Lees Schrijven Magazine al voor € 21,50.
5 tips om personagenamen te kiezen
Als de titel voor je boek al moeilijk is om te verzinnen, dan is het verzinnen van namen voor jouw personages dat al helemaal. Lees deze tips om te voorkomen dat je een verkeerde of zelfs ongepaste naam kiest.
Zoek uit wat een naam betekent
Natuurlijk kun je een personage een simpele en herkenbare naam geven, zoals Peter, Suzanne of Karin, maar veel auteurs kiezen auteurs voor een naam die een betekenis met zich meedraagt. Hoe je het ook doet, het is altijd verstandig om uit te zoeken wat een naam betekent, al is het alleen maar zodat de naam niet contrasteert met het karakter van het personage.
Goede websites hiervoor zijn bijvoorbeeld Behindthename.com, Meaning-of-names.com en JongensenMeisjenamen.nl.
Kies de juiste naam voor de juiste tijd
Schrijven in de middeleeuwen, oudheid of zelfs prehistorie spreekt veel auteurs aan, maar er komt meer bij kijken dan alleen het idee. Alle details moeten kloppen, zo ook de namen van de personages. Schrijf je bijvoorbeeld een verhaal dat afspeelt in Nederland in de periode van 1000-1200, dan kun je jouw personage beter niet Jens noemen. Dat is namelijk een Scandinavische naam. Een betere keuze zou Johan of Joop zijn, tenzij het personage om verhaaltechnische redenen een ‘vreemde’ naam moet hebben.
Er zijn veel websites waarop namen uit dergelijke periodes verzameld staan. Kijk bijvoorbeeld eens op deze website voor middeleeuwse namen.
Gebruik alliteratie en wissel lettergrepen af
Wil je dat de lezer net iets beter dat ene personage onthoudt, geef hem/haar dan een voor- en achternaam met dezelfde beginletter. Denk bijvoorbeeld aan de naam Peter Post of Severus Sneep (Harry Potter). Dit heet alliteratie, ook wel letterrijm, en wordt ook vaak bij beschrijvingen en in gedichten gebruikt om een beschrijving mooier en duidelijker te maken.
Breng ook variatie aan in de namen in je boek. Dit leest niet alleen beter, maar zorgt er ook voor dat je verwarring bij de lezer voorkomt. Wissel daarom af met lettergrepen, met klemtoon en met klank (gebruik bijvoorbeeld niet de namen Bert en Bart in hetzelfde verhaal).
Check de naam
Heb je de perfecte naam gevonden, maak dan eerst een zoekopdracht met die naam. Het zal niet de eerste keer zijn dat een schrijver een naam kiest, die vervolgens een belediging blijkt te zijn in een andere taal. Ook is het verstandig om te checken of de naam veelvoorkomend is. Zo kun je jouw antagonist beter niet Piet Janssen noemen, want daar lopen er sowieso een aantal van rond in Nederland. Dit is echter lang niet altijd te voorkomen, dus wurm jezelf niet in een rare positie om de meest originele naam ooit te bedenken.
Zeg de naam hardop
Net zoals tijdens het herschrijven van een verhaal is hardop voorlezen een uitstekende methode om te horen of een naam past bij jouw personage. Bovendien, als jouw verhaal een audioboek wordt, wil je wel dat ze goed uit te spreken zijn.
Lees ook dit artikel voor meer tips om jouw personage de juiste naam te geven.
Mariken Heitman geeft tips! Meld je aan en ontvang dit nummer.
Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.
Ervaren redacteur Maria Genova deed voor Schrijven Online meer dan dertig manuscriptbeoordelingen. Lees haar tips in het komende nummer!
Dit nummer niet missen? Neem vóór 24 januari 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!
Topauteur Herman Koch geeft naar aanleiding van het verschijnen van zijn nieuwe boek advies aan jonge schrijvers. Meld je aan!