Afbeelding
Bron: Pixabay
Bron: Pixabay
‘Heel’, ‘plotseling’, ‘namelijk’, ‘eigenlijk’ en ‘maar’ zijn woorden die gemiddeld vaak voorkomen in verhalen en die ook nog eens overbodig zijn. Leuk en aardig, denk je misschien. Maar wat als je erachter wilt komen of jij een heel ander stopwoordje hebt? Deze tool geeft je het antwoord.
De algemene lijsten met veelvoorkomende woorden in verhalen kunnen handig zijn. Handig, omdat je zo overbodige woorden in je tekst kunt schrappen. Maar het zou natuurlijk nóg idealer zijn om zelf je geschreven stukken voor publicatie door een analyse te halen.
Zodra je denkt dat een verhaal af is, sla het dan eerst op. Kopieer vervolgens de gehele tekst en surf naar www.woordentellen.be. of klik hier voor de tool. Heb je dat gedaan? Plak de tekst in het vak onder de kop ‘Plak hier je tekst’ en klik op de knop ‘calculate number of words and word-frequency’.
Als het goed is, rolt er nu een lijstje uit met de woorden die het meest in jouw stuk voorkomen én geeft het aan hoe vaak je die woorden hebt gebruikt. Hoe tof! Wellicht zie je nu dat je een bepaald woord twintig keer hebt gebruikt en kun je voor de helft van die keren een synoniem verzinnen.
Zo, nu je dit hebt ontdekt, kun je weer aan de slag!
Door: Deborah de Meijer
Mariken Heitman geeft tips! Meld je aan en ontvang dit nummer.
Topauteur Herman Koch geeft naar aanleiding van het verschijnen van zijn nieuwe boek advies aan jonge schrijvers. Meld je aan!
Dit nummer niet missen? Neem vóór 24 januari 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!
Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.
Ervaren redacteur Maria Genova deed voor Schrijven Online meer dan dertig manuscriptbeoordelingen. Lees haar tips in het komende nummer!