Afbeelding
Pexels
Pexels
Steeds meer lezers nemen de moeite om hun leeservaringen te delen, als recensie bij het boek in de online boekhandel. Wat voor waarde hebben lezersrecensies? En wat kun je ermee als schrijver?
Je kunt nog zoveel moeite steken in een wervende flaptekst, geïnteresseerden scrollen in de online boekhandel vaak snel door naar de reacties bij je boek. Wat vinden andere lezers ervan? De mening van anderen kan de verkoop van je boek dus direct stimuleren.
Wat is er nu leuker dan door totaal onbekende lezers de hemel in geprezen te worden? Een recensie kan je dag maken! Natuurlijk zal niet iedereen positief zijn, maar beschouw ook de minder positieve reacties als waardevol: ze leveren je directe feedback. Niet alle kritiek is even waardevol – het blijft tenslotte een persoonlijke mening – maar soms wijst een lezer je net op iets waar je zelf nog niet aan had gedacht.
Is er een leuke lezersrecensie geplaatst bij je boek? Vertel het aan iedereen die het weten wil. Deel het op je Facebookpagina en zet het op Twitter en LinkedIn.
Een boek met veel reacties is veelgelezen en veelbesproken. Kopers kiezen sneller een boek waar iedereen het over heeft en zijn bovendien sneller geneigd er ook zelf een recensie van te plaatsen. Stimuleer dit dus, vooral in het begin. Vraag bijvoorbeeld iedereen aan wie je jouw boek geeft er online iets over te schrijven. Er zijn ook bedrijven die tegen betaling je boek recenseren en een reactie plaatsen. Dat is prima, zolang de recensent maar zijn eigen mening plaatst natuurlijk.
Het grote nadeel van lezersrecensies is dat lezers bij te veel jubelverhalen gaan twijfelen aan de echtheid ervan: heb je die misschien allemaal zelf geplaatst? Vraag daarom iedereen om eerlijk zijn mening te delen en ook mindere punten te benoemen. Wees niet bang voor kritiek en trek het je vooral niet persoonlijk aan. Juist een evenwicht in die plus- en minpunten maakt het een geloofwaardig en waardevol geheel.
Als een lezer je boek onterecht neersabelt of er onwaarheden over verkondigt, heb je als schrijver de neiging je te verdedigen en een tegenreactie te schrijven. Niet doen. De meeste lezers kunnen reacties heel goed op waarde schatten. Zijn er onterecht schadelijke teksten over je boek gepubliceerd? Vraag dan iemand anders om er een reactie bij te plaatsen waarin hij de kritiek inhoudelijk weerlegt.
Boekenblogs zijn erg populair en dragen zeker bij aan de promotie en verkoop van je boek. In ruil voor een gratis exemplaar willen heel wat bloggers graag je boek beoordelen en erover schrijven. Juist omdat ze dit op persoonlijke titel doen, is de geloofwaardigheid groter dan bij een gemiddelde lezersrecensie. Zo’n blog levert je bovendien weer extra online publiciteit op.
Die blijft onverminderd groot, want boekrecensenten bij kwaliteitsmedia zullen uiteindelijk de meeste lezers overtuigen. Zo’n bespreking brengt je boek onder de aandacht van een groot aantal potentiële lezers en geeft je boek direct meer aanzien.
TIP: Ben je zelf enthousiast over een boek? Help andere schrijvers en plaats zelf ook eens een lezersrecensie.
Door Suzanna van der Laan
Suzanna van der Laan is uitgeefexpert en mede-eigenaar van BoekenBusiness. BoekenBusiness is een samenwerking van drie boekprofessionals. Ze zetten hun kennis in om ondernemers en professionals te helpen bij het schrijven, uitgeven en promoten van hun boek. Met blogs, webinars, masterclasses, coaching en professionele dienstverlening. Meer over BoekenBusiness vind je hier.
Dit nummer niet missen? Neem vóór 24 januari 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!
Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.
Topauteur Herman Koch geeft naar aanleiding van het verschijnen van zijn nieuwe boek advies aan jonge schrijvers. Meld je aan!
Ervaren redacteur Maria Genova deed voor Schrijven Online meer dan dertig manuscriptbeoordelingen. Lees haar tips in het komende nummer!
Mariken Heitman geeft tips! Meld je aan en ontvang dit nummer.