Afbeelding

sinterklaas

Pixabay

Deze 3 blunders in een sinterklaasgedicht maak je nooit meer

Afgelopen zaterdag kwam Sinterklaas weer in het land, en dat betekent  pepernoten, cadeautjes en gezelligheid. Ook op pakjesavond waar iedereen hun dichtkunst kan uitoefenen op de sinterklaasgedichtjes. Maar hoe schrijf je nou een goed sinterklaasgedicht? Vermijd in ieder geval de volgende blunders in je sinterklaasgedichten, dat is de eerste stap naar een geslaagde pakjesavond.

1. Dicht met nuance

Een beetje plagen is leuk, maar je wilt je lievelingstante natuurlijk niet voor het hoofd stoten. Opmerkingen als ‘elk pondje gaat door het mondje’ zijn daarom niet verstandig. Doordat gedichten ondertekend worden met ‘Rijmpiet’ of ‘Sinterklaas’ kan het verleidelijk zijn om te zeggen wat je op je hart hebt. Maar juist die anonimiteit is een gevaar en zorgt dat je makkelijker over de grens gaat.

In het verlengde daarvan nog een advies: vecht familievetes niet uit via een sinterklaasgedicht. Natuurlijk mag een gedicht best een beetje prikken, maar het mag geen uitlaatklep zijn voor opgekropte frustraties over dat irritante neefje/ die bemoeizuchtige oom of een opdringerige tante.

2. Maak het gedicht niet té persoonlijk 

Aan de andere kant is een kant-en-klaar gedicht van het internet natuurlijk uit den boze. Dat laat zien dat je geen moeite hebt gedaan voor de persoon voor wie het gedicht is, waardoor diegene zich weer gepasseerd kan voelen. Een sinterklaasgedicht lijkt misschien een onschuldig rijmpje, maar wanneer de nuance ontbreekt kan het voor vervelende situaties zorgen.

3. Vind de juiste toon

Ook als je een gedicht ontvangt vergt dat enige zelfbeheersing. Weleens meegemaakt dat je urenlang hebt zitten broeden op een fantastisch gedicht, en de persoon in kwestie dit op belabberde toon voordraagt? Zo komt je werk totaal niet tot zijn recht. Als je een gedicht ontvangt, neem dan ook de tijd om het op duidelijke toon voor te dragen. Ook als wat erin staat je niet echt kan bekoren, is het onbeleefd om het harde werken van de dichter in kwestie teniet te doen met onverstaanbaar gebrabbel.

Heeft ‘jouw’ dichter dit artikel niet gelezen en ben je zwaar beledigd door het gedicht? Laat het niet al te hard merken en houd de sfeer positief. Het fijne van pakjesavond is dat er elk jaar weer een nieuwe kans is om de dichter in kwestie terug te pakken.

Foto: Shutterstock