Afbeelding
Pixabay
Pixabay
Pakjesavond. De avond van 5 december, waarop cadeautjes ter gelegenheid van Sinterklaas worden uitgepakt en surprises vergezeld van sinterklaasgedichten worden uitgewisseld. Een mooie kans om je schrijverschap en dichttalent op de proef te stellen. Want wat is pakjesavond zonder een sinterklaasgedicht? Wij hebben vier tips voor het schrijven van een sinterklaasgedicht uiteengezet.
Een welbekende traditie is als een sinterklaasgedicht zorgt voor flink wat clichés (de sint zat te denken, wat hij jou dit jaar zou schenken) die je maar beter kan vermijden. Om origineel te blijven kan je het beste zo persoonlijk mogelijk blijven. Denk hierbij aan zijn of haar interesses, hobby’s, beroep, studie of persoonlijke trekjes. Je kunt in het gedicht ook inspelen op het cadeau dat je voor hem of haar hebt gekocht. Houdt iemand bijvoorbeeld van voetbal en heb je als cadeautje keepershandschoenen gekocht? Gebruik het in je gedicht. Houdt het alleen wel netjes. Spitse en ietwat beschamende anekdotes zijn om te lachen, maar een gemene sneer maakt het gedicht minder grappig. Het moet wel gezellig blijven!
Of je nu een echte kunstenaar der Nederlandse taal bent of niet, rijmwoorden zijn soms eenmaal lastig te verzinnen. Toch kun je op de meeste Nederlandse woorden wel rijmen. Loop je vast, aarzel dan niet om een online rijmwoordenboek te gebruiken. Geeft deze geen resultaat? Kies dan woorden die bijna rijmen, of breek een zin fonetisch af. Het hoeft niet perfect te passen.
De meeste sinterklaasgedichten zijn geschreven in het klassieke AABB-rijmschema. Dit betekent dat de tweede zin steeds eindigt met een woord dat rijmt op het laatste woord van de eerste zin. Bijvoorbeeld: De sint was lang naar een cadeau voor jou op zoek. Je bent een zoetekauw, dus dacht hij algauw aan koek. (A.A). Maar welke koek dan, dacht de oude baas. Ja ik weet het, een groot brok speculaas (B.B). Dit is een makkelijk en vertrouwd schema, maar als je eens een keer iets anders wil, kun je ook kiezen voor ABAB (spreekt voor zich) of AABBA. Wees creatief!
Misschien hebben jullie wel een leuk grapje, gezamenlijke blunder of een bizar verhaal op vakantie waar iedereen om kan lachen. Verwerk het. Zorg ervoor dat de hele familie of vriendengroep mee kan lachen, en schrijf het gedicht op een manier die fijn is om voor te lezen. Zo voorkom je dat iemand je oh zo leuke gedicht hakkelend voorleest.
Zit je dit jaar met lijm aan je handen aan een grootste surprise te werken, moet je halsoverkop naar de slager voor een gourmet vleespakket of heb je gewoon simpelweg geen tijd voor het maken van een gedicht? Dan kun je altijd nog gebruik maken van de sinterklaasgedichten generator. De rijmpieten doen het werk, en jij kunt je focussen op de papier-maché, de cadeautjes en het gourmetten!
Foto: Pixabay
Door ervaren, professionele redacteuren. Goed én betaalbaar!
Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.
Abonnees profiteren van extra voordelen.
Elk nummer een nieuw schrijfthema.
55% korting voor abonnees van Schrijven Magazine!