Afbeelding

9 onmisbare tips voor fictieschrijvers

Foto: Pexels

Deze tools voor schrijvers maken het leven makkelijker

Als schrijver heb je eigenlijk weinig nodig: met een pen en papier kun jij al uit de voeten. Toch wil je het werk zo makkelijk mogelijk maken. Verhalen schrijven is al ingewikkeld genoeg. Met deze tools krijg je het verhaal sneller op papier.


Gebruik een dictafoon 

Net voor je in slaap valt komt er nog een goed idee in je op: een verrassende plottwist, een stukje dialoog of een nieuw personage. Dan moet je weer de lamp aandoen en op zoek gaan naar een notitieboek. Wanneer je terug het bed in stapt, ben je weer klaarwakker. Herkenbaar? Een dictafoon naast het bed biedt dan een goed uitkomst. Grijp hem met het licht uit en neem je idee op. In de ochtend kan je het idee rustig terugluisteren en uitwerken. 

Maak notities overzichtelijk

Er zijn tal van notitieapps voor op je telefoon. Maar hoe houd je al je notities inzichtelijk? Gebruikt de app Evernote. Maak lijstjes met de app Todoist zodat je overzicht blijft houden in je verhaal. Schrijf je je notities toch liever op? Dan is een Correctbook iets voor jou! Het uitwisbare schrift is makkelijk om snelle notities of to do-lijstjes te maken die je uit kan wissen als je ze niet meer nodig hebt. Heb je de notities nog wel nodig? Dan kun je ze simpel opslaan met de app. 

Verbeter je tweede versie

Je tekst verbeteren in een tweede versie van je verhaal is erg belangrijk en het helpt om erachter te komen wat je zwake punten zijn. Gelukkig zijn er op het internet allerlei tools te vinden! Met de tool Countwordsworth zie je meteen hoeveel woorden je gemiddeld per zin gebruikt.  De zinslengte zegt veel over de leesbaarheid van je verhaal. Ook zijn er vast en zeker woorden die je regelmatig gebruikt. Misschien iets té vaak? Met de Wordcounter kom je erachter wat jouw stopwoordjes zijn en krijg je een lijstje waarin woorden als ‘ook’ en ‘veel’ zullen verschijnen. Nog een leuke tool: Stylene. De website is ontwikkeld door de universiteit van Antwerpen en analyseert jouw tekst. Plak een stuk tekst erin en je krijgt antwoorden. Wat voor tekstsoort is het? Is je tekst meer mannelijk of vrouwelijk en op welke Nederlandse of Vlaamse schrijver lijkt jouw schrijfstijl het meeste? 

Prikbord Trello

De gratis website Trello wordt door bedrijven gebruikt om overzicht te houden in projecten, maar jij kan je verhaal met Trello inzichtelijk maken. Het digitale prikbord richt je dan precies in zoals jij het fijn vindt. Maak ‘kaarten’ aan die overeenkomen met de scènes van je boek en schuif ze heen en weer om te zien hoe het verhaal werkt in een andere volgorde. Begin eens bij het einde, wat gebeurt er dan? 

Online Van Dale woordenboek

Tegenwoordig hoef je niet meer op te staan om de Dikke Van Dale uit de kast te pakken. De online-versie geeft meteen antwoord op al je taalvragen. Met een abonnement op Schrijven Magazine leer je niet alleen over alle aspecten van het schrijven. Je krijgt ook een jaar lang toegang tot de online Van Dale!