-accounts en je eigen website. Is je account opgezet? Dan is het klaar om deze tips te gebruiken.

Maak een bord voor je boek en website

Een bord is eigenlijk een verzameling van afbeeldingen en video’s die bij een bepaalde categorie horen of binnen een bepaald onderwerp vallen. Die afbeeldingen en video’s kan je ‘pinnen’ en in een bord toevoegen als ‘pins’. Begin door een bord aan te maken voor jouw boek(en) en andere content op jouw website. Binnen het bord kan je voor meerdere boeken en verschillende content (zoals blogs) een sectie maken. Creëer ook een pin met jouw boekomslag en link het naar de juiste pagina op jouw website. Doe hetzelfde voor je blogs en andere content. Je kan ook een bord maken voor je meest recente boek of het boek waar je nu mee bezig bent. Daar kan je pins toevoegen met bijvoorbeeld quotes en reviews.

Maak unieke borden met originele namen

Je maakt lezers nieuwsgierig door een bord te maken over de thema’s in je boek, personages en belangrijke trefwoorden. Voeg relevante (rechtsvrije) afbeeldingen of eigen foto’s toe en kijk ook wat er al te vinden is op Pinterest wat bij je verhaal past. Maak gebruik van hashtags zodat lezers je borden kunnen vinden en schrijf originele beschrijvingen bij je pins, zodat je je onderscheid van andere schrijvers. Je kan het ook gebruiken om zelf inspiratie op te doen voor je verhalen. Als je een bord liever niet deelt, omdat je het bijvoorbeeld gebruikt als onderzoek voor je boek, kan je het bord ook op ‘verborgen’ zetten.

Schrijf over het proces van je boek

Lezers zijn vaak geïnteresseerd in hoe je boek tot stand is gekomen, dus deel daar ook over. Dat kan je doen door bijvoorbeeld schrijftips te delen en de lessen die je onderweg geleerd hebt. Als je een boek aan het schrijven bent, kan je lezers een inkijkje geven in je planningsproces. Zo doe je stiekem al marketing voor je boek voordat het uitkomt.

Experimenteer!

Door dingen uit te proberen, merk je vanzelf wat wel en niet voor jou werkt. Misschien kan je kijken naar hoe andere auteurs het hebben aangepakt op Pinterest. Wat zijn de tips die je hieruit haalt die kunnen werken om jouw bereik te vergroten? 

Bronnen: Selfpublishing.com, Peg Fitzpatrick, Ingramspark.com, Jane Friedman

Uitgeven