Afbeelding

Zal Amazon met kop en schouders boven traditionele uitgevers uitkomen? Beeld - Wikipedia Commons

Amazon verwijdert lezerrecensies

Amazon heeft boekrecensies verwijderd wegens het sockpuppet schandaal.Volgens veel auteurs die recensies schrijven op Amazon zijn er talloze boekrecensies verdwenen op de online verkoopgigant. De recensies zijn vermoedelijk verwijderd omdat Amazon vreest dat auteurs hun eigen boeken recenseren.

Onlangs werd bekend dat een auteur lovende recensies op zijn eigen boeken schreef op Amazon onder pseudoniem, en vanuit deze naam ook negatieve recensies schreef bij zijn concurrenten. Hoewel dit natuurlijk vaker gebeurt, heeft het voor veel oproer in de boeken- en lezersmarkt gezorgd. Het wordt inmiddels het ‘sockpuppet’ schandaal genoemd.

Om een herhaling van het schandaal te voorkomen heeft Amazon nu schijnbaar besloten veel strenger op te treden tegen recensies geschreven door andere auteurs. Toen de auteurs van de verwijderde recensies, waaronder Joe Konrath en Steve Weddle, informatie opvroegen bij Amazon over de verwijdering, werden zijn gewezen op nieuwe algemene voorwaarden van de site. Daarin staat aangegeven dat ‘uitingen door of over een persoon of bedrijf met een financiële interesse in het product of een direct concurrerend product (inclusief recensies door uitgevers, ontwikkelaars of een derde partij die het product verkoopt)’ niet toegestaan zijn.

Gebruikers van Amazon hebben inmiddels laten weten dat ze de actie van het bedrijf niet kunnen waarderen. ‘Amazon laat negatieve recensies toe van mensen die het boek niet gelezen hebben, maar verwijdert positieve recensies van mensen die er oprecht van genoten hebben,’ aldus Konrath in een brief naar Amazon.

Amazon heeft nog niet gereageerd op een aanvraag vanuit The Guardian om commentaar op de zaak te geven.

Bron

www.guardian.co.uk/books/2012/nov/05/amazon-removes-book-reviews