Ervaren redacteur Maria Genova deed voor Schrijven Online meer dan dertig manuscriptbeoordelingen. Lees haar tips in het komende nummer!
Onmisbare tips voor promotie van je zelf gepubliceerde boek
Vanzelfsprekend investeren schrijvers veel tijd in het schrijven van een boek. Maar vervolgens moet het boek natuurlijk worden verkocht zodat je inkomsten binnenkrijgt. Hierbij enkele bruikbare tips om de verkoop van je boek te stimuleren, zowel vóór de release als daarna.
1. Bied naast een geprint boek ook e-books aan
Ook al is het maken van een geprint boek waarschijnlijk je ultieme doel, het is ook raadzaam om een e-book uit te geven. Zo spreek je twee type lezers aan. Daarnaast biedt een e-book je ook de mogelijkheid om je boek gemakkelijk te delen voor de introductie, bijvoorbeeld met reviewers.
2. Kies de juiste influencers
Om buzz te creëren rondom je boek is het belangrijk dat je de introductie van je boek bekend maakt onder invloedrijke mensen voor jouw doelgroep, denk hierbij aan bloggers en Amazon-reviewers. Naast dat je het bestaan van je boek bekend maakt, is het van belang dat mensen recensies schrijven. Een potentiële koper leest graag wat anderen van een boek vonden, voordat hij tot aankoop overgaat. Hierbij een aantal tips om veel (goede) recensies te verzamelen:
Vraag je bestaande lezers en fans een recensie te schrijven
Of je nou veel volgers hebt op social media, deelneemt aan een bepaalde schrijversgroep of je al fans hebt naar aanleiding van je vorige boek, deze ambassadeurs zijn veel waard. Waarschijnlijk willen deze mensen best een recensie over jouw boek schrijven als je dat vraagt. Stel een sterke mail op waarin je beroep doet op hun passie voor jouw genre boeken en de eerdere interesse in jouw werk. Voor een aantal zal dit al genoeg zijn en een aantal zul je moeten overhalen door bijvoorbeeld een link naar het e-book kosteloos aan te bieden.
Neem contact op met Amazon’s top-reviewers
De top-reviewers van Amazon hebben deze titel niet voor niets. Ze reviewen vaak van alles, van boeken tot elektronica. Ook al lijken deze reviewers vaak onbereikbaar omdat ze vele review-verzoeken per dag ontvangen, het is desalniettemin aan te raden ze te benaderen. Een paar goede reviews op Amazon kunnen namelijk al een groot verschil maken.
Om te beginnen maak je een afweging over het aantal reviews dat je hoopt te krijgen. Zijn dat er 25, dan is het raadzaam om minstens 100 reviewers te benaderen. Maak daarvoor eerst een overzicht van de reviewers in jouw genre. Alle informatie is welkom, dus ook die van persoonlijke interesses van de reviewers, zodat je een zo sterk mogelijke pitch-mail kan sturen. Zorg dat je in een lijstje bijhoudt wie je wanneer hebt benaderd, zodat je na twee weken kunt opvolgen met een simpel mailtje waarin je vraagt of ze al tijd hebben gehad om jouw verzoek door te lezen en aangeeft dat je graag iets van hen hoort. Krijg je een positief antwoord? Zorg dat je hen dan tijdig en in een keer alles aanlevert wat ze nodig hebben, dus bijvoorbeeld ook een biografie van jezelf met links naar je eerder verschenen boeken.
Maak slim gebruik van bloggers
Boek-bloggers hebben doorgaans een enorme passie voor boeken en willen graag hun mening en nieuwe vondsten delen met de lezers van hun blog. Ga eerst op zoek naar bloggers die vaker boeken van jouw genre reviewen. Deze zijn simpel te vinden door even te googlen op jouw genre in combinatie met het woord blogger (dus bijvoorbeeld thriller + bloggers). Door te selecteren op taal, vind je vaak gemakkelijk de Nederlandse bloggers in de resultaten. Je kunt ook direct gericht zoeken op platformen als Wordpress en Blogmetrics. Vervolgens maak je weer een shortlist maar dit keer met de belangrijkste bloggers en benader je hen met een goede, bij voorkeur gepersonaliseerde, e-mail en zorg je voor een goede opvolging.
Het zoeken van goede reviewers kost soms veel tijd en moeite. Toch is het vaak een waardevolle investering van je tijd. Reviews dragen namelijk direct bij aan de geloofwaardigheid en bekendheid van je boek. Daarnaast bepalen ze ook de ranking van je boek in bijvoorbeeld Amazon. Als je er voor kunt zorgen dat jouw boek op de eerste pagina’s van Amazon of bijvoorbeeld de Blurb Bookstore naar voren komt heb je al een belangrijke slag geslagen. Hopelijk zullen al deze inspanningen de verkoop van je boek direct stimuleren, zodat je voldoende inkomsten hebt om je volgende boek te bekostigen.
3. Zorg voor een teaser
Tot slot is het aan te raden om alvast een tipje van de sluier te lichten, zodat potentiële kopers van je boek weten wat ze kunnen verwachten. Een manier om dit te doen is door bijvoorbeeld een hoofdstuk uit je boek openbaar te publiceren, zodat deze door iedereen kan worden gelezen. Het doel hiervan is mensen te triggeren en ze ertoe aanzetten het boek aan te schaffen. Kies het hoofdstuk dat je beschikbaar stelt zorgvuldig uit. Het moet genoeg tekst zijn om de lezer de tijd te geven om geboeid te worden door jouw verhaal, maar er moet ook nog voldoende reden blijven om het boek te kopen. Na het lezen van het stuk moet de lezer willen weten hoe het verhaal verder gaat en daardoor besluiten het boek te kopen.
Door: Brenda van Camp, CMO Blurb
Gerelateerd
Uitgeven
Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.
Topauteur Herman Koch geeft naar aanleiding van het verschijnen van zijn nieuwe boek advies aan jonge schrijvers. Meld je aan!
Dit nummer niet missen? Neem vóór 24 januari 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!
Mariken Heitman geeft tips! Meld je aan en ontvang dit nummer.