Afbeelding

Bron Pixabay

Boekmarketing gaat over de liefde….

boekmarketingVoor veel auteurs is boekmarketing iets dat negatieve associaties oproept: leuren langs de deuren met geringe kans op succes. Dat  is een weinig inspirerend beeld en het zou wel heel vreemd zijn als je daar veel plezier aan beleeft.

Uit Schrijven Magazine Plus

Maar effectieve boekmarketing is niets anders dan het opbouwen van een langdurige, liefdevolle relatie met mensen die geïnteresseerd zijn in jou of je boek en in het beste geval, in jou én je boek. En die echte fans van je worden en je boek kopen als het verschijnt. Of die andere mensen ervan overtuigen om jouw boek te kopen en voor jou en je boek in de benen komen als je daar om vraagt.
Zet die mensen samen in een grote ruimte en zie: je auteursplatform.

Goede boekmarketing is dus altijd gericht op het vergroten en verstevigen van je auteursplatform.
Als je zo naar boekmarketing kijkt wordt het leuk: een grote flirt met mensen die geintresseerd zijn in jou en je boek. Daar is niet zoveel moeilijks aan maar het kost alleen wel tijd en energie.

Je nieuwe liefdes moeten je kunnen vinden en bij je kunnen aanhaken.
Daar heb je een goed plan voor nodig.

En dat is heel wat anders dan een verzameling van losse acties die je ad-hoc bedenkt nadat je je manuscript naar de drukker hebt gestuurd en je jezelf in wat loze uurtjes afvraagt hoe je je boek aan de man en de vrouw moet krijgen.

Zó vind je fans

Een ministappenplan voor het vinden van een grote groep nieuwe potentiële fans tref je hieronder aan. Begin met deze tips op het moment dat je besluit een boek te schrijven. Of begin er nu onmiddellijk aan als je al aan het schrijven bent. Nu is altijd beter dan morgen.

  1. Zoek je potentiële lezers op. In real life en op internet. Als je op tijd begint met het zoeken van je publiek, hoef je het in eerste instantie helemaal niet uit jezelf over je boek te hebben. In een later stadium (je probeert er nu achter te komen of je op de juiste plek aan het zoeken bent) kun je altijd nog over je boek vertellen. Uiteindelijk laten de meeste mensen meestal niet direct op een first date het achterste van hun tong zien.
  2. Is het gesprek leuk genoeg? Vraag dan of je iemand mag opnemen in je emaillijst en vraag of het ok is als je hem of haar informeert over de vorderingen met je boek.
  3. Zoek op internet en in tijdschriften, vakbladen en andere hardcopy media welke boekbloggers, boekvloggers, recensenten, journalisten en andere mensen een grote groep volgers hebben en die door hun volgers als expert op een bepaald gebied gezien worden. Ga deze mensen volgen.
  4. Expertboek aan het schrijven? Zoek dan naar de vakverenigingen binnen jouw vakgebied. Als ze een online platform hebben is de kans groot dat je daar zonder al te veel moeite een artikel gepubliceerd kan krijgen. Online platforms hebben een grote behoefte aan verse content. En als je hen daarmee kunt helpen is dat een win–winsituatie.
  5. De mensen die op je emaillijst terecht komen willen je aandacht. Ze hebben zich niet voor niets ingeschreven en zijn op z’n minst nieuwsgierig naar je boek en naar jou. Geef wat ze van je verwachten: aandacht en het beste van jezelf. Niet dagelijks, maar met enige regelmaat. Zet stukjes uit je boek, passages waar je mee worstelt, dilemma’s die je slapeloze nachten bezorgen in je nieuwsbrief. Daarmee breng je je boek en jezelf als auteur tot leven.
  6. Help waar je kunt en geef altijd antwoord op vragen die zij aan je stellen.
  7. Neem hen gedoseerd mee in je schrijfproces zodat ze jou niet vergeten en je dus on top of their minds blijft.
  8. Blijf bouwen aan je platform: vindt nieuwe liefdes en wordt gevonden door nieuwe liefdes op internet en in real life.
  9. Heb geen haast. Overnight succes takes time: ongeveer 9 maanden staan ervoor. Dat zijn 270 dagen. En dat is het juiste moment om je boek groots te lanceren.


21 dagen lang een volstrekt willekeurige greep uit mijn 365 dagen boekenboosttips gratis in je inbox ontvangen?

Hier kun je je inschrijven

Dit is deel 1 van een serie blogs over boekmarketing. De komende 10 weken lees je om de week een nieuwe, leerzame blog van Denise Hulst op Schijven Online.

Over de auteur

Denise Hulst is auteur, auteurscoach en ondernemer.
In 1997 startte zij haar eigen trainingsbureau en werd een jaar later gevraagd door een grote uitgever om een boek te schrijven over haar vakgebied.
Dat was het begin van een succesvolle ondernemers - en auteurs carrière. 
Sinds de verschijning van haar eerste boek in 2000, zijn er nog 10 boeken van haar verschenen bij grote uitgevers (Unieboek-Spectrum, Ten Have), waaronder enkele best - en eversellers..

Dossier