Dit nummer niet missen? Neem vóór 15 november 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!
10 tips om (bijna) gratis je boek te promoten
Al schrijf je nog zo’n goed boek, zonder promotie wordt het niet verkocht. Gelukkig zijn er heel veel manieren om je boek onder de aandacht te brengen van je lezersdoelgroep. Met deze tien tips ben je alvast goed op weg.
1. Schrijf een persbericht en verspreid dat onder relevante media. Dat gaat tegenwoordig allemaal via e-mail. Al pikt maar één journalist het op, dan bereik je meteen een grote doelgroep. Zet altijd een nieuwsfeit in je persbericht, bijvoorbeeld de verschijningsdatum van je boek. Haak aan bij de actualiteit. Wie weet levert het een recensie op, of een uitnodiging voor een interview.
TIP: niet alleen je boek kan interessant zijn voor een medium, maar ook (het verhaal van) de schrijver erachter.
2. Maak een opvallende boektrailer en plaats die op YouTube. Geef deze de juiste tags mee, zodat de potentiële lezer hem makkelijk vindt. Zet je boektrailer in bij al je digitale promotie-acties, voeg de link toe in je e-mailhandtekening en geef ‘m een plek op je website.
3. Geef lezingen over jouw expertise of ervaringen en neem een stapel boeken mee. Zo verkoopt het ‘zichzelf’.
TIP: Geef je een betaalde lezing? Bied elke deelnemer een gratis boek aan en neem de kosten hiervan op in de prijs van de lezing. Of doe het eens andersom: laat mensen het boek betalen en geef de lezing er gratis bij.
4. Maak een Facebook-pagina aan voor je boek en bied je fans daar regelmatig iets extra’s. Natuurlijk het nieuws over jou en je boek, maar bijvoorbeeld ook filmpjes (lees eens een pagina voor), bonusmateriaal of tips van jou als schrijver. Denk ook aan het verloten van je boek, een quiz of een cadeautje voor je meest trouwe fans. Voor de meest populaire promotieacties zijn standaard-apps verkrijgbaar. Zo ben je snel op weg om likes te scoren en een groot publiek te bereiken. En hoe meer mensen van je boek horen, hoe beter voor de verkoop.
TIP: Facebook biedt veel marketingmogelijkheden via hun advertentieprogramma. Voor al enkele euro’s kun je het bereik van je berichten enorm vergroten.
5. Vraag in discussiegroepen van LinkedIn anderen om hun mening. Doe dit ook bij je Twittervolgers en op je Facebookpagina. Laat twee boekomslagen zien en vraag welke de voorkeur heeft. Vraag iedereen om mee te denken over een goede titel. Kortom: creëer buzz rond je boek. Het maakt mensen nieuwsgierig en is veel leuker dan eenzijdig een reclameboodschap op hen afvuren. Wie weet worden sommigen zo enthousiast dat ze het gaan doorvertellen. Mond-tot-mondreclame is nog altijd de beste reclame.
6. Zet een samenvatting van je boek op Slideshare. Dit is een community waar je presentaties met elkaar kunt delen. Lekker maken en daarna verkopen, dat is het idee.
7. Vraag om recensies. Stuur je boek naar boekbloggers en vraag mensen in je netwerk om een lezersrecensie te plaatsen bij je boek in de online boekhandels. Een goede recensie kan potentiële kopers overhalen ook je boek aan te schaffen.
8. Bied je aan als columnist bij een blad op jouw vakgebied. Spreek af dat bij elke column een kader komt met jouw achtergrond en belangrijkste wapenfeiten. Je boek is er een van, natuurlijk.
9. Sharing (delen) is hét marketingwoord van tegenwoordig. Geef (digitaal) één of enkele hoofdstukken gratis weg. Zo wakker je bij lezers de interesse aan. Vergeet niet onderaan een duidelijke call to action op te nemen. Dit is een slimme zin die de lezer aanzet om actie te ondernemen. Jouw boek bestellen bijvoorbeeld.
TIP: Heb je je boek niet in eigen beheer uitgegeven, overleg dan met je uitgever. Sommige uitgevers zijn erg behoudend als het om ‘gratis weggeven’ gaat.
10. Stuur je boek (2 exemplaren) op naar NBD Biblion. Deze organisatie beoordeelt boeken en schrijft er recensies over. Aan de hand hiervan bepalen bibliotheken of ze je boek in hun aanbod opnemen. Het resultaat: directe verkoop aan de bibliotheken, plus een vergoeding voor elke keer dat een exemplaar vervolgens wordt uitgeleend.
Door Janneke Sinot
Janneke Sinot is ghostwriter en mede-eigenaar van BoekenBusiness. BoekenBusiness is een samenwerking van drie boekprofessionals. Ze zetten hun kennis in om ondernemers en professionals te helpen bij het schrijven, uitgeven en promoten van hun boek. Met blogs, webinars, masterclasses, coaching en professionele dienstverlening. Meer over BoekenBusiness vind je hier.
Gerelateerd
Uitgeven
Techniek
Sommige schrijvers tikken moeiteloos heel wat woorden weg in korte tijd. Hoe doe je dat zelf?
Anya Niewierra schreef geschiedenis: met 5 boeken op de bestsellerlijst. Wat is het geheim van de auteur van De camino?
Dit nummer niet missen? Neem vóór 15 november 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!
Kathy Mathys hoopt dat je van herschrijven gaat houden met haar handige tips.