Afbeelding

Vijf tips om realistische tienerpersonages te creëren

Bron: Pexels

Vijf tips om realistische tienerpersonages te creëren

Vijf tips om realistische tienerpersonages te creëren Ben je bezig met een Young Adult boek en heb je moeite met het beschrijven van tienerpersonages? Lees dan het artikel van Young Adult-schrijver Rani de Mondt. Zij helpt je op weg. 

Ik heb in mijn achttienjarige leven al veel gelezen, maar niet elk boek lees ik uit. De belangrijkste reden om een boek weg te leggen, is dat deze een tienerpersonage bevat, geschreven door een auteur die is vergeten hoe het was om tiener te zijn. Hoe los je dit op? Hier zijn vijf tips van iemand die middenin de tienerwereld zit.

1. Spreek eens met een tiener

Goed, je hebt besloten om te schrijven over een tiener. Laten we hem voor het gemak even Milo noemen. Stel dat jouw volwassen hoofdpersoon Milo ontmoet in de trein. Niet zo heel bijzonder, maar de treinreis duurt drie uur. Wat gaat Milo dan doen? Wat gaat hij zeggen? 
Vraag het eens aan iemand van Milo’s leeftijd of observeer je omgeving. Gaat Milo drie uur lang muziek luisteren? Brult hij mee met zijn Ipod of doet hij juist een dutje? 
Door met iemand van tienerleeftijd te praten, leer je wat er in hun hoofd omgaat. Daar kun je als schrijver weer handig gebruik van maken.

2. We zijn niet allemaal rebels of lui

Een ontzettend ergerlijk stereotype is dat van de luie of rebelse tiener. Laat ons Milo er weer bijhalen: misschien is hij wel een uitmuntende student, die zich altijd braaf aan de regels houdt. 
Als je toch voor bijvoorbeeld een rebels personage gaat, verklaar dan in ieder geval waarom een personage zich op die manier gedraagt. Is er misschien iets schokkends gebeurd in zijn omgeving? Zit hij niet goed in zijn vel? Maak het duidelijk aan de lezer!
Daarnaast moet eventueel rebels gedrag wel enigszins in de lijn van het personage passen.  Een dierenliefhebber zou niet uit ‘puberale frustratie’ ineens een puppy gaan mishandelen, om maar iets te noemen.

3. Slang gebruiken mag, maar overdrijf het niet

‘Slang’ - ofwel straattaal - kan je personages realistischer maken. Let er wel op hoe je dit doet, overdrijf het vooral niet. 
Een do en een don’t:
Do: Oh my god, kerel, doe eens gewoon.
Don’t: Yo, whassap kiddo’s! Die film was echt da bomb, ya.

4. Maak ons ook niet mooier dan we zijn

Niemand is perfect, zeker wij tieners niet. Wij verpesten het vaak, en dat is oké, want dat hoort bij het opgroeien. Ik heb al eens de opmerking gekregen dat lezers het niet leuk vinden dat mijn tienerpersonage eens te veel drinkt, of een jointje rookt, maar dat gebeurt nu eenmaal in het echte leven. Experimentjes zijn af en toe nodig, maar probeer ook hierin de gulden middenweg te vinden.

5. Wij kunnen ook ‘volwassen’ beslissingen nemen

Als tiener haat ik het wanneer dingen niet met mij besproken worden en anderen beslissingen voor mij nemen. Tieners willen dingen zelf doen, want dan voelen wij ons volwassen, ook al zijn we dat nog niet helemaal. Als een hoofdpersoon tegen een achttienjarige zegt dat hij geen verstand heeft van het dagelijks leven, dan gaat mijn haar hier spontaan van overeind staan. Wees je hier bewust van en realiseer je dat tieners op sommige momenten ook heel volwassen kunnen zijn.

Door Rani de Mondt

Rani de Mondt is achttien jaar en woont in Antwerpen. Deze zomer verschijnt haar Young Adult debuut ‘Your One And Only’. De Mondt verschijnt tevens in de rubriek ‘Iedereen kan schrijven’ in het augustusnummer van Schrijven Magazine. Meer weten over De Mondt? Kijk hier.