De zomer komt eraan! Zo kies je een schrijfvakantie

Een schrijfvakantie is een goede manier om al het andere los te laten en je even volledig te concentreren op schrijven. De mogelijkheden zijn eindeloos. Stel jezelf daarom eerst deze vragen.

Hoe ver ben ik?

Als je net begint met schrijven, is het fijn als iemand je bij de hand neemt. Mijn eerste schrijfvakantie was verhalen schrijven bij La Colina in Spanje. De schrijfdocent bespreekt een stukje theorie, geeft een korte opdracht en aan het eind van de ochtend deel je de geschreven stukken met elkaar. Gaandeweg leer je ook hoe je feedback geeft op teksten van anderen.

Heb je al wat meer ervaring en werk je aan een eigen project, dan kun je beter kiezen voor een schrijfweek met minder vastomlijnde indeling, zoals Lekker Schrijven in Noord-Frankrijk, waar schrijfdocenten aanwezig zijn voor vragen of hulp, maar ieder ook lekker aan zijn eigen tekst kan werken. 

Hoe ver ga ik?

Maak de afweging tussen de reistijd en het 'even helemaal weg' gevoel. Schrijfvakanties worden op veel plaatsen in Nederland of over de grens georganiseerd. Elke andere omgeving kan voor inspiratie zorgen. Een verblijf in Letterdyfe House in Ierland brengt je vast op heel andere ideeën dan je dagelijkse omgeving. Maar wil je geen hele dag kwijt zijn aan reizen, of laat jouw budget dat niet toe, dan kun je binnen Nederland ook prima terecht. Bijvoorbeeld in de TalenTuin in Overijssel.

Hoeveel begeleiding wil ik?

Bedenk goed wat je wil doen tijdens een schrijfweek. Zoek je alleen rust, zonder alle afleidingen die thuis op de loer liggen, kies dan voor een schrijfretraite, zoals die van Il Bene bovenop een berg in Toscane.

Daar is ook de mogelijkheid voor een schrijfreis met individuele begeleiding. Dat kan een uitkomst zijn als je met een verhaal bent vastgelopen of hulp nodig hebt om op te starten.

Een derde variant is een week waarin je schrijfopdrachten krijgt. Zo'n week heeft intensieve begeleiding. Dit is een goede manier om een eigen stijl of favoriete genre te ontdekken.

Met bovengenoemde organisaties heb ik zelf goede ervaringen, maar kijk vooral verder. Begin bij het activiteitenoverzicht hier op SchrijvenOnline, zoek naar ervaringen van andere schrijvers en kijk wat het beste aansluit bij jouw wens. 

Door: Inge Hulsker

Inge Hulsker schrijft korte verhalen, waarvan er inmiddels twaalf in bundels gepubliceerd zijn. Zelf publiceerde zij het jeugdboek 'Het Verloren Volk'. Ze werkt momenteel aan een nieuw jeugdboek. Wil je haar website bezoeken? Klik hier

Techniek