Afbeelding
Lisa via Pexels
Lisa via Pexels
Wat is het doel van jouw boek? Wil je vooral heel veel boeken verkopen, of hoop je meer klanten of sprekersklussen te krijgen met je boek? Wat je ook wil bereiken, een goede titel, een sterkte flaptekst en een ijzersterk coverontwerp zijn een eerste vereiste.
Weet je nog wanneer je voor het laatst op zoek was naar een nieuw boek? Of dat nou een marketingboek was, literatuur of een lekkere weglezer voor het slapengaan, het eerste waar je naar keek was het ontwerp van de cover.
De cover werkt als mini-banner voor je boek. In de fysieke boekwinkels is je volledige boek zelfs zijn eigen banner, want dan speelt ook de kleur van het papier en het volledige omslag een rol. Maar als de cover niet in het oog springt, loop je straal aan een boek voorbij. Je ziet het niet eens en hebt alleen oog voor de boeken waarvan de covers je wel aanspreken.
Nu denk je misschien dat er een geheime formule is voor een winnend coverontwerp, maar die is er helaas niet. Ook de kleur van een boek doet er eigenlijk niet zoveel toe. Tot op bepaalde hoogte dan, want een boek over voetbal of auto’s is nooit roze en een boek over baby’s zelden zwart.
Toch voert het te ver om je hiervoor te verdiepen in de kleurenleer. Ja, zakelijke boeken zijn vaak betrouwbaar blauw, en rood staat voor energie en kracht. Maar die symboliek geldt alleen voor onze westerse wereld en doet er voor je boek zelden toe.
Het enige wat van belang is, is het genre van je boek. Geldt binnen dat genre een bepaalde beeldtaal en zie je daar steeds dezelfde kleuren terug? Dan is het verstandig om daarin mee te gaan. Niet om de symboliek, maar om het potentiële lezers makkelijk te maken. Het zegt in een honderdste van een seconde: ‘Dit is zo’n soort boek. Hou je daarvan? Dan is dit een goede keus voor jou.’
Ook de titel is van belang, want spreekt een boek je uit de verte aan, dan loop je ernaartoe en pak je het op. Het eerste waar je dan naar kijkt is de titel. Online is de titel soms zelfs het enige wat je van een boek ziet, bijvoorbeeld als het ergens genoemd wordt met een linkje erachter. Zegt de titel je niets, dan klik je niet door. Spreekt hij je aan, dan ben je een stap verder in het koopproces.
Ga je een titel bedenken voor een businessboek, dan is het een goed idee om je te verdiepen in copywriting: schrijven met het doel om mensen ergens toe te bewegen. Dat is wat je wil, je schrijft je boek per slot van rekening niet voor niets. De titel moet in dat geval duidelijk vertellen waar het boek over gaat, maar ook voor wie het boek bedoeld is en waarom iemand het zou moeten lezen.
Blijkt uit de titel ook nog waarin dit boek zich onderscheidt van de rest, dan scoor je bonuspunten, want voor zakelijke en informatieve boeken geldt dat duidelijkheid boven alles gaat.
Schrijf je een roman of ander fictieboek, dan laat je die duidelijkheid waarschijnlijk liever varen. Dan kies je eerder voor een titel die nieuwsgierig maakt, iets poëtisch, of iets wat de sfeer van het boek weergeeft. Wat echter voor alle genres geldt is dat de titel moet aansluiten bij de inhoud van het boek.
Of je nou een zakelijk boek schrijft of niet, de flaptekst is je laatste kans om de voorzet in het doel te schieten. Een voorbijganger heeft je boek al opgepakt of op de link geklikt, en wil nu meer weten van je boek. Nu is het aan jou om ervoor te zorgen dat je boek in het winkelmandje belandt.
Hoewel de ruimte beperkt is en de tekst dus kort en bondig moet zijn, is dit jouw one minute of fame. In een goede flaptekst spreek je je doelgroep aan op dezelfde toon als in de rest van je boek. Vertel waar je boek over gaat, doe een belofte, en zorg dat die wordt waargemaakt. Er zijn duizenden boeken om te lezen, dus vertel in de flaptekst precies waarom lezers nou net jouw boek moeten kiezen.
Meer lezen? In Het Bestsellerboek vertellen Charlotte Meindersma en Hanneke de Wit je precies wanneer een boek een bestseller is, en hoe je van jouw businessboek een bestseller maakt. Met interviews met Monique Bransen van uitgever Haystack, en met bestsellerauteurs Jos Burgers, Bart van den Belt, Elke Wiss, Robin Stevens en Cynthia Schultz.
Abonnees profiteren van extra voordelen.
Door ervaren, professionele redacteuren. Goed én betaalbaar!
Elk nummer een nieuw schrijfthema.
55% korting voor abonnees van Schrijven Magazine!