Afbeelding

donker

Pixabay

4 tips om de donkere dagen door te komen

Het is midden november, en dat betekent dat we tot aan de feestdagen nog een hoop donkere, grauwe en regenachtige dagen voor de boeg hebben. Het is even doorbijten en met een regenjas en handschoenen door het gure herfstweer fietsen. Een goede afleiding voor de donkere dagen is schrijven. Maar hoe gebruik je schrijven om door deze dagen heen te komen? Wij zetten het in 4 tips uiteen.

1. Schrijf met muziek

Vergeet de kalme klanken van Chopin en breng de zon in je schrijfkamer met zomerse muziek. Positieve muziek (die in dit geval wordt geassocieerd met warm weer) draagt bij aan een goed humeur en een heleboel inspiratie, en je vergeet even dat buiten een forse herfstwind raast. Wie weet schrijf je wel een eilandroman onder de begeleiding van lome Cubaanse gitaarmuziek, of krabbel je pagina’s met inspiratie vol terwijl je mee-neuriet op de melodie van Summer Holiday. Niet iedereen houdt echter van muziek als begeleiding onder het schrijven, dus deze tip is alleen voor diegenen die van muziek onder het schrijven houden.

2. Schrijf met licht

Het is algemeen bekend dat zonlicht positieve invloed heeft op je humeur. Helaas staan november en december niet bepaald bekend om hun vele zonuren. Het is wel belangrijk om met genoeg licht te schrijven. Ga niet in een koude en donkere kamer zitten schrijven, maar doe gezellig alle lampen aan, draai de kachel op de hoge stand en steek wat kaarsen aan. Schrijven in een warme en belichte huiskamer gaat immers een stuk beter.

3. Schrijf over vakantie

Heb je goede herinneringen aan de strandvakantie aan de Côte d’Azur, de trip door het zonnige Amerikaanse Zuiden of het relaxen in een hangmat in de achtertuin? Schrijf erover. Door het ophalen van zomerse en zorgeloze herinneringen, waan je jezelf zo weer terug in de heerlijke zomerzon. Dit is bovendien een goede methode om inspiratie op te doen. De plekken die je bezocht hebt, de mensen die je ontmoet hebt en de cultuur die je ervaren hebt, bieden meer dan genoeg stof voor een leuk (vakantie)verhaal of gedicht.

Er zijn diverse schrijvers die inspiratie hebben gehaald uit hun reizen en vakanties. Hunter Thompson ging bijvoorbeeld naar het zonovergoten eiland Puerto Rico en deed hier inspiratie op voor zijn boek The rum diary. De Russische schrijver Vladimir Nabokov kreeg inspiratie voor Lolita toen hij vlinders aan het vangen was in de ruige woestijnstaten van het Amerikaanse Zuidwesten.

4. Maak de gure setting tot je inspiratie

Je kunt het gure weer ook ten voordele gebruiken. Het weer en décor leent zich voor melancholische dramaverhalen, thrillers en horrorverhalen. Een genre dat graag inspeelt op sombere en donkere settings is ‘Nordic noir’. Een Nordic noir boek speelt zich meestal af in een Scandinavisch land (bijvoorbeeld Zweden of IJsland), waar het donkere en sombere weer in de wintermaanden prevalent is. Zit je in deze herfstdagen dus tjokvol met inspiratie? Gebruik het, en wie weet schrijf je wel een verhaal over een moordmysterie in een afgelegen Deens dorp, terwijl buiten de regen tegen de ramen tikt en de wind tegen de kozijnen blaast.

Foto: Pixabay