Afbeelding

unsplash

6 tips om je productiviteit tijdens het schrijven in een hete zomer hoog te houden

Laten we heel eerlijk zijn, een hittegolf en productief werken gaan nu eenmaal niet samen. Een hete zomer leidt tot uitstelgedrag en concentratieverlies. We zoeken namelijk liever het terras dan onze tekst op. Je hoeft jezelf dat terrasje echt niet te ontzeggen, want met deze tips kun je de tijd die je kwijt bent aan schrijven in de hitte optimaal benutten.

Beste tijdstip om te werken in de zomer

Goede tip voor de doorgewinterde ochtend- of avondmensen. Je kunt ervoor kiezen om al vroeg in de ochtend te beginnen met schrijven, nog voor de zon fel aan de hemel staat. Aangezien de ochtend nog enigszins koel kan zijn, kun je deze tijd benutten om in de pen te klimmen. Hetzelfde geldt voor ’s avonds laat, als de zon al bijna onder is.

Kamer koel houden

Als je weet dat je een aantal uur je schrijfkamer niet gaat gebruiken, zorg dan dat deze even volledig doorgelucht kan worden. Een perfect moment om dit te doen is voordat je gaat slapen. De koelere nachtlucht kan de verhitte kamer weer iets frisser maken.

Douchen

Als je al zwetend gaat beginnen met schrijven, is de kans groot dat je na een kwartier uit je stoel drijft. Zorg daarom dat je verfrist begint met schrijven, door eerst een koude douche te nemen. Zo begin je in ieder geval verkwikt met schrijven. Daarnaast kun je al tijdens de douche ideeën opdoen voor je verhaal (geef toe: de beste ideeën komen vaak onder de douche).

Lichte kleding

Kom je net thuis in je kantoorkleding? Geen reden om die aan te houden. Bewaar je meest luchtige kledingstuk voor als je gaat schrijven. Ben je de teruggetrokken schrijver die zijn werk het liefst zonder iemand anders in de ruimte doet? Dan kunnen alle kledingstukken die je als overbodig ziet uit. Misschien niet onnodig om wel eerst te controleren of je kamerdeur op slot zit.

Pauzes nemen

Het heeft geen nut om jezelf te blijven pijnigen als de hitte naar je hoofd stijgt. Je kunt jezelf dwingen om tóch nog die extra pagina te schrijven, maar de kans is veel te groot dat je ellendige gemoedstoestand zich op het papier manifesteert. Neem gewoon die welverdiende pauze en duik even met je hoofd de koelkast in. Luister goed naar je lichaam, want schrijven moet natuurlijk wel leuk en gezond blijven.

Water drinken

Iedereen kent deze tip, maar we leven er te weinig naar. Daarom herhalen wij hem toch nog een keer. Zorg voor een fles water op je bureau, en zorg dat je koelkast gevuld is met genoeg flessen water zodat je op elk moment een nieuwe fles gekoeld water ter beschikking hebt. Drink elke dag minimaal twee liter water, zeker in een hete zomer.