Afbeelding
Michael Morse via Pexels
Michael Morse via Pexels
Voor ieder project hebben we tegenwoordig een ‘executive summary’: een korte samenvatting die een belangstellende binnen een minuut vertelt waar het over gaat - en die hen zo mogelijk zelfs overhaalt mee te doen of het project te sponsoren. Voor ons boek denken we daar vaak niet aan, of pas veel te laat. Dit artikel legt uit waarom een ‘elevator pitch’ voor je boek juist éxtra belangrijk is, en hoe je hem maakt…
Stel je voor. Je staat in een lift, de deuren gaan dicht en wie staat er ineens naast je? Precies die persoon die jij graag wilde ontmoeten! Of het nu een uitgever is, een politicus, de allerhoogste baas van het bedrijf dat jij op het oog hebt, een rijke geldschieter of wie dan ook. Deze persoon kan helpen jouw droom waar te maken! Nu komt het erop aan om in één minuut je verhaal zodanig te vertellen dat de ander nog even geïnteresseerd blijft staan als de liftdeuren weer opengaan, of om je visitekaartje vraagt.
Een goede elevator pitch is een goede, korte, boeiende samenvatting van je verhaal. Hij duurt maximaal zestig seconden en bevat:
• Wie je bent
• Wat je doet
• Waarom dit een goed idee is
• Wat je van je luisteraar verwacht
Veel schrijvers, ondernemers en zelfs bedrijven denken dat ze hun verhaal al overtuigend, kort en krachtig kunnen vertellen, maar als het erop aankomt, blijkt het toch vaak niet goed genoeg.
Zodra je tegen iemand vertelt dat je een boek aan het schrijven bent, volgt gegarandeerd de vraag: waar gaat je boek eigenlijk over? Als je antwoord te lang of te vaag is, verliest de luisteraar snel zijn aandacht. Ook als je een uitgever, sponsor of expert wilt benaderen, is het belangrijk om in een paar zinnen de essentie van je boek te vangen.
Onderstaande formule kan je helpen met je non-fictie boek:
“Ik help _______________(doelgroep), om te________________________zijn/doen/hebben (de waarde die je ze geeft), zodat ze ______________________________(het resultaat dat ze ECHT willen).“
Een relatietherapeut zou haar boek gericht op ouders bijvoorbeeld zo kunnen beschrijven:
“Ik help getrouwde stellen met kinderen om de passie terug te brengen in hun huwelijk, zodat ze zich gezien en gewaardeerd voelen in hun relatie.”
Een van de schrijvers die ik coach heeft samen met haar man het bedrijf ‘Catamaran Guru’ en schrijft daar nu een boek over. Samen ontwikkelden we deze elevator pitch voor haar boek (die ze nu ook voor haar bedrijf kan gebruiken):
“We helpen stellen die een boot willen kopen en de wereld rond willen zeilen, om te begrijpen wat deze levensstijl werkelijk inhoudt en om de beste boot voor hun doel te kopen, zodat ze daadwerkelijk kunnen genieten van hun avontuur.”
Je hebt maar één kans om een eerste indruk te maken bij je (potentiële) lezers en dat is de achterflap van je boek. Dat is namelijk het eerste dat bezoekers aan een fysieke boekwinkel bekijken. Ook online is dat het geval: de ‘blurb’ (het stukje tekst dat op Bol.com en andere online boekshops jouw boek beschrijft) is de tekst van je achterflap.
Kortom: je achterflap is jouw marketingmateriaal en de belofte aan jouw lezers. Je kunt er je boek-idee mee testen, feedback vragen, een uitgever mee benaderen en zelfs je boek al in de voorverkoop doen. Je achterflap biedt je ook de structuur voor jouw schrijfproces. Wacht er dus niet mee tot je boek al klaar is, maar maak nu meteen de elevator pitch voor je boek en schrijf dan je achterflap.
Lees ook: Vijf dingen die je nog niet wist over je achterflap
Esther Jacobs is internationaal spreker, auteur van 30 boeken (o.a. ‘Zo schrijf je een boek!’) en organisator van schrijfweken op exotische plekken. Je kunt bij haar terecht voor online coaching, workshops, een Schrijvers Mastermind of manuscriptbeoordelingen.
Esther wordt ook wel de ‘No-Excuses Lady’ genoemd omdat ze voor alles een onconventionele oplossing vindt. Zo ook voor het schrijven van een boek. Haar Reverse Writing methode daagt je uit om met je achterflap te beginnen en al promotie voor je boek te maken terwijl je nog aan het schrijven bent.
Geen idee waar te beginnen? Download Esther’s 10 ideeën voor een succesvol non-fictie boek.
Ervaren redacteur Maria Genova deed voor Schrijven Online meer dan dertig manuscriptbeoordelingen. Lees haar tips in het komende nummer!
Mariken Heitman geeft tips! Meld je aan en ontvang dit nummer.
Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.
Topauteur Herman Koch geeft naar aanleiding van het verschijnen van zijn nieuwe boek advies aan jonge schrijvers. Meld je aan!
Dit nummer niet missen? Neem vóór 24 januari 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!