Afbeelding

Cover 1 2025

Abonnees krijgen het komende nummer van Schrijven Magazine omstreeks 7 februari in de brievenbus! 

Dit nummer niet missen? Neem vóór 24 januari 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!

Ja, graag    Geef cadeau

Interview Herman Koch

Topauteur Herman Koch geeft naar aanleiding van het verschijnen van zijn nieuwe boek advies aan jonge schrijvers.

Tips voor een goede dialoog

Door Peter de Rijk

Grote schrijvers lijken amper dialogen te gebruiken. Maar dat doen ze wel, het valt je alleen niet op.

Beginnende schrijvers worstelen met de dialoog doordat ze denken dat die overeenkomst met een gesprek. Niets is minder waar. Er zijn vele vormen van dialoog, maar zelden tot nooit kun je ze met onze dagelijkse communicatie vergelijken.

Workshop: dialogen

Door Kathy Mathys

Hoe schrijf je een boeiende dialoog? In deze workshop leren we door imitatie en maken we op die manier kennis met enkele dialoogtechnieken.

Emoties in proza; hoe je de lezer wat kunt laten voelen

Door Mireille Geus

“Een boek dat een lezer snapt wordt gewaardeerd, een boek dat een lezer raakt, wordt niet meer vergeten”
Emoties overbrengen in proza is van belang. Je personages zitten meestal in een lastig parket, anders heb je geen verhaal. En terwijl ze pogingen doen om van een B leven naar een A leven te bewegen, komen ze uitdagingen tegen. Binnen het overwinnen van die obstakels voelen ze dingen. Ze zijn bang, verward, verliefd, kwaad en al die emoties voel jij -als schrijver- misschien ook tijdens het schrijven. Maar lukt het je ook om die emoties over te brengen naar een lezer?

Hoe vind je een goede redacteur?

Je bent eindelijk klaar met je manuscript en je bent blij. Maar dan wordt het spannend. Hoe ga je een goede redacteur vinden? En hoe zorg je ervoor dat je niet opgelicht wordt door de beunhazen die vaak een geflopt boek in eigen beheer uitgegeven hebben en zichzelf redacteur noemen? Ervaren redacteur Maria Genova deed voor Schrijven Online meer dan dertig manuscriptbeoordelingen. 

Spelen met tijd

Door Rebekka W.R. Bremmer

Of je nu een roman of een autobiografisch verhaal schrijft, je speelt altijd met tijd. Hoe kun je de indruk wekken dat de tijd langzamer of juist sneller gaat?

Zo wist Manik Sarkar te debuteren

Door Ricardo Jupijn

De meeste schrijvers zijn er vrij snel achter dat schrijfgeheimen niet bestaan. Al zijn er manieren om het belangrijkste voor elkaar te krijgen: zitten en werken. Wat uiteindelijk toch de beste methode is om verder te komen en iedere keer een stukje beter te worden. Manik Sarkar heeft een zeer effectieve (en plezierige) aanpak gevonden die hem hielp om te debuteren met Ossenkop: een wekelijkse schrijfclub.

Rozalie Hirs over dichten en componeren 

Dichtkunst en muziek voeden elkaar. De taal bezit een ritme van opeenvolgende betekenissen én een intrinsieke melodie, die Hirs respectievelijk betekenisritme en spraakmelodie heeft genoemd. Als componist en dichter is ze altijd op zoek naar muziek en poëzie met een goede opeenvolging en balans tussen verrassing en verwachting.

Hoe schrijf je over de natuur

Hoewel hij er nooit bewust voor koos om over de natuur te schrijven, ziet iedereen Mariken Heitman sinds zijn boek De mierenkaravaan als auteur die de natuur een stem geeft. In het komende nummer van Schrijven Magazine deelt hij zijn tips! 


Abonnees krijgen het komende nummer van Schrijven Magazine omstreeks 7 februari in de brievenbus! 

Dit nummer niet missen? Neem vóór 24 januari 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!

Ja, graag    Geef cadeau